Luni, 22 August 2016 - 05:35 AM Aleg.RO: Comisia Europeana a notificat Romania pentru netranspunerea Directivei Tutunului

Publicat de: ---

Bursa      Țara noastra a fost notificata de Comisia Europeana pentru netranspunerea in legislatia nationala a Directivei Tutunului (40/2014), dupa cum ne-au spus surse apropiate situatiei . Astfel, autoritatile europene au cerut clarificari de la Guvernul nostru pentru faptul ca au intarziat preluarea reglementarilor europene din domeniul tutunului, toate tarile membre avand obligatia sa transpuna Directiva Europeana inca din 20 mai 2016.
     CE nu s-a sesizat doar in legatura cu Romania, ci a trimis notificari si altor 17 state membre UE pentru netranspunere la timp sau transpunere incompleta a Directivei Tutunului.
     Sursele citate ne-au explicat ca acesta este primul pas al fazei preliminare de preinfringement, urmand ca raspunsul Guvernului sa fie trimis CE in timp de doua luni. Dupa aceea, in alte doua luni, va urma sa primim o noua notificare de la Comisie, daca va mai fi cazul.
     In acest moment, tara noastra are deschise peste 50 de proceduri de preinfringement, ne-au mai spus sursele citate.
     Inca din luna iunie, Ana Maria Ciobanu, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), a anuntat ca CE a solicitat sa stie care este stadiul transpunerii Directivei. Domnia sa a subliniat ca oricand po¬a¬te fi inceputa procedura de infringement impotriva tarii noastre, ca urmare a depasirii termenelor de implementare. In caz de infringement, Romania ar putea sa fie penalizata cu circa 1,8 milioane de euro, la care vor fi aplicate penalitati pentru fiecare zi de intarziere, a explicat doamna Ciobanu, care a mentionat ca, pana atunci, procedura presupune sa trecem prin doua etape, de avizare si notificare, ce dureaza patru luni. Pana in prezent, tara noastra nu a fost penalizata cu sume de bani in urma unei proceduri de infringement, conform doamnei Ciobanu.
     Reprezentantii industriei tutunului evidentiaza ca si daca am ajunge sa platim 1,8 milioane de euro, aceas¬ta suma este mult mai mica decat taxele incasate la bugetul de stat de la industria tutunului (230 de milioane de euro pe luna) si care ar urma sa fie pierdute daca producatorii nu se vor putea conforma noilor reglementari.
     Procesul legislativ de transpunere a Directivei Tutunului se deruleaza pe doua cai paralele - atat in Parlament, cat si la Ministerul Sanatatii (MS) - avand loc discutii pe marginea initiativei legislative in cadrul ambelor institutii.
     Acelasi proiect de act normativ se afla in dezbatere la Comisiile de Specialitate din Camera Deputatilor - care este for decizional -, dar si la MS, care a elaborat un proiect de Ordonanta ce urmeaza sa fie aprobat de Guvern.
     In aceste conditii, industria de profil este bulversata, solicitand, printre altele, o lege clara si predictibila publicata in Monitorul Oficial, norme de aplicare a acesteia si un timp rezonabil pentru conformarea productiei.
     "Atata vreme cat reglementarile pot fi aplicate si sunt clare, vom fi primii care vom dori sa ne conformam intr-un orizont de timp rezonabil", spun reprezentantii sectorului.
     Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria, ne-a transmis, ieri: "Speram ca Parlamentul sa aprobe legea de transpunere in sesiunea de toamna, iar intrarea in vigoare sa fie prevazuta intr-un timp rezonabil de la publicarea normelor de aplicare a legii, astfel incat sa putem conforma productia fara sincope".
     La randul sau, Alexandra Olaru, Corporate Affairs Director Philip Morris in Romania, ne-a precizat: "Predictibilitatea este foarte importanta pentru companiile cu investitii in Romania. Sustinem continuarea procesului legislativ in Parlamentul Romaniei, de indata ce acesta isi reia activitatea. In acest moment, in ciuda intarzierii fata de data limita prevazuta de Directiva, pledam pentru acordarea unui termen rezonabil de adaptare a productiei. Transparenta procesului decizional este cu atat mai importanta in acest moment".
     Romania poate evita posibilele penalitati venite din partea Uniunii Europene provocate de intarzierea transpunerii in legislatia nationala a Directivei Europene a Tutunului, daca va fi stabilit un calendar de implementare clar si transparent, care sa ofere continuitate si stabilitate pietei legale de tutun, considera Gemma Webb, General Manager in cadrul BAT Romania. Domnia sa a mentionat: "BAT Romania subliniaza ca isi va putea adapta procesele de productie in termen de trei luni de la adoptarea noii legislatii, ceea ce va putea asigura constanta incasarilor la bugetul de stat, precum si o continuitate legislativa care nu va permite traficului ilicit sa preia cererea existenta".
     O situatie in care cele doua proiecte sunt discutate in paralel genereaza un mediu impredictibil in care companiile nu pot sa-si realizeze planul de afaceri sau cel de investitii, arata Consiliul Investitorilor Straini (FIC), intr-o scrisoare adresata Ministerului Sanatatii.
     Reprezentantii FIC subliniaza: "In cazul in care Guvernul emite ordonanta de urgenta, producatorilor de tutun li se impune sa modifice pes¬te noapte tot ce tine de ambalare si etichetare pentru toate produsele aflate pe piata din Romania, indiferent de tara in care acestea sunt produse. Aceste cerinte legale sunt practic imposibil de realizat intr-un termen atat de scurt si vor genera intreruperi in sistemul de aprovizionare, care se va transforma in lipsa produselor legale pe piata. In acest context, posibilitatea ca produsele ilegale sa completeze cererea de piata este foarte mare, creand astfel pierderi semnificative pentru bugetul de stat".
     FIC apreciaza ca ar fi de dorit ca Guvernul Romaniei sa mentina procedura demarata initial, permitand astfel continuarea procesului legislativ in Parlament si asigurandu-se predictibilitatea si transparenta necesara functionarii economiei de piata.   


(153 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Comisia Europeana a notificat Romania pentru netranspunerea Directivei Tutunului | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.67975616455078 seconds.