Vineri, 19 August 2016 - 05:29 AM Aleg.RO: "Suntem intr-o zona a speculatiilor si a falsurilor"

Publicat de: ---

Bursa      * Fota: "Presupunand ca s-ar pune problema aducerii unor arme nucleare americane in Romania, acest aspect nu ar avea de ce sa ingrijoreze"
       O informatie pe surse, potrivit careia Statele Unite ale Americii au inceput transferul de arme nucleare din Turcia catre Romania, pe fondul deteriorarii relatiilor dintre Washing¬ton si Ankara, a fost preluata, ieri, de mass-media, dupa ce a fost publicata, initial, de publicatia online EurActiv .com.
     Stirea, care cita doua surse independente, a fost infirmata ferm atat de oficialii Ministerului Afacerilor Externe, cat si de ministrul apararii, specialistii din domeniu opinand ca se da prea multa importanta unei simple speculatii.
     Domnul Iulian Fota, fost consilier prezidential pe probleme de securitate, ne-a precizat: "Este o speculatie care pleaca de la o situatie reala - deteriorarea relatiilor dintre SUA si Turcia. Daca relatiile dintre cele doua tari se deterioreaza si apar semne de intrebare referitoare la armele pe care America le pastreaza in Turcia, atunci pot aparea intrebarile: «Unde vor fi duse aceste arme? Ar putea fi Romania o varianta pentru gazduirea acestor arme nucleare?» Intrucat Romania este stat membru NATO si un partener bun cu SUA, acestea sunt intrebari pertinente, insa afirmatiile facute nu aduc niciun argument care sa le sustina veridicitatea. In plus, avem negari de la MAE si de la Ministerul Apararii, care intaresc si mai mult caracterul de speculatie al stirii respective. Suntem intr-o zona a speculatiilor si a falsurilor, iar aceste speculatii au fost in presa noastra si saptamana trecuta, dar nimeni nu le-a luat in seama".
     In opinia domniei sale, presupunand ca s-ar pune problema aducerii unor arme nucleare americane in Romania, acest aspect nu ar avea de ce sa ingrijoreze. Aducerea acestor arme la noi nu ar spori gradul de periculozitate pentru Romania, ci dimpotriva, ar intari relatiile noastre cu americanii, sustine domnul Fota.
     Specialistul a adaugat: "Problema care ar trebui sa se puna in cazul mutarii respectivului armament este ca aceste arme sunt luate din Turcia, ceea ce inseamna ca relatiile SUA-Turcia se degradeaza, ca America nu mai are incredere in turci".
     La Deveselu nu exista pista de avion, aceasta fiind necesara pentru aducerea armelor nucleare ale americanilor din Turcia, a conchis Iulian Fota.
     Stirea care a circulat ieri in presa noastra afirma, citand una din cele doua surse, ca transferul pune numeroase probleme din punct de vedere tehnic si politic. "Nu este simplu sa muti 20 de focoase", ar fi declarat sursa respectiva, sub rezerva anonimatului.
     Cea de-a doua sursa ar fi spus ca relatiile dintre SUA si Turcia s-au deteriorat in asa masura in urma tentativei de puci din luna iulie incat Washingtonul nu mai are incredere in Ankara pentru a gazdui aceste arme, ele fiind in curs de transfer la baza aeriana de la Deveselu.
     Ministerul Afacerilor Externe a respins informatiile potrivit carora Statele Unite ale Americii ar fi inceput transferul acestor arme din Turcia in Romania, potrivit Agerpres.
     Totodata, ministrul apararii Mihnea Motoc a negat respectivele informatii. Oficialul a adaugat, citat de Mediafax, ca este o pura speculatie si ca nu exista niciun fel de gandire si niciun plan in aceasta directie.
     Potrivit unei relatari recente a Simson Center, circa 50 de arme nucleare tactice au fost stationate din perioada Razboiului Rece la baza aeriana de la Incirlik, situata la aproximativ 100 km de granita cu Siria.
     In timpul puciului esuat din Turcia, la Incirlik a fost taiata furnizarea de electricitate, iar guvernul turc a interzis avioanelor americane sa mai decoleze sau sa aterizeze.
     In cele din urma, comandantul bazei a fost arestat si acuzat de implicare in puci.
     Deputatul Raetchi: "Suntem in fata unui scenariu de tip hollywoodian, dar care poate aduce prejudicii serioase securitatii nationale a Romaniei"
     Deputatul Ovidiu Raetchi a solicitat intrunirea Comisiei de aparare, intrucat speculatiile privind transferul armelor nucleare din Turcia in Romania pot afecta siguranta nationala.
     "Este necesara intrunirea rapida a Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala pentru a da un raspuns ferm in chestiunea presupusului transfer al armelor nucleare in Romania", a spus deputatul PNL Ovidiu Raetchi, membru al Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala.
     Ovidiu Raetchi sustine ca informatia de ieri impune o replica ferma din partea tarii noastre, pe toate palierele: "Informatiile au fost deja respinse «cu fermitate» de catre Ministerul Afacerilor Externe, dar in contextul in care propagarea acestora in spatiul public poate avea consecinte grave se impune si un raspuns al Parlamentului pe aceasta tema".
     Raetchi a subliniat ca presupusul transfer al armelor din Turcia in Romania nu este altceva decat un scenariu de tip hollywoodian, mentionand: "Informatia prezentata este de natura a afecta siguranta nationala a Romaniei pentru ca aceasta poate fi speculata de actori externi in propriul lor avantaj si in dezavantajul tarii noastre. Nu este intentia mea aceea de a face presupuneri asupra resorturilor care au condus la aparitia acestei informatii in spatiul public, dar Romania trebuie sa infirme ferm, inclusiv la nivelul Parlamentului, aceasta dezinformare. Suntem in fata unui scenariu de tip hollywoodian, dar care poate aduce prejudicii serioase securitatii nationale a Romaniei".
     Presedintele Comisiei de aparare, deputatul PSD Ion Mocioalca, a declarat ca nu va da curs solicitarii deputatului PNL, precizand ca raspunsul dat de Ministerul Afacerilor Externe este clar: "Noi nu suntem organ de ancheta. Haideti sa asteptam vizita lui John Kerry la Ankara si pozitia SUA sau macar a ambasadei".
     Fostul ministu de Externe Cristian Diaconescu a declarat ca legislatia interna interzice importul si tranzitarea unei arme nucleare pe teritoriul national, Romania fiind si membra a Tratatului privind Neproliferarea Armelor Nucleare.   


(141 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

"Suntem intr-o zona a speculatiilor si a falsurilor" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60875606536865 seconds.