Joi, 29 Septembrie 2016 - 05:08 AM Aleg.RO: FOCUS: Ce spun acum membrii Consiliului national de Etica, for care a stabilit ca procurorul sef al DNA nu a plagiat in teza de doctorat

Publicat de: ---

jurnalulnational

Cei care faceau parte din Consiliul de Etica ce a analizat lucrarea de doctorat a Laurei Codruta Kovesi sunt Teodor Petrescu (Universitatea Politehnica din Bucuresti), Romita Iucu (Universitatea Politehnica din Bucuresti), Doru Vladimir Puscasu (SC CEPROCIM SA), Nicolae Burnete (Universitatea Tehnica Cluj), Mihai Vladimirescu (Universitatea din Craiova), Petru Andea (Universitatea Politehnica din Timisoara), Victor Stoica (Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti) , Horia Iovu (Universitatea Politehnica Bucuresti), Florin Ionescu (Steinbeis University Berlin), Paul Dobrescu (Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative), Virgil Muraru (Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Masini si Instalatii Destinate Agriculturii si Industriei Alimentare) .

Membrii consiliului nu puteau fi inlocuiti insa pentru a avea cvorum in luarea unor decizii era necesara prezenta a opt dintre acestia. Asa ca nu toti cei care faceau parte din consiliu au participat la sedinta in cadrul careia s-a stabilit ca actualul procuror sef al DNA nu a plagiat in teza de doctorat.

"Nu, nu am facut parte. Nu am participat la nicio sedinta. Eu nu puteam sa fac parte pentru ca detineam si o functie oficiala. Mi-am dat demisia dupa aceea numire. Lista a fost anuntata atunci, dar am adus la cunostinta ca nu pot sa fac parte. Nu am de unde sa stiu pentru ca nu am fost niciodata invitat", a declarat pentru MEDIAFAX Romita Iucu (Universitatea Politehnica din Bucuresti).

/* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_social.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalroonpfjlgpdy', {myMaster: 'XLtcdKB4nVRAaaRCvjim32wdzwIuzo_t9UakVm87q6..e7' });

"Eu am fost numit, dar nu am putut sa particip la aceasta chestiune din motive personale. Mi-am dat demisia. Eram intr-o perioada proasta din punct de vedere al sanatatii. De cand am fost numit nu m-am prezentat in aceea comisie. Nu stiu, nu ma intrebati. Banuiesc ca s-a intrunit, era o comisie numita de ministru", a precizat pentru MEDIAFAX Teodor Petrescu (Universitatea Politehnica din Bucuresti).

Altii, care si-au pus semnatura pe decizie, sustin ca, nefiind specialisti in drept, s-au bazat pe raportul comisiei tehnice, adica al specialistilor in drept.

"Am facut parte din Consiliul National de Etica. Conform procedurilor, Consiliul National de Etica, pentru anumite cazuri, solicita comisiei de experti. In cazul acesta, ministerul a desemnat o comisie de experti care a prezentat un raport. Eu, ca profesor de electrotehnica, nu pot sa judec pe fond un raport al unei comisii de experti, toti experti in Drept, dar raportul a servit drept baza pentru decizia Consiliului National de Etica, decizie care, de asemenea, a fost trimisa la minister intrucat noi, neavand personalitate juridica, si, conform legii, raspunderea juridica revine ministerului si ministerul a luat decizia pe care a considerat-o legala, in baza raportului nostru. Deci, noi in baza raportului expertilor, am intocmit un raport al Consiliului National de Etica pe care l-am inaintat ministerului si ministerul a decis. Expertii nu faceau parte din Consiliul National de Etica, erau din afara. (...) Eu sigur nu am vorbit cu domnul Sebastian Ghita, nu stiu daca restul au vorbit. La vremea aia, nu parea asta o problema. Eu l-am cunoscut pe domnul Ghita mult mai tarziu, dupa vreo doi ani l-am cunoscut", a declarat pentru MEDIAFAX Petru Andea, profesor la Universitatea Politehnica din Timisoara. "Sigur, Comisia s-a intrunit. S-a analizat lucrarea, documentele elaborate atunci sunt publice. S-a analizat in Consiliu", a declarat Victor Stoica Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti , nedorind sa faca si alte precizari.

Jurnalistii MEDIAFAX au incercat sa ia legatura si cu alti membri ai Consiliului de Etica insa acestia nu au putut fi contactati.

In anul 2012, cand comisia tehnica, formata din specialisti in drept, a emis raportul care atesta ca Laura Codruta Kovesi nu a plagiat in lucrarea de doctorat, avocatul Gheorghita Mateut declara pentru gandul.info : "Constatarea noastra este ca nu a plagiat. Noi insa am exprimat doar o opinie in final Consiliul National de Etica al Ministerului Educatiei vor decide. Lucrarile acuzate de plagiat sunt de fapt lucrari publicate anterior de catre procurorul general", precizarea fiind facuta in calitate de membru al comisiei respective.

