Joi, 22 Septembrie 2016 - 05:16 AM Aleg.RO: Tot ce trebuie sa stii, pentru a-ti putea “cumpara” vechimea care-ti lipseste din dosarul de pensionare

Publicat de: ---

libertatea

Potrivit unei legi adoptate de Camera Deputatilor, cei care au varsta de pensionare dar nu au vechimea necesara pentru a iesi la pensie, pot sa-si “cumpere” anii/lunile care le lipsesc, achitand retroactiv contributia la asigurarile sociale . Libertatea iti spune cum trebuie sa procedezi, pentru a putea beneficia de aceasta facilitate.

Actul normativ stabileste ca, “prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare si ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioadele de timp in care nu au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia”. Perioada maxima ce poate fi acoperita: ultimii 5 ani

Daca te afli in aceasta situatie si vrei sa achiti retroactiv contributia, trebuie sa inchei cu Casa de Pensii un contract de asigurare sociala, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii. Dar, nu orice perioada de timp poate fi acoperita, platind retroactiv contributia. Potrivit legii, aceste perioade sunt ”cele care se incadreaza in intervalul de timp cuprins, intre data incheierii contractului de asigurare sociala, si ultimii 5 ani anteriori acestei date”. Citeste si...6 alimente recomandate impotriva crampelor musculare Baza de calcul: cel putin salariul minim brut- cel mult de cinci ori salariul mediu brut pe tara

Baza lunara de calcul pentru stabilirea contributiei pe care o vei achita o constituie „cel putin valoarea unui salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, reglementat de legislatia in vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicita efectuarea platii contributiei de asigurari sociale”. (Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este cel aprobat prin hotarari ale Guvernului pentru perioadele respective. De exemplu, pentru 2016, acesta este de 1.250 lei, in 2015 a fost de 975 de lei s.a.m.d. ). Dar, unii vor dori sa achite o contributie mai mare, pentru a dobandi mai multe puncte de pensie si, deci, si o pensie mai mare. Insa, legea prevede si un prag maxim in acest sens: „Baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea corespunzatoare a de cinci ori castigul salarial mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat la acea data”. De exemplu, pentru anul 2016, acest castig a fost stabilit de Guvern la 2.681 de lei, in 2015 a fost de 2.415 lei, in 2014 de 2.298 lei, in 2013 de 2.223 lei, in 2012 de 2.177 lei s.a.m.d. Si cota contributiei aplicata la baza de calcul va fi cea stabilita de Guvern pentru perioada respectiva. Plata integrala sau in mai multe rate

In ceea ce priveste plata contributiei, legea prevede ca poti achita intreaga suma odata sau poti plati esalonat, in transe lunare, fara a depasi 6 luni de la intrarea in vigoare a legii. Dar, retine: sumele vor fi actualizate cu indicele de inflatie, publicat in luna in care se face plata contributiei, fata de luna pentru care aceasta se datoreaza, pe baza datelor comunicate de Institutul National de Statistica.  Se poate plati si prin mandat postal

Plata contributiei retroactive se poate face prin mandat postal sau prin orice alt mijloc de plata prevazut de lege, inclusiv in numerar, la casieria casei teritoriale de pensii in raza careia ai domiciliul.  Baza lunara de calcul la care se achita contributia de asigurari sociale va fi folosita la calculul punctajului lunar utilizat, potrivit legii, la stabilirea cuantumului pensiei tale. Asadar, cu cat vei achita o contributie mai mare, cu atat va creste si pensia, desigur, in procentajul prevazut de lege. Actele necesare

Avocatul Adrian Cuculis ii sfatuieste pe toti cei ineteresati sa ia legatura cu  Casele Pensii si sa se intereseze de ce acte vor avea nevoie, atunci cand vor depune cererea. “Practic, cererea pentru incheierea acestui contract special de asigurare sociala ar trebui sa fie insotita, conform Legii 263/2010, de copie BI sau CI, declaratie pe propie raspundere cum ca persoana care doreste sa se asigure nu este persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati independente, un dosar de incopciat si, probabil, istoricul vechimii, eventual, o copie dupa Cartea de Munca“, precizeaza Av Adrian Cuculis, adaugand ca, daca legea va fi insotita de norme de aplicare, vor trebui respectate toate prevederile acestor norme. Dar, in opinia acestuia, o lege de asemenea amploare, probabil, ca nu va trece fara incidente juridice. “Cei carora recalcularea le va aduce neplaceri, cu siguranta, se vor indrepta catre instanta de judecata, spre rezolvare”- spune Av Cuculis. Cine nu beneficiaza de aceasta facilitate

Potrivit actului normativ, nu pot beneficia de aceasta facilitate “persoanele pentru care exista obligatia asigurarii in sistemul public depensii, in conformitate cu prevederile Legii nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare si ale Legii nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare” (Art 1, alin 2). Sa mai notam ca legea adoptata de Parlament a fost trimisa spre promulgare la Presedintie, urmand sa intre in vigoare odata cu publicarea ei in Monitorul Oficial.

   Model de cerere-contract

 

Iata modelul cererii-tip, care contine si clauzele contractuale:

 

CASA NATIONALA DE PENSII PUBLICE

CASA JUDETEANA DE PENSII ………………………. /

CASA DE PENSII A MUNICIPIULUI BUCURESTI

CONTRACT DE ASIGURARE SOCIALA

Nr. …….. din ziua ………, luna ………………., anul ………

Incheiat intre

Casa Teritoriala de Pensii ……………………………….., denumita in

continuare Casa, reprezentata prin directorul executiv, in calitate de

asigurator, cu sediul in localitatea ………………….. , str. ……………………., ……, bl. ……., sc. ……, et. ….., ap. ……, Oficiul postal …………….,

judetul ………………. /sectorul …………., si

Titular contract ………………………………./(numele si prenumele)

………………………, CNP ………………………………., sex (M/F) ………………,

Data nasterii …………………………… (an/luna/zi)

Actul de identitate: …………… seria ……………. nr. ……………………

Adresa: localitatea: …………………., str. ………………………………….. ……, bl. ……., sc. ……., et. ……., ap. ……….

Oficiul postal …………………………………..

Judetul/Sectorul: ………………………………

Telefonul: ………………………………………..

[ ] Reprezentat prin mandatar ……………………………………/

(numele si prenumele)…………………………………………..

CNP ……………………………………………….

Actul de identitate: …………….., seria ……………… nr. ……………….

Art. 1. – Obiectul prezentului contract de asigurare sociala este asigurarea in sistemul public de pensii solicitata de asigurat sau de mandatar.

Art. 2. – (1) Perioada de asigurare si venitul asigurat sunt: a) anul 2011, luna/lunile ……….venit asigurat ………lei; b) anul 2012, luna/lunile ………venit asigurat ……… lei; c) anul 2013, luna/lunile ……….venit asigurat ……….lei; d) anul 2014, luna/lunile ……….venit asigurat ……….lei; e) anul 2015, luna/lunile ………..venit asigurat ……….lei; f) anul 2016, luna/lunile …………venit asigurat ……….lei; g) anul 2017, luna/lunile…………venit asigurat…………lei.

(2) Cota de contributie de asigurari sociale pentru conditii normale de munca este cea prevazuta in actele normative in vigoare in perioada pentru care se incheie asigurarea, potrivit alin. (1).

(3) Totalul cuantumului contributiei de asigurari sociale este de ……………………. lei.

(4) Suma totala prevazuta la alin. (3), reprezentand cuantumul contributiei de asigurari sociale, se actualizeaza cu indicele de inflatie publicat in luna in care se face plata, fata de luna pentru care aceasta se datoreaza, pe baza datelor comunicate de Institutul National de Statistica.

(5) Plata contributiei se efectueaza: a) integral, intr-o singura transa – in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii; b) in transe lunare – in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii.

(6) Contul in care se plateste contributia de asigurari sociale, deschis la Trezoreria Statului pe seama Casei, este …………………………….

(7) Plata contributiei de asigurari sociale se poate face si in numerar, la casieria Casei, sau prin orice alte mijloace de plata prevazute de lege.

Art. 3. – Obligatiile Casei sunt urmatoarele: a) plata pensiei cuvenita in sistemul public de pensii; b) certificarea stagiului de cotizare, a punctajului anual si a punctajului cumulat pentru perioada de cotizare.

Art. 4. – Obligatiile asiguratului sunt urmatoarele: a) achitarea contributiei de asigurari sociale in cuantumul si in modul stabilite la art. 2; b) instiintarea Casei asupra modificarilor survenite in termenii prezentului contract de asigurare sociala; c) prezentarea asiguratului la sediul Casei atunci cand este solicitat, respectand termenul prevazut in invitatie.

Art. 5. – Clauze:

(1) Stagiul de cotizare se constituie din insumarea lunilor pentru care s-a achitat contributia de asigurari sociale.

(2) Prezentul contract de asigurare sociala intra in vigoare la data semnarii lui de catre partile contractante si inregistrarea acestuia la Casa.

(3) Durata contractului expira la implinirea termenului de 6 luni prevazut de lege, cu mentinerea efectelor dobandite in temeiul acestuia.

(4) In caz de forta majora, partile contractante sunt exonerate de raspundere pentru neexecutarea sau executarea necorespunzatoare ori cu intarziere a obligatiilor asumate prin prezentul contract de asigurare sociala. Cazul de forta majora se dovedeste de partea care o invoca.

Art. 6. – Litigiile in legatura cu executarea prezentului contract de asigurare sociala, nesolutionate intre parti pe cale amiabila, sunt de competenta sectiilor de asigurari sociale, completelor specializate pentru asigurari sociale de la nivelul tribunalelor si curtilor de apel sau, dupa caz, se solutioneaza de instantele competente potrivit legii.

Asigurator                                                                       Asigurat

 


(506 afiri)

 

Link-uri înrudite

· Alte tiri din sursa
Libertatea

· Alte tiri de la ---


Azi: Cea mai citit tire din sursa Libertatea:

Tot ce trebuie sa stii, pentru a-ti putea “cumpara” vechimea care-ti lipseste din dosarul de pensionare | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparin autorilor. Nu suntem responsabili pentru coninutul acestora.
Page created in 0.61863899230957 seconds.