Miercuri, 17 August 2016 - 05:34 AM Aleg.RO: Tineretul parlamentar, patru ani de chiul

Publicat de: ---

jurnalulnational LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO Vezi galeria foto (adsbygoogle = window .adsbygoogle || []).push({});

Schimbarea clasei politice a devenit un laitmotiv al partidelor intr-un an electoral cu doua randuri de alegeri, localele din iunie si parlamentarele din decembrie. Indiferent de culoare, liderii politici promit ca vor schimba oferta clasica: figurile aproape eterne de pe scena politica vor fi inlocuite cu „manji” tineri si dornici de afirmare care vor schimba politica traditionala. Jurnalul National a analizat insa activitatea tinerilor care au intrat in Parlament in 2012, iar concluzia e una singura: tineretea nu e o virtute, iar varsta nu garanteaza in niciun caz succesul pe scena politica.

Conflictul dintre generatii s-a iscat recent in interiorul PNL dupa ce Adriana Saftoiu i-a invitat pe senatorii si deputatii liberali cu trei-patru mandate sa faca un pas in spate si sa lase locul tinerilor pe listele pentru parlamentare. „Cred ca 16 ani pe care i-ai avut, uneori chiar 20 la dispozitie sa arati tarii ce poti sa faci pentru ea sunt suficienti. Nu sunt sustinatoarea ideii ca oamenii tineri ca varsta neaparat sunt cei mai buni, ba chiar cred ca ai nevoie de experienta parlamentara”, a fost fitilul care a aprins butoiul cu pulbere in PNL. „Vorbim de o improspatare a listelor cu multi oameni tineri, dar bine pregatiti, cu multe doamne bine pregatite. Unul dintre principalele obiective este profesionalizarea listelor, pentru a spori eficienta in Parlamentul Romaniei”, a anuntat si liderul PSD, Liviu Dragnea.

Am cautat eficienta si n-am gasit-o

În cautarea eficientei, Jurnalul National a analizat activitatea deputatilor care aveau varsta de pana in 35 de ani in 2012, la inceputul actualei legislaturi. Am folosit drept criteriu de masurare a eficientei numarul initiativelor legislative avute de tinerii parlamentari care au ajuns intr-un final legi. Statistica e clara: 58 de deputati aveau pana in 35 de ani in 2012, ceea ce inseamna 16% din numarul actual al parlamentarilor. Distributia acestora pe partide arata in felul urmator: 22 de la PNL (noul PNL, cel care a inghitit vechiul PDL), 18 de la PSD, 3 de la ALDE, 2 de la UDMR, 2 de la vechiul UNPR, 2 de la minoritati si 9 parlamentari neafiliati.

Sebastian Ghita – zero barat

În randurile PSD, cele mai multe initiative legislative care au devenit legi, 20, ii apartin deputatului de Constanta, Marius Titus Dobre. De altfel, Titus Dobre a avut un numar impresionant de initiative legislative, 84. La cealalta extrema se afla fostul sau coleg de partid, Sebastian Ghita. Exclus intre timp din partid, Ghita a avut un numar impresionant de zero initiative legislative in aproape patru ani de mandat. În intreaga legislatura, Sebastian Ghita a luat cuvantul de trei ori: o data la depunerea juramantului (31 de secunde), o data la votul asupra programului si listei Guvernului din decembrie 2012 (28 de secunte) si ultima oara in martie 2016 cand a fost nevoit sa se apere in fata deputatilor la cererea DNA pentru ridicarea imunitatii (discursul a avut 17 minute). În rest, Ghita n-a semnat nicio initiativa legislativa, doar motiunea simpla „drepturile omului nu sunt un lux”, la adresa ministrului Justitiei, Raluca Pruna.

Ce au facut manjii liberali?

