Vineri, 08 Iulie 2005 - 07:39 AM Aleg.RO: Pohta ce-am pohtit

Publicat de: Anca HRIBAN

ziua Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat intentia Cabinetului sau de a demisiona, ieri dupa-amiaza, in urma unor discutii avute la nivelul conducerii liberale, a Aliantei PNL-PD si a unor consultari cu presedintele Traian Basescu. Surse din Alianta au sustinut ca seful statului era disupus sa-i forteze mana premierului, in cazul in care acesta refuza anticipatele, cu retragerea ministrilor PD din Executiv. Procedurile de declansare a anticipatelor, asa cum sunt sunt ele prevazute de Constitutie sunt destul de greoaie, impun o perioada de 60 de zile in care Parlamentul sa respinga doua incercari succesive de a forma Guvernul, dupa care seful statului - in urma consultarii cu presedintii celor doua Camere - poate dizolva Parlamentul. Analistul politic Cristian Preda are, insa, o viziune care ar putea simplifica in mod considerabil declansarea alegerilor anticipate: premierul desemnat, dupa demisia actualului sef al Executivului, sa isi declare in fata Parlamentului, de doua ori, incapacitatea de a forma Guvernul. In opinia lui Preda, Constitutia nu prevede, deci nu interzice, o astfel de procedura. Daca liberalii si democratii par sa fi acceptat ideea anticipatelor, UDMR si PC s-au abtinut in cursul zilei de ieri sa se pronunte clar. Data estimata de membri ai Aliantei DA pentru alegeri ar fi 2 octombrie, avand in vedere ca pe 25 octombrie apare raportul de tara al Comisiei Europene. PNL mai are de rezolvat o problema: apelul celor 11 liberali facut miercuri catre conducerea partidului de a analiza unificarea PNL-PPCD, ceea ce inseamna si o participare pe liste comune la viitoarele alegeri.

Strategia demararii procedurilor necesare declansarii alegerilor anticipate prin demisia Cabinetului Tariceanu s-a conturat in noaptea de miercuri spre joi, in urma unei discutii dintre seful statului si premier. Imediat dupa sosirea din Grecia, primul ministru s-a dus la Cotroceni, unde presedintele il astepta cu doua variante pe masa. Prima - vehiculata de Tariceanu, dar neagreata de Basescu - se referea la efectuarea corectiilor normative cerute de Curtea Contitutionala pe cale parlamentara. A doua era demisia Guvernului in vederea declansarii alegerilor anticipate.


Tariceanu s-a razgandit sub amenintarea lui Basescu
In cele din urma si primul ministru a acceptat cea de a doua varianta.

Surse din zona Puterii sustin ca Tariceanu s-a razgandit "sub presiunea" exercitata de partenerii de Alianta, democratii. Pentru ca tot miercuri seara, la sediul PD din Aleea Modrogan, a avut loc o intalnire a liderilor democrati in cadrul careia s-a decis fortarea premierului pentru a accepta alegeri inainte de termen. Dupa sedinta din Modrogan, Basescu a vorbit cu Tariceanu, dupa miezul noptii, avetizandu-l ca, daca nu accepta anticipatele, ministrii PD se vor retrage din Guvern. In urma acestor presiuni si pe fondul deciziei Curtii Constitutionale, Tariceanu si-a schimbat atitudinea.

Astfel, ieri dimineata, in cadrul unei sedinte a Biroului Permanent Central (BPC) al PNL, liderul liberalilor a acceptat propunerea organizarii alegerilor anticipate, formulata de aceasta data, in mod explicit, si de unii colegii de partid. Cert este ca, la sedinta respectiva, Tariceanu a avut o atitudine diferita in privinta anticipatelor decat cea afisata pana acum. Astfel, premierul s-a aratat dispus sa discute pe acest subiect si chiar sa ia in calcul organizarea alegerilor inainte de termen. Cei mai multi lideri l-au aprobat.


Procedura anticipatelor
Dupa sedinta BPC al PNL, a urmat o intalnire la nivelul conducerii Aliantei unde ideea anticipatelor a fost intarita. Capii liberalilor s-au dus, apoi, la Cotroceni, pentru pentru a discuta cu presedintele Basescu despre procedura declansarii anticipatelor si stabilirea calendarului alegerilor. Acolo, Tariceanu a acceptat sa fie desemnat de doua ori premier in cadrul procedurii de declansare a alegerilor anticipate, sustin surse din Alianta. El va merge in Parlament, de fiecare data, tot cu o parte din actualii ministri si cu programe asemanatoare. La voturile de investitura din Parlament, senatorii si deputatii PNL si PD vor parasi sala, lasand cele doua guverne la mana parlamentarilor PSD. Decizia de retragere de la votul de investitura are in vedere si pozitia PRM care doreste alegeri anticipate si va vota impotriva investirii. Intentia Aliantei PNL-PD este ca ambele guverne succesive sa nu primeasca votul de investitura in timpul unei sesiuni parlamentare extraordinare sau chiar a doua asemenea sesiuni succesive, avand in vedere termenele constitutionale. Toata aceasta procedura a fost comunicata si partenerilor de coalitie, UDMR si Partidul Conservator.


2 octombrie, data vehiculata pentru scrutin
Potrivit acelorasi surse, in cadrul intalnirii celor doi, intalnire care a durat aproximativ o ora si jumatate, s-a mai stabilit ca alegerile anticipate sa aiba loc inainte de raportul de tara al Comisiei Europene. O data vehiculata pentru alegeri era 2 octombrie. Iar raportul PNL-PD pe listele electorale comune ale Aliantei urma sa fie de unu la unu. La alegerile trecute, raportul a fost de 1,3 la 1 in favoarea PNL. Dupa intalnirea de la Cotroceni, premierul Tariceanu a avut o intalnire la Guvern cu apropiatii sai din PNL care au functii in structurile Executivului si in cele de partid.


Liberali nemultumiti
In acest timp, la Parlament, liberalii adunati pentru sedinta Delegatiei Permanente a partidului asteptau nerabdatori venirea lui Tariceanu. Anticipatele nu figurau pe ordinea de zi. Delegatii se pregatisera sa participe la o evaluare a activitatii la guvernare si sa dezbata ambitiosul "Apel catre liberali" lansat in urma cu o zi de un grup de lideri ai partidului. Programata sa inceapa la ora 15.00, sedinta Delegatiei s-a amanat cu aproximativ doua ore. Intre timp, liberalii prezenti se impartisera in doua tabere. Unii salutau organizarea de alegeri anticipate in toamna acestui an, aproband determinarea lui Tariceanu in acest sens, altii protestand cu privire la modul in care seful lor a luat aceasta decizie. Nemultumitii apreciau ca, inainte de a-si anunta pe post demisia, premierul trebuia sa se consulte cu reprezentantii unui for de conducere reprezentativ, cum ar fi Delegatia Permanenta. Simplul accept al Biroului Permanent nu este suficient - spuneau ei - intrucat membrii BPC sunt, de fapt, "oamenii presedintelui", alesi pe lista propusa de Tariceanu la Congresul din februarie. Contra-argumentul adus de sustinatorii deciziei sefului PNL era ca, pana la urma, demisia premierului este un gest unilateral, care nu presupune primirea unui aviz din partea tuturor organismelor de conducere ale partidului. Discutiile in contradictoriu purtate de liberali pe culoarele Parlamentului au fost curmate, in jurul orelor 17, de interventia televizata in care Tariceanu isi anunta decizia. Apoi au inceput sa-si faca aparitia, la Parlament, unul cate unul, ministrii PNL implicati in tumultoasele negocieri. Intr-un tarziu a inceput si Delegatia Permanenta. (Ovidiu BANCHES)



Premierul a anuntat demisia Guvernului

"Aceasta este o decizie irevocabila. Ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale, actualul Guvern este pus in imposibilitatea de a-si respecta angajamentele asumate", a declarat Calin Popescu Tariceanu * "Actualul Executiv trebuie sa-si incheie misiunea, sa demaram procedurile necesare angajarii alegerilor anticipate", a precizat primul-ministru



