Luni, 12 Septembrie 2016 - 04:37 AM Aleg.RO: "Cineva din servicii mi-a spus ca sunt 8000 de dari in plata finalizate cu succes"

Publicat de: ---

Bursa      Un numar de 8000 de case ar fi fost date in plata pana acum, sustine avocatul Gheorghe Piperea, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, precizand: "Cineva din servicii mi-a spus ca sunt 8000 de dari in plata finalizate cu succes . M-a felicitat pentru ca am facut fericite circa 20.000 de persoane.
     Ce sa spun? Doamne ajuta! Cifra de circa 3.800 de notificari (din care circa 500 finalizate cu succes, restul contestate) e de la BNR si priveste doar bancile, nefiind inclusi recuperatorii de creante. In plus, cifra BNR nu arata nici notificarile celor care fusesera deja evacuati din casa. Reamintesc ca si acestora li se aplica liberarea de datorii reglementata de legea DIP".
     Guvernatorul BNR Mugur Isares¬cu a anuntat, recent, ca, potrivit raportarilor facute de banci, au fost depuse 3.907 notificari de dare in plata.
     BNR subliniaza ca datele oferite pe marginea Legii darii in plata "se bazeaza numai pe raportari ale bancilor, transmise la solicitarea BNR, in vederea monitorizarii pozitiei prudentiale a institutiilor de credit si a evaluarii stabilitatii sistemului bancar".
     Potrivit BNR, cele 3.907 notificari au fost facute de 3.398 de debitori, 404 debitori notificand cel putin doua credite.
     Notificarile au fost adresate catre 24 de banci, valoarea totala a datoriilor aferente creditelor notificate fiind de peste 1 miliard de lei. Aceasta suma reprezinta 1% din totalul creditelor acordate populatiei, respectiv 2% din creditul ipotecar.
     In proportie de 67%, notificarile au fost contestate de banci si se afla in diverse stadii de analiza juridica.
     Peste 90% dintre creditele vizate sunt denominate in valuta, fiind dis¬tribuite relativ echilibrat intre euro si franci elvetieni.
     Din totalul imprumuturilor pentru care s-a cerut darea in plata, 56% figureaza cu intarzieri la plata de peste 90 de zile.
     In majoritatea cazurilor, valoarea creditului ramas de rambursat este mai mare decat valoarea garantiei imobiliare, in cazul a 504 notificari valoarea garantiei fiind mai mare decat creditul de rambursat.
     BNR mai anunta ca 30% din numarul debitorilor identificati in Centrala Riscului de Credit provin din Bucuresti si judetul Ilfov, valoarea creditelor notificate concentrandu-se in proportie de 83% la persoanele cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani. Varsta medie a debitorilor care au transmis notificari privind darea in plata este de 43 de ani.
     Referitor la aceste cifre, seful BNR a mentionat: "Eu cred ca publicarea acestor date si actualizarea lor in septembrie vor da posibilitatea celor din media sa comenteze pe baza acestor date. Comentariile noas¬tre nu s-ar duce dincolo de ceea ce am spus. Am considerat ca aceasta lege putea sa fie imbunatatita. Din cele cinci amendamente ale noastre, trei au fost aprobate si cred ca ele au imbunatatit continutul legii. Cele doua care nu au fost aprobate creeaza probleme. De aceea avem si atatea cazuri de contestare.
     DIP este reglementata de Codul Civil. Sa vii acum cu o lege care sa doreasca sa modifice Codul Civil este o problema. Codul Civil spune ca la intelegerea partilor se poate face darea in plata cu stingerea obligatiei. (...) Ca sa stabilim reguli noi este o pretentie cel putin absurda. (...) Activitatea bancara este o activitate foarte delicata. Regret ca dupa atatia ani ajungem la un fel de abordare primitiva fata de activitatea bancara (...)".
     Valul masiv de notificari de dare in plata va veni dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) va lua o decizie in cazurile sesizate, ne-a spus, la acea vreme, deputatul PNL Daniel Catalin Zamfir, mentionand ca, in primul rand, oamenii asteapta Legea conversiei.
     Domnul Zamfir, care a initiat si promovat Legea Darii in Plata, ne-a precizat: "Sunt foarte multi oameni speriati de banci si de faptul ca aces¬tea contesta in instanta si sesizeaza CCR cu privire la notificarile lor. Au fost, insa, si cazuri in care s-a facut darea in plata - peste 1000. Cele mai multe dari in plata au fost efectuate in cazurile in cade debitorii erau deja executati. Si aici, insa, sunt probleme, existand executori care nu doresc sa puna in practica notificarea notarilor. In orice caz, o parte din oameni asteapta, in primul rand, Legea conversiei (n.r. Daniel Zamfir a cerut in Parlament conversia la curs istoric a creditelor acordate in franci elvetieni), despre care stiu ca va intra in discutii in septembrie".
     Mare parte din notificarile de dare in plata transmise de clienti bancilor au fost contestate de institutiile financiare, care au sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), aceasta urmand sa se pronunte in legatura cu sesizarile bancilor.
     Clientii mai asteapta si decizia Ministerului Justitiei, care urmeaza sa emita un ordin de ministru pentru a stabili care va fi reducerea aplicata de notari asupra taxelor percepute pentru procedurile de dare in plata. Propunerea notarilor legata de acest aspect a fost de 50%, in timp ce AURSF a solicitat o reducere de 90% .
     Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a mai precizat, recent: "Cu ocazia dezbaterilor (n.r. care au avut loc in data de 31 august, pe subiect) s-a sustinut de catre unii participanti ca pana la aceasta data au fost incheiate un numar de peste 1000 de acte de dare in plata. Dupa cum se stie, Uniunea Nationala a Notarilor Publici a infiintat, in baza legii, Registrul National de Evidenta a Actelor de Dare in Plata. Din datele inregis¬trate pana in prezent in acest Registru, numarul de acte de dare in plata finalizate, este de 193".
     Legea Darii in plata, care a intrat in vigoare in luna mai a acestui an, prevede stingerea intregii datorii odata cu cedarea catre banca a imobililului pus garantie intr-un contract de imprumut.   


(156 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

"Cineva din servicii mi-a spus ca sunt 8000 de dari in plata finalizate cu succes" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.71093606948853 seconds.