Luni, 22 August 2016 - 05:35 AM Aleg.RO: Deleanu: "Bancile straine ameninta statul cu ICSID"

Publicat de: ---

Bursa      * Christof Danz, RBI: "Am trimis o scrisoare Guvernului roman referitoare la Legea darii in plata"
       Raiffeisen Bank intentioneaza sa notifice statul roman, in aceasta saptamana, in legatura cu Legea darii in plata, solicitand modificarea actului normativ "astfel incat sa nu mai ameninte siguranta investitiilor bancii in Romania" .
     Christof Danz, sef PR Raiffeisen Bank International, ne-a confirmat ca banca a trimis deja o scrisoare Guvernului roman referitoare la Legea darii in plata. Domnia sa a precizat ca nu doreste sa ofere detalii suplimentare din scrisoare.
     Potrivit unor surse din piata bancara, citate de publicatia online Economica.net, banca urmeaza sa se planga de faptul ca Legea darii in plata, prin incalcarea dreptului la proprietate, ignora tratatele bilaterale semnate in vederea asigurarii protectiei investitiilor straine.
     Statul ar urma sa primeasca un termen pana la care sa modifice legea, sub amenintarea unor procese pe care ar urma sa le intenteze actionarii bancilor straine din tara noastra la tribunalele internationale.
     Prin aceasta procedura, de notificare, bancile straine ameninta statul roman ca il va reclama la ICSID (Curtea de Arbitraj de pe langa Banca Mondiala), "unde se plang investitorii straini din Romania ca nu li s-au respectat drepturile", ne-a explicat avocatul Vasile Deleanu, ce reprezinta statul in mai multe procese internationale deschise la ICSID. Domnia sa ne-a precizat: "In baza tratatelor bilaterale de protectie a investitorilor straini, acestia au dreptul sa dea statul in judecata la ICSID. Insa, inainte de acest pas, investitorii trebuie sa avertizeze statul ca merg la Curtea de Arbitraj si notifica Guvernul referitor la drepturile care considera ca le-au fost incalcate. In cazul de fata, acest lucru este facut de bancile mama care au subsidiare la noi".
     Deputatul liberal Daniel Catalin Zamfir, care a promovat Legea darii in plata, a reactionat la informatiile referitoare la intentia bancilor, facand o paralela intre actul normativ initiat de domnia sa si Legea bail-in-ului (care presupune inclusiv confiscarea depozitelor negarantate pentru salvarea bancilor cu probleme).
     Parlamentarul a intrebat: "Daca Legea darii in plata incalca drepturile bancilor straine, atunci Legea bail-in-ului, care se aplica atunci cand bancherii nu reusesc sa conduca bancile si le baga in faliment, nu incalca drepturile deponentilor, luandu-le economiile din conturi?"
     Potrivit raportului semestrial al Raiffeisen Bank, institutia financiara a provizionat 42,5 milioane euro pentru pierderi posibile in urma intrarii in vigoare a Legii darii in plata.
     In acest context, banca a inregistrat un profit net de 36 milioane euro, in prima jumatate a anului 2016, in scadere fata de 48 milioane euro - profitul din aceeasi perioada a anului trecut, rezultatul fiind afectat si de provizioanele facute pentru darea in plata, dupa cum au mentionat reprezentantii bancii.
     La finalul lui 2015, inainte cu cateva luni de aprobarea legii, sefii unui numar de patru banci straine cu subsidiare in tara noastra l-au avertizat pe presedintele Klaus Iohannis, printr-o scrisoare in care i-au solicitau sa previna efectele Legii darii in plata asupra sistemului bancar, mentionand ca pot da statul in judecata la curtile de arbitraj internationale.
     Andreas Treichl, CEO Erste Group (actionarul BCR), Carlo Vivaldi, Sef al Diviziei Europa Centrala si de Est a Unicredit Group, Frederic Oudea, presedinte al Federatiei Europene a Bancilor si CEO al Societe Generale (banca-mama a BRD) si Karl Sevelda, CEO Raiffeisen Bank International au mentionat, in respectivul document: "Ne-ar placea sa evitam sa fim fortati sa luam in considerare pasii urmatori in a ne apara investitiile din Romania si am putea evalua actiuni legale in Romania, la nivel bilateral (in baza Tratatelor de Investitii Bilaterale in vigoare) precum si la nivel european".
     In scrisoare, cei patru sefi de banci i-au cerut lui Iohannis sa previna ceea ce ei numesc "un real prejudiciu" pe care l-ar aduce legea: "Suntem increzatori ca Romania va proteja investitorii pe termen lung impotriva unui tratament inechitabil si incorect, care provoaca un prejudiciu atat de substantial".
     Bancherii au tinut sa sublinieze ca, "potrivit estimarilor preliminare ale Bancii Nationale a Romaniei, legea ar avea impact in dauna sistemului bancar, cu potentiale pierderi de ordinul miliardelor de euro".
     Desi, initial, BNR a estimat ca aceasta lege va produce un risc sistemic sever, recent, Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a anuntat ca, potrivit raportarilor facute de institutiile de credit, au fost depuse doar 3.907 notificari de dare in plata, trimitandu-i pe jurnalisti sa ceara detalii bancilor.
     Deputatul Daniel Zamfir ne-a spus ca, probabil, cele mai multe notificari de dare in plata au fost depuse la firmele de executare si la societatile de recuperare creante, care au cumparat pachete semnificative de credite neperformante de la banci. 

     Actiunea bancii Raiffeisen era previzibila, considera avocatul Gheorghe Piperea, care a redactat Legea darii in plata. Domnia sa ne-a declarat: "Raiffeisen Bank gaseste ca scuza Legea darii in plata pentru profitul sau in scadere, ca sa ascunda problemele pe care le are. Banca face un joc periculos, insa depinde si cum va dori statul sa joace. Daca va merge in fata instantelor internationale la fel de slab pregatit ca in celelalte procese, atunci va pierde si va fi nevoit sa plateasca despagubiri necuvenite".

   


(141 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Deleanu: "Bancile straine ameninta statul cu ICSID" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65894889831543 seconds.