Seful Executivului a anuntat ieri ca, atat el, cat si membrii Guvenului isi vor da demisia si ca vor fi demarate procedurile pentru organizarea alegerilor anticipate. "Aceasta este o decizie irevocabila. Ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale de a respinge o serie de articole din Legea pentru reforma Justitiei, actualul Guvern este pus in imposibilitatea de a-si respecta angajamentele asumate. Pentru reforma in Justitie, Guvernul si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului si a primit aprobarea Parlamentului. In consecinta, ne aflam in fata unei situatii politice in care Curtea Constitutionala amputeaza in mod esential continutul legilor reformei justitiei si, practic, impiedica actualul Executiv, care a primit increderea Parlamentului, sa continue procesul de reforma", a declarat ieri, primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu. El a precizat ca procesul de reforma a Justitiei este un element necesar in plan intern si reprezinta, de asemenea, un angajament esential pe care Romania si l-a luat fata de Uniunea Europeana.


Integrarea in UE depinde de anticipate
"Blocarea reformei in justitie nu da nici o sansa Romaniei de a avea un raport de tara favorabil in aceasta toamna. In consecinta, este compromisa integrarea in UE in 2007. Exista o singura solutie. Sa ne intoarcem din nou la electorat prin depunerea demisiei Guvernului si sa asteptam votul popular. Vom vedea daca romanii vor dori sa continam respectarea angajamentelor si reformele initiate sau daca va vrea sa mentinem acelasi sistem ticalosit" a precizat seful Executivului, pana acum un adversar declarat al acestei idei. El a acuzat aceasta institutie (Curtea Constitutionala) ca este dominata politic de fostul partid aflat la putere (n.r. - PSD) si se incearca prin toate mijloacele apararea privilegiilor existente. "Guvernul si Parlamentul a fost pus intr-o situatie fara precedent. Nu ne putem face ca nu vedem si se impune o singura solutie, respectiv decizia politica privind demisia membrilor Guvernului. Trebuie sa dam populatiei posibilitatea sa spuna ce vrea, trebuie sa dam populatiei posibilitatea sa dea un mesaj clar care va fi, sunt convins, cel legat de necesitatea continuarii reformei in justitie. De aceea, am anuntat membrii Cabinetului ca in acest moment considera ca actualul Executiv trebuie sa-si incheie misiunea, sa demaram procedurile necesare angajarii alegerilor anticipate", a precizat Calin Popescu-Tariceanu.


Ordonanta de urgenta pentru legile proprietatii
Premierul a mai spus ca nu se putea merge inainte cu solutia convocarii unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru rediscutarea reformei in Justitie deoarece "aceasta lege a fost golita de continut, prin decizia Curtii constitutionale. Nu mai este o reforma a Justitiei ci un simulacru de reforma. Vom promova prin Ordonanta de Urgenta pachetul de legi privind Proprietatea deoarece acest pachet nu a fost vizat in nici un fel. In Parlament nu se pot discuta articolele vizate de Curtea Constitutionala", a mai adaugat Tariceanu. Primul-ministru a spus ca il va informa pe presedintele Traian Basescu in legatura cu aceasta decizie si ca va cere partidelor din coalitie sa demareze procedura interna de aprobare a dizolvarii Parlamentului, prin aplicarea regulilor constitutionale. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, a precizat ca demisia premierului si a actualului Guvern reprezinta, la acest moment, o decizie politica, fara ca actul in sine al demisiei sa fi fost deja semnat. Pentru alegerile anticipate, Tariceanu a precizat ca Alianta D.A. va merge impreuna in formula deja stiuta. (Corina SCARLAT)



Bogdan Olteanu, ministru pentru Relatia cu Parlamentul: Guvernul cade de ziua Bastiliei
Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a declarat ieri ca premierul Calin Popescu Tariceanu va demisiona efectiv joi, 14 iulie, iar in acel moment se va considera ca intregul cabinet si-a incetat mandatul. "Premierul isi va inainta demisia probabil la sfarsitul saptamana viitoare, dupa ce Executivul va aproba proiectele de acte normative care trebuie discutate urgent", a precizat Olteanu. El a adaugat ca in prezent in Romania s-a declansat o criza politica si constitutionala, spunand insa ca aceasta este din vina deciziei judecatorilor de la Curtea Constitutionala. (O.B.)


(744 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la Anca HRIBAN


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Pohta ce-am pohtit | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.58721494674683 seconds.