Miercuri, 31 August 2016 - 05:43 AM Aleg.RO: Nazare-Eugen Țapu, Senat: "Rompetrol trebuie sa isi plateasca datoriile catre statul roman"

Publicat de: ---

Bursa      * La sfarsitul lunii iulie, conducerea KazMunayGas a anuntat ca intentioneaza sa se adreseze instantelor internationale de judecata, daca diferendele cu autoritatile noastre nu se vor solutiona amiabil in urmatoarele 3-6 luni
       Senatorii din Comisia economica, industrii si servicii au dat, ieri, aviz negativ proiectului de lege privind aprobarea Memorandumului de Intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Group N .V la 15 februarie 2013.
     Nazare-Eugen Țapu, presedintele Comisiei ne-a declarat: "Am dat aviz negativ pentru ca tot memorandumul acela este declarat neconstitutional de la un capat la altul de catre Curtea Constitutionala. A fost o intelegere cusuta cu ata alba, de la inceput. «Radem datoriile Rompetrol catre statul roman si o sa infiintam noi un fond de investitii romano kazahstanez», au zis unii. Acest fond nu s-a mai infiintat nici pana in ziua de azi.
     In mod normal, Rompetrol trebuie sa isi plateasca datoriile catre statul roman si nu sa caute gaselnite".
     In noiembrie 2013, Curtea Constitutionala a declarat legea in ansamblul sau ca fiind neconstitutionala, dupa sesizarea presedintelui Traian Basescu, iar parlamentarii au primit-o la reexaminare.
     La peste doi ani distanta, pe 16 februarie 2016, Comisia pentru politica economica si cea juridica din Camera Deputatilor fac un raport comun, prin care propun respingerea legii. Plenul Camerei Deputatilor voteaza abia pe 8 iunie respingerea legii, pentru care Senatul este forul decizional.
     Circuitul re-examinarii legii pare ca s-a intensificat, in Parlament, in ultima perioada, la fel ca activitatea procurorilor DIICOT, care au des¬chis, in mai, un nou dosar privind privatizarea rafinariei Petromidia.
     DIICOT a anuntat, atunci, ca a pus sechestru de 3 miliarde de lei pe bunuri si actiuni ale "KazMunayGaz International NV" (fosta The Rompetrol Group NV), "Oilfield Exploration Business Solutions" (fosta "Rompetrol") si "Rompetrol Rafinare", intr-un nou dosar "Rompetrol", disjuns din cauza trimisa in judecata in anul 2006, in care a fost judecat Dinu Patriciu, alaturi de alte persoane.
     Ulterior, au aparut informatii ca DNA il cercerceteaza pe fostul premier Victor Ponta, cu privire la memorandumul Rompetrol.
     Ciudat este ca, in iulie, adica dupa respingerea memorandumului Rompetrol in Camera Deputatilor, minis¬trul Energiei Victor Grigorescu a declarat ca Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE) se va ocupa de infiintarea fondului de investitii de un miliard de dolari alaturi de Rompetrol, asa cum prevede memorandumul semnat in 2013.
     Intrebat daca se poate merge mai departe, in conditiile in care memorandumul din 2013 se afla in atentia procurorilor DNA, Victor Grigorescu a afirmat ca interesul Ministerului Energiei este sa se achite de "acele obligatii care decurg din legislatia in vigoare". Potrivit ministrului, obligatiile asumate nu au legatura cu investigatiile procurorilor.
     Intrebat, in mai, daca ancheta procurorilor ar putea fi extinsa si asupra memorandumului, vicepresedintele KMG International Azamat Zhangulov a raspuns: "Daca vorbim de posibilitate, aceasta exista". Insa domnia sa a precizat ca ministrii s-au tot schimbat si nimeni nu a ridicat suspiciuni asupra intelegerii facute cu Guvernul Romaniei. "Chiar si la Ministerul Energiei s-au schimbat mai multi ministri. Nu s-a exprimat nici unul ca aceasta intelegere nu a fost ok", a declarat Zhangulov, adaugand: "De aceea, credem ca aceasta intelegere va fi executata".
     Memorandumul de intelegere cu Rompetrol, semnat pe 15 februarie 2013, presupune crearea unui fond de investitii comun de un miliard de dolari si vanzarea de catre stat a unui pachet de 11.775.349.451 actiuni, reprezentand 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare Constanta. Memorandumul a fost adoptat prin Hotararea de Guvern pe 22 ianuarie 2014, modificata pe 15 iulie 2015.
     La sfarsitul lunii iulie, conducerea KazMunayGas a anuntat ca intentioneaza sa se adreseze instantelor internationale de judecata, daca diferendele cu autoritatile noastre nu se vor solutiona amiabil in urmatoarele 3-6 luni. Diferendul de arbitraj priveste tratamentul aplicat de autoritatile romane investitiilor realizate de KazMunayGas NC si KMG International in subsidiarele din Romania.
     Compania Nationala JSC KazMunayGas (KMG) si KMG International NV (KMGI) au transmis autoritatilor nostre o Notificare formulata in baza tratatelor privind protejarea investitiilor - avand ca temei prevederile Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Kazahstan, ale Acordului intre Guvernul Regatului Țarilor de Jos si Guvernul Romaniei si ale Tratatului Cartei Energiei. Transmiterea Notificarii formulate in baza tratatelor privind protejarea investitiilor reprezinta primul pas procedural care ar putea conduce la o disputa de arbitraj intre un investitor si tara unde acesta a realizat investitia.
     Scrisoarea companiilor KazMunayGas catre Guvernul Romaniei detaliaza indisponibilizarea unor active in valoare totala de peste 2,1 miliarde de dolari si convingerea companiei ca aparent autoritatile intentioneaza sa puna seches-tru si sa nationalizeze activele firmei.
     Azamat Zhangulov a spus ca sechestrul DIICOT existent asupra activelor companiei si faptul ca nu pot fi executate anumite tranzactii duc la acumularea unor prejudicii pe care compania va incerca sa le recupereze in instanta de la statul roman.
     La finele lunii aprilie, KazMunayGas a semnat un acord cu compania chineza CEFC pentru vanzarea unui pachet de 51% din actiunile KMG International, unde este actionar majoritar, pentru suma de 680 de milioane de dolari. Cateva zile mai tarziu, procurorii DIICOT au pus sechestru pe rafinaria Petromidia si pe bunurile mobile si imobile ale KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA si SC Rompetrol Rafinare SA, in vederea recuperarii sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolari si 34.941.924 de euro, in dosarul Rompetrol II.   


(247 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Nazare-Eugen Țapu, Senat: "Rompetrol trebuie sa isi plateasca datoriile catre statul roman" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.73045301437378 seconds.