Contactat de MEDIAFAX dupa autodenuntul lui Sebastian Ghita, potrivit caruia el si mai alti demnitari ai statului au participat la masluirea raportulului tehnic de expertiza a lucrarii de doctorat, avocatul Gheorghita Mateut sustine ca nu isi aminteste sa fi facut parte din comisie.

"Parerea mea este ca lucrarile de drept nu pot fi originale suta la suta. Important este sa se faca trimitere. Daca sunt opinii, ele trebuie sa fie argumentate. Nu am de unde sa stiu, nu mai stiu. Eu nu am facut parte din comisie. Nu imi amintesc, nu stiu despre ce este vorba, daca era, imi aminteam", a declarat Gheorghita Mateut pentru MEDIAFAX.

Ministerul Educatiei a anuntat ca asteapta informatii de la Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Inovare privind componenta comisiei tehnice. Aceleasi date le vor solicita si procurorii de la Parchetul General care au deschis un dosar in urma sesizarii lui Sebastian Ghita, plangerea fiind deja repartizata unui procuror care in perioada urmatoare va face audieri.

Precizarile membrilor comisiei sunt necesare in contextul in care deputatul Sebastian Ghita a facut marti un autodenunt la Parchetul General in care sustinea ca el, alaturi de alti demnitari, au participat la masluirea raportului tehnic de expertiza a tezei de doctorat a Laurei Codruta Kovesi.

"Pentru a o proteja la acel moment, pentru ca toti credeam ca face un bine in Romania, am luat decizia ca acel raport, in baza caruia consiliul din minister a decis ca teza nu este plagiata, am luat decizia sa il schimbam, sa il falsificam. Mai multi demnitari ai statului roman impreuna cu mine. Dansa (Laura Codruta Kovesi - n.r.) avea cunostinta de ceea ce faceam noi. (...) Acea comisie nu a facut nimic si acel raport vine si spune ca teza Laurei Codruta Kovesi nu este un plagiat si eu pot sa spun ca acea comisie nu s-a intrunit niciodata, iar raportul a fost scris in Guvernul Romaniei", a declarat, marti, Sebastian Ghita.

Fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a confirmat spusele lui Sebastian Ghita, precizand ca avea informatii din anul 2014.

"In 2016, doamna Kovesi si-a permis sa ridice telefonul de convorbiri operative si sa sune la un demnitar roman si sa-l ameninte ca daca se reia cercetarea pe teza ei de doctorat vor fi arestari. Sunt constrans de riscul ca respectivul demnitar sa spuna nu, eu doar semnalez gestul, nu dau nume. Poate fi ministru al Educatiei, poate fi un om cu o alta functie inalta... Telefoanele operative nu se inregistreaza. Acolo se discuta si secrete de stat, nu numai interesele doamnei Kovesi (...) Am avut informatii, dar nu probe, din 2014. Astazi va confirm ca stiam ca Mihnea Costoiu a scris raportul de neplagiat si ca s-a alergat prin tara dupa niste semnaturi", a declarat Traian Basescu la Romania TV. 

Traian Basescu a declarat ca printre cei implicati in falsificarea respectivului raport se afla Sebastian Ghita, Mihnea Costoiu, "cu stiinta dlui prim ministru de la acea vreme, Victor Ponta".

''Daca ma cheama in cadrul unei anchete penale la Parchet voi spune absolut tot ce stiu'', a fost singurul comentariu a lui Ponta, la solicitarea MEDIAFAX.

Mihnea Costoiu nu a putut fi contactat pana la momentul publicarii articolului.

Indrumatorul lucrarii de doctorat a Laurei Codruta Kovesi, prof. dr. Viorel Pasca, este de parere ca prin acest scandal se urmareste demiterea ei din functia de procuror sef al DNA.

"Nu vedeti ce scandal politic e? E o manareala politica. Domnul Dottore daca stia ca s-a albit dosarul ei in 2013 de ce a mai propus-o sa fie procuror general? El nu avea surse? Nu putea sa intrebe la minister? Nu stiu ce comisie a fost. Habar nu am. Raportul comisiei de etica e pe Internet. A fost comisia si a fost desfiintata. (
) Probabil ca se urmareste demiterea ei, asta e scopul final. Nu dau pronosticuri, dar mai e o chestie care o uita – titlul este un act administrativ intrat in circuitul civil nu mai poate fi desfiintat decat de instanta. (...) La vremea respectiva nu existau programe antiplagiat cum exista acum, dar sigur am verificat lucrarea cu referire, mai ales acolo unde se faceau referiri la surse. Sigur ca are trimiteri la surse, acolo are mai multe trimiteri la multe articole publicate sub numele de Lascu Codruta si au zis ca nu sunt ale ei, dar intre timp si-a schimbat numele si a devenit Kovesi. Astea ar fi unele. Astazi am vazut pe Internet niste pasaje, chipurile, care ar fi preluate dintr-o lucrare a unuia Dragoman de la Colegiul National de Aparare, numai ca pasajul respectiv nu e unul semnificativ care intra sub protectia dreptului de autor, pentru ca ar trebui sa va uitati in lege sa vedeti ce intra sub protectia legii dreptului de autor. Pasajul respectiv il gasiti in orice expunere de motive a unei legi sau declaratii internationale privitoare la criminalitatea organizata care spunea cam asa <in conditiile globalizarii criminalitatea organizata a devenit o industrie>. Un lucru banal pe care nu l-a descoperit Dragoman si sunt convins ca l-a preluat si el dintr-un document international si care nu intra sub incidenta protectiei dreptului de autor", a declarat Viorel Pasca pentru MEDIAFAX.

