Vineri, 08 Iulie 2005 - 08:10 AM Aleg.RO: Ce nu rezolvă anticipatele

Publicat de: Adrian URSU

Gândul Premierul Adrian Năstase a vrut anticipate, dar nu l-a lăsat președintele Ion Iliescu. Premierul Călin Popescu Tăriceanu n-a vrut anticipate, dar l-a împins președintele Traian Băsescu să vrea. Politica în România semiprezidențială rămâne apanajul Cotrocenilor. Pohta ce-a pohtit noul șef al statului, încă din prima lună de mandat, s-a împlinit. Reforma Justiției fu pretextul și nu cauza demisiei Cabinetului. Un pretext nobil, demn de o cauză pe măsură. Presupuneam, acum vreo trei luni, că pachetul de legi ale proprietății și Justiției ar putea fi transformat în altarul pe care să fie sacrificate, într-un ritual spectaculos, oile guvernamentale. Acum, decizia Curții Constituționale a fost echivalată cu o ghilotină care retează târșâirea României spre ușa UE.


Premierul Tăriceanu pare să n-aibă însă noroc în momentele sale de glorie căznită. Anunțul de ieri după-amiază a împărțit audiența TV cu exploziile în lanț de la Londra. La fel a pățit-o și pe 25 aprilie, la semnarea Tratatului de aderare la UE, când nici n-a terminat bine să se laude, că au năvălit puhoaiele în Banat, iar răpitorii din Irak au mai difuzat un episod video cu ostaticii români. Pe lângă concurența televizată, gestul de curaj politic al șefului executivului a fost subminat și de neputința de a lua, din proprie inițiativă, o decizie măreață. După ce, coborât miercuri seară de la 10.000 de metri pe pământ românesc, declarase, detașat, că nu-i mare scofală sentința Curții Constituționale, ieri dimineață împrumutase deja de la Traian Băsescu nu doar ideile fixe, dar și cuvintele pentru a justifica nevