Luni, 10 Ianuarie 2005 - 10:40 AM Traian Basescu, parat la Curtea Constitutionala

Publicat de: e.fogarasi

jurnalulnational Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu un conflict de natura constitutionala intre presedintele Romaniei si Camera Deputatilor. Adrian Nastase a transmis Curtii Constitutionale o cerere de solutionare a "conflictului juridic de natura constitutionala creat de presedintele Traian Basescu, intre aceasta autoritate publica si Parlamentul Romaniei", conform unui comunicat al Camerei Deputatilor, dat ieri publicitatii.

In cerere se mentioneaza ca, in interviul din cotidianul Adevarul, presedintele Basescu a facut, in ceea ce priveste Parlamentul, inclusiv partidele cu prezenta parlamentara, "afirmatii care depasesc atributiile sale constitutionale si a cerut conduite contrare Constitutiei".

Potrivit presedintelui Camerei, prin solicitarea sa pentru declansarea procedurii de revocare a presedintilor Camerelor, seful statului "se pune in afara Constitutiei si pretinde de la structuri parlamentare, inclusiv de la partidele politice parlamentare, un comportament contrar Constitutiei", creand astfel un conflict juridic de natura constitutionala intre institutia pe care o reprezinta si Parlamentul Romaniei.

REPROSURI. Nastase sustine ca este contrar literei si spiritului Constitutiei "un comportament al presedintelui Romaniei prin care se creeaza stari conflictuale in interiorul autoritatilor publice, intre autoritatile publice". Nastase mai considera ca este anticonstitutional si "indemnul presedintelui in functiune de a se ajunge la alegeri anticipate". "Alegerile anticipate se pot organiza doar in urma unei crize guvernamentale repetate si prelungite peste 60 de zile. Avand in vedere importanta deosebita a anilor 2005 si 2006, in care Romania trebuie sa realizeze toate angajamentele care au fost asumate prin capitolele negociate cu UE, astfel incat integrarea sa fie posibila la 1 ianuarie 2007, o criza guvernamentala in aceasta perioada, in ideea alegerilor anticipate, declansata de presedintele Romaniei, echivaleaza cu un act de incalcare a responsabilitatilor constitutionale", se mai arata in sesizarea trimisa Curtii Constitutionale de catre presedintele Camerei Deputatilor.

TACERE. Atat presedintele Traian Basescu, cat si purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu, au refuzat sa comenteze demersul lui Adrian Nastase.

ACUZE GRAVE. Sena- torul PSD de Prahova Antonie Iorgovan l-a acuzat pe seful statului, Traian Basescu, de iresponsabilitate in cadrul unei conferinte de presa organizate la Ploiesti. Iorgovan a apreciat ca recentele declaratii facute de Basescu presei sunt "absolut neconstitutionale" si ca "in fruntea statului roman a ajuns un scelerat". "Atragem atentia ca Basescu a luat-o razna si ca, din punctul nostru de vedere, se comporta iresponsabil", a declarat Iorgovan. Senatorul PSD crede ca interviul lui Basescu este un act mult mai grav decat decretul de gratiere al fostului presedinte pentru Miron Cozma.
SILVIU SERGIU, NINA MARCU


(1194 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la e.fogarasi


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

Traian Basescu, parat la Curtea Constitutionala | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59039306640625 seconds.