 

PNL are doi parlamentari care au la activ zece initiative legislative ajunse in final la stadiul de legi: George Scarlat, deputat de Galati, si Corneliu-Mugurel Cozmanciuc, deputat de Iasi. Scarlat a avut 98 de propuneri legislative, iar Cozmanciuc 67. În coada ierarhiei liberale, cu doar doua propuneri ajunse la stadiul de legi, se afla deputatul PNL de Suceava, Iulian Radu Surugiu.

 

Oamenii lui Tariceanu

 

Desi grupul parlamentar ALDE are doar trei deputati care in 2012 aveau pana in 35 de ani, unul dintre acestia, deputatul Aurelian Ionescu, fost membru PC, a reusit sa transforme in legi zece propuneri legislative. Vasile Catalin Dragusanu, de asemenea ex-PC, are la aciv noua propuneri legislative care au devenit legi. Cel de-al treilea reprezentant ALDE, copresedintele Daniel Constantin, are la activ patru initiative devenite legi.

 

Deputatii independenti

 

Liderul deputatilor neafiliati este fostul lider TSD, Mihai Sturzu. Fostul sef al tineretului social-democrat are 16 propuneri legislative transformate in legi. Pana in decembrie 2015, Sturzu a fost deputat PSD. Din randul deputatilor neafiliati, cele mai putine initiative legislative care au ajuns la stadiul de legi, doua, le au Eugen Tomac, Adrian Gurzau si Razvan Rotar. Înainte de a deveni deputat independent, in februarie 2014, Gurzau a facut parte din grupul parlamentar PDL. Razvan Rotaru a fost deputat PP-DD pana in iunie 2013 si deputat PC pana in iunie 2014, cand a devenit independent. Presedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, are doua propuneri devenite legi, dintre care una priveste „exercitarea profesiei de moasa”. În 2015, Tomac a depus in Parlament o propunere pentru „reducerea numarului de parlamentari la 300” si mai are la activ propunerea pentru revenirea la alegerea primarilor in doua tururi.

În ceea ce ii priveste pe cei doi tineri reprezentanti ai UDMR-ului in Camera Deputatilor, Zolt Molnar si fostul ministru al Mediului, Attila Korodi, acestia au cinci, respectiv sase propuneri legislative transformate in legi.

 

Generalul si interesul national

 

Cele doua tinere sperante ale vechiului UNPR, Alin Constantin Bucur (venit in 2013 de la PP-DD) si Constantin Sergiu Vizitiu (venit in 2013 de la PDL) au doar doua, respectiv trei initiative transformate in legi.

Din tabara minoritatilor, deputatul Slobodan Ghera, membru al Uniunii Croatilor din Romania, a avut 30 de propuneri legislative, din care sase au fost promulgate legi, iar Ionel Stancu, membru al Asociatiei Macedonenilor din Romania, a avut 18 initiative, din care numai doua au ajuns la stadiul de legi.

 

Adriana Saftoiu, purtator de cuvant PNL: „Suntem intr-un moment in care e limpede ca cetatenii au o reactie nu foarte buna la figuri pe care le considera deja erodate, de prea mult timp pe scena politicii, prea obisnuite in comoditate si in privilegii”

 

„90% din candidatii PMP au fost tineri, cu varsta sub 40 de ani. Am mers pe ideea ca romanii cer schimbarea clasei politice. Esecul a fost total. Tinerii au fost respinsi de electoratul romanesc, fiind preferati oamenii cu experienta politica”

 

Deputatul Sebastian Ghita s-a remarcat mai mult prin numeroasele dosare penale, contractele din IT si vacantele de lux in Dubai

 

Deputatul Eugen Tomac si-a incercat norocul si la alegerile locale. A candidat fara succes la primaria Sectorului 1 din Capitala.

24 de ani avea deputatul PSD de Teleormat, Catalina Stefanescu, la intrarea in Parlament in decembrie 2012. Social democrata a semnat 53 de proiecte de lege, dintre care 13 au fost promulgate


(166 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

Tineretul parlamentar, patru ani de chiul | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6274049282074 seconds.