Vineri, 02 Septembrie 2016 - 05:32 AM Aleg.RO: Incepe dezmatul pomenilor electorale. Legi pentru voturi

Publicat de: ---

jurnalulnational Karina Knapek/Intact Images (adsbygoogle = window .adsbygoogle || []).push({});

Senatorii si deputatii pregatesc pentru ultima sesiune din actualul mandat mai multe initiative legislative cu iz de pomeni electorale. Sesiunea care incepe azi va coincide cu perioada de campanie electorala dinaintea alegerilor parlamentare si s-ar putea transforma intr-un adevarat dezmat populist menit sa le asigure alesilor inca patru ani de privilegii.

Dupa senatori si deputati, profesorii ar putea beneficia si ei de pensii speciale. La Senat, ultima sesiune a Legislativului va incepe cu un vot privind introducerea pensiilor speciale pentru profesori. Proiectul de lege a trecut deja de dezbaterea in plen, iar votul decisiv va fi dat, cel mai probabil, saptamana viitoare. Astfel, dascalii cu o vechime de 30 de ani la catreda vor beneficia, la implinirea varstei legale de pensionare, de pensie de serviciu in cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimul an de cariera.

Pensii speciale pentru consilierii parlamentarilor

De pensii speciale ar putea profita si consilierii parlamentarilor. Un proiect de lege depus la Senat de mai multi fosti parlamentari ai vechiului UNPR, prevede ca cei angajati sa le dea sfaturi alesilor pot deveni functionari publici parlamentari daca solicita acest lucru si daca au o vechime de cel putin cinci ani in functie. Statutul de functionar public parlamentar vine insa cu mai multe beneficii dupa ce deputatii au adoptat vara trecuta un proiect de lege prin care este reintrodusa pensia de serviciu pentru functionarii publici parlamentari.

Pe ordinea de zi a Senatului se va regasi curand si introducerea pensiilor de urmas, un proiect pe care Guvernul a anuntat deja ca nu-l sustine. “La decesul sustinatorului sotul sau sotia si copii in varsta de pana la 16 ani sau daca continua studiile pana la 26 de ani beneficiaza de pensie de urmas (...) din pensia de serviciu in plata sau la care ar fi avut dreptul sustinatorul decedat, actualizata, dupa caz”, se arata intr-un raport al comisiilor de munca si invatamant din Senat.

A 13-a pensie pentru saraci

O alta propunere populista provine de la un grup de 34 de parlamentari din PSD si fostul UNPR. Initiativa prevede acordarea celei de-a 13-a pensii pentru persoanele cu o pensie sub nivelul salariului mediu brut pe economie si care nu beneficiaza de alte venituri. Respins de Senat, proiectul de lege va intra in dezbatere la Camera Deputatilor, forul decizional in acest caz. A 13-a pensie a disparut in 2010, fiind taiata de premierul Emil Boc in plina criza financiara.

Sporuri pentru bugetari

Senatorul PSD Ovidiu Dontu a propus ca persoanele cu functii bugetare in sanatate sa primeasca un spor de 45-48% din salariul de baza pentru conditii deosebit de periculoase, iar pentru asistenta medicala de urgenta si transport sanitar sporul sa fie de 60-100% din salariul de baza. Mai mult, persoanele cu functii bugetare in aparare, ordine publica si siguranta nationala ar uma sa beneficieze de prime calculate la salariul de baza.Cei care care au locuri de munca sau efectueaza activitati deosebit de periculoase ar primi un spor de 37-50%, cei cu locuri de munca in conditi foarte periculoase – 16-30%, iar cele cu locuri de munca in conditii periculoase – pana la 16%. Adoptat de Senat, proiectul se afla in prezent la comisiile din Camera Deputatilor. Un alt senator PSD, Alexandru Cordos, a propus ca parintii care se intorc la serviciu inainte de expirarea concediului de crestere a copilului sa beneficieze de jumatate din indemnizatia pentru cresterea copilului. Proiectul nu a intrat inca in procesul legislativ insa impactul asupra bugetului de stat este estimat la 64,5 milioane de lei.

PNL joaca la handicap

Liberalii au initiat si ei doua proiecte dedicate persoanelor cu handicap. Unul prevede ca adultii cu handicap grav vor avea venituri egale cu salariul minim pe economie, adultii cu handicap accentuat - 50% din salariul minim, iar adultii cu handicap mediu - 25% din salariul mimin. Al doilea proiect PNL prevede ca apartinatorii persoanelor adulte cu handicap grav sau accentuat vor fi scutite de plata impozitelor pe cladirile de domiciliu sau pe masini.

Programul pensii pentru toti

Deputatul PSD Andrei Sava a propus ca veniturile realizate de tinerii sub 25 de ani in primii trei ani de munca sa nu fie impozitate. Asta in timp ce mai multi parlamentari din fostul UNPR au depus un proiect de lege care prevede cresterea pensiilor fostilor membri de CAP-uri la 500 de lei prin acordarea unei indemnizatii sociale. În prezent, indemnizatia medie este de 361 de lei pe luna, iar sursa de finantare prevazuta in proiect este bugetul de stat.

Parlamentarii vor sa-si asigure viitorul

O propunere legislativa inregistrata la Senat le-ar putea permite deputatilor si senatorilor care au la activ un mandat complet in Parlament si studii superioare sa devina functionari publici fara a mai da vreun concurs. Proiectul depus de 37 de senatori de la PSD, PNL, ALDE, vechiul UNPR si indepenenti modifica statutul functionarilor publici in sensul in care „persoanelor numite in conditiile legii intr-o functie publica“ li se adauga „senatorii si deputatii care au exercitat un mandat complet de parlamentar“. Asfel, in cazul in care nu vor mai castiga un nou mandat, alesii ar urma sa primeasca functii caldute de prefecti, subprefecti, functionari in ministere sau deconcentrate.

13 LEI ar urma sa fie valoarea unui tichet de masa daca deputatii vor adopta in aceasta sesiune un proiect de lege votat deja de senatori, care au aprobat cresterea de la 9,14 lei


(346 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

Incepe dezmatul pomenilor electorale. Legi pentru voturi | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65871000289917 seconds.