In replica la afirmatiile lui Sebastian Ghita, Laura Codruta Kovesi a transmis ca nu a plagiat si ca declaratiile deputatului au facut in trecut obiectul unor verificari ale CSM, privind afectarea independentei justitiei.

"Cu referire la teza de doctorat «Combaterea crimei organizate prin dispozitii de drept penal», tin sa precizez ca aceasta este o lucrare care imi apartine in totalitate si ca nu am plagiat. De altfel, acest lucru l-am sustinut de la prima aparitie, inca din anul 2012, in spatiul public al afirmatiilor denigratoare de acest tip. Afirmatiile defaimatoare ale persoanelor cercetate de DNA, de o vehementa fara precedent in acest an, au facut obiectul sesizarilor inaintate Consiliului Superior al Magistraturii care a constatat ca acestea aduc atingere prestigiului si credibilitatii magistratilor", a precizat procurorul-sef DNA, potrivit unui comunicat de presa postat pe site-ul institutiei.

Scandalul a fost comentat si de presedintele Klaus Iohannis. Seful statului a spus ca autodenuntul lui Sebastian Ghita este ciudat si ca deocamdata i se pare doar un scandal media. Intrebat de ce a crede ca a fost facut acum acest autodenunt, Iohannis a afirmat: "Asta pot sa va raspund, asa, direct. Din cauza campaniei electorale. (...) Sunt altii platiti de statul roman sa verifice aceste lucruri. Atunci cand vom avea o concluzie atunci putem sa o comentam. Inainte sunt doar discutii."

Directia Juridica din Ministerul Educatiei a avizat, in octombrie 2012, hotararea Consiliului National de Etica potrivit careia Laura Codruta Kovesi nu a plagiat in teza de doctorat. Membrii Consiliului National de Etica au analizat sesizarea formulata in 25 mai 2012 de catre Grupul de Investigatii Politice, precum si informatiile, datele, documentele si probele materiale, constatand ca au fost respectate toate normelor de buna conduita in cercetarea stiintifica facuta de Laura Codruta Kovesi. Expertii tehnici ai CNE au stabilit, in 27 iulie 2012, ca procurorul general Codruta Kovesi nu a plagiat in teza de doctorat.

In 18 mai 2012, Grupul de Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, a sustinut ca lucrarea de doctorat a procurorului general Codruta Kovesi este un plagiat. Kovesi si-a inceput lucrarea de doctorat in 2004, ea fiind numita procuror general al Romaniei la sfarsitul lunii septembrie 2006. GIP afirma ca prima fraza din teza de doctorat a Laurei Codruta Kovesi reproduce "cuvant cu cuvant, fara sa citeze", prima fraza din studiul "Lupta societatii organizate impotriva criminalitatii organizate" publicat de col. (r) prof. dr. Ion Dragoman si drd. procuror Aurel Mihai Ciorobea in Buletinul Universitatii Nationale de Aparare "Carol I" in nr. 2 din 2007, cu patru ani inainte ca Laura Codruta Kovesi sa-si sustina teza de doctorat. De asemenea, GIP arata ca Laura Codruta Kovesi a copiat fara sa foloseasca ghilimelele sau sa indice sursele lucrari cunoscute in domeniu, studii din reviste de specialitate, strategii guvernamentale, dar si referate disponibile pe internet, pe site-uri specializate, precum: http://www.referate-scolare.ro/, http://www.referat.ro/, http://6profu.ro,http://facultate.regielive.ro/ .

Citeste si: Tabelul cu pasaje din lucrarea de doctorat a Codrutei Kovesi puse fata in fata cu textele originale/ Sursa: Grupul de Investigatii Politice - FOTO/ Indrumatorul de doctorat, profesor universitar: E o manareala

 

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_social.624x30_text_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrovdgqfjqmdt', {myMaster: 'XLtcdKB4nVRAaaRCvjim32wdzwIuzo_t9UakVm87q6..e7' }); /* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_social.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalroycpjcmgity', {myMaster: 'XLtcdKB4nVRAaaRCvjim32wdzwIuzo_t9UakVm87q6..e7' });


(358 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

FOCUS: Ce spun acum membrii Consiliului national de Etica, for care a stabilit ca procurorul sef al DNA nu a plagiat in teza de doctorat | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.64239001274109 seconds.