Vineri, 19 August 2016 - 05:29 AM Aleg.RO: Conducerea Colegiului Unirea Targu Mures: Se produce o segregare a sectiei romane si se incearca evacuarea noastra cu forta

Publicat de: ---

jurnalulnational

Conducerea Colegiului National 'Unirea' din Targu Mures si parintii elevilor de la aceasta scoala au acuzat, joi, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului, ca se incearca desfiintarea respectivei scoli de elita, prin manipulare si prin "'segregarea elevilor romani de cei maghiari', in conditiile in care pana acum institutia de invatamant era una mixta .

Foto: voceatransilvaniei.ro

Directoarea Colegiului National 'Unirea' Targu Mures, Andreea Naznean, a afirmat ca pe fondul retrocedarii cladirii scolii, pe care o considera ilegala, Fundatia Statusul Romano-Catolic a decis infiintarea unei scoli cu predare exclusiv in limba maghiara, care se numeste Liceul Teologic Romano-Catolic si care a inceput sa functioneze intr-unul din corpurile imobilului colegiului. Drept urmare, incepand cu anul 2014, o parte dintre clasele cu predare in limba maghiara din Colegiul 'Unirea' au fost transferate la Liceul Teologic Romano Catolic, directoarea sustinand ca atat functionarea noii scoli, cat si transferul elevilor au fost ilegale.

In plus, potrivit Andreei Naznean, elevii din ciclul primar de la sectia romana au fost scosi pur si simplu din corpul de cladire in care functioneaza acum liceul cu predare in maghiara, mobilierul si materialele didactice au fost depozitate pe coridor si a fost nevoie de relocarea acestor copii si a profesorilor intr-o alta scoala, invecinata.

Directoarea Colegiului National 'Unirea' si-a exprimat in mai multe randuri temerea ca se doreste desfiintarea acestei unitati scolare si a sustinut ca s-au primit mai multe amenintari in acest sens, atat scrise cat si verbale.

"Am fost deja amenintati, atat verbal cat si in scris, iar temerea noastra este ca vom fi, incetul cu incetul, evacuati din corpul A si ca vom intra in dizolvare. Prin infiintarea si functionarea acestui Liceu Teologic Romano-Catolic, Colegiul National 'Unirea', un colegiu de prestigiu, situat pe pozitia 27 in top licee nationale, se doreste sa fie desfiintat, pur si simplu. Si se stie si planul, pentru ca am fost amenintati si acum, peste vara, ca ni se iau zece clase, pe motivul lipsei de spatiu. Deci, desfiintezi o scoala de elita, cu rezultate nationale si internationale, ca sa functioneze o scoala ilegal, pe bani publici", a afirmat Andreea Naznean.

La randul sau, Delia Peter, reprezentanta parintilor din Colegiul National 'Unirea' Targu Mures si presedintele Federatiei Nationale a parintilor — filiala Mures, a spus ca este vorba de o 'manipulare politica', prin care se incearca evacuarea cu forta si segregarea sectiei romane de cea maghiara, in prezent in cadrul Colegiului.

Delia Peter sustine ca se foloseste acelasi algoritm 'de distrugere a unei scoli mixte' ca in anul 2004, cand elevii romani 'au fost scosi' din Liceul Bolyai din Targu Mures si ca in spatele demersului se afla aceleasi personaje, unul dintre cei nominalizati fiind deputatul Borbely Laszlo.

"Se incearca aceeasi reteta si daca nu luam atitudine se va reusi, pentru ca sunt implicate aceleasi personaje, acelasi inspector scolar general, aceeasi umbrela de retrocedare si, mai mult decat atat, acelasi algoritm ca in 2004, cand din nou un liceu — Liceul Bolyai — care ii tinea si pe romani si pe maghiari impreuna trebuia sa treaca prin ce trecem noi acum. Acel incident din 2004, am crezut ca este un accident al democratiei. (...) Trebuie sa fim corecti si sa spunem ca aici este vorba de manipulare, de lideri politici ai UDMR care-si baga nasul intr-o scoala, care in ultimii 20 ani stia si putea sa ii tina impreuna si pe romani si pe maghiari", a declarat Delia Peter.

Ea a mai spus ca acest demers va afecta imaginea orasului, in care convietuiesc pasnic romani si maghiari, si ca, in ciuda faptului ca a primit amenintari, va continua sa lupte pentru ca elevii sa nu fie separati pe criterii etnice.

"Acest lucru nu face bine convietuirii oamenilor de rand. Nu e de bine ca s-a ajuns, in capul unora, la 'copiii nostri' si 'copiii vostri'. Au fost diferite amenintari la adresa mea, dar nu o sa ma las pentru ca stiu ca aceasta cauza nu este a mea sau a copiilor mei, este cauza a o suta de profesori, o mie de elevi si este cauza orasului, in care trebuie sa invatam impreuna, sa traim impreuna, in spiritul a 20 ani de democratie", a conchis Delia Peter.

Directorul adjunct al Colegiului National 'Unirea', Motorga Maria, a mentionat ca au fost nemultumiri si in randul parintilor de la sectia maghiara, care au dorit sa ramana in continuare in structura colegiului.

Ea a dat citire unei scrisori a unei mame de la sectia maghiara care a sustinut ca parintii au fost manipulati sa treaca la cealalta scoala si ca este vorba de o politica agresiva de invrajbire.

"Eu nu vreau ca fetita mea sa traiasca ce am trait noi in martie 90. Se face din nou prea multa politica agresiva in oras, din nou anumiti extremisti au ajuns sa-i invrajbeasca pe romani si maghiari. Si apoi ne intrebam noi: de ce pleaca tinerii dintr-un oras in care singura politica promovata de anumiti iresponsabili este politica de asmutire unul impotriva asupra celuilal", se arata in scrisoarea mentionata.

La randul sau, avocatul Ioan Sabau Pop, presedinte al Forumului Civic al Romanilor din Harghita, Covasna si Mures, a spus ca infiintarea liceului teologic s-a facut in mod ilegal, cu 'semnificative' incalcari ale Legii Educatiei nationale. El a explicat ca o institutie scolara se infiinteaza in anul precedent pentru anul urmator, lucru care nu s-a intamplat la Targu Mures, ca legea prevede ca trebuie sa existe cel putin 300 de elevi, iar in cazul Liceului Romano-Catolic numarul era mult mai mic, ca nu a existat un plan didactic si ca nu se pot crea doua institutii scolare de acelasi nivel, in aceeasi cladire. In plus, avocatul Sabau a atentionat ca si retrocedarea cladirii liceului este ilegala si ca 'statul de drept, legea, drepturile cetatenilor sunt absolut incalcate in acest demers'.


(165 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

Conducerea Colegiului Unirea Targu Mures: Se produce o segregare a sectiei romane si se incearca evacuarea noastra cu forta | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57003092765808 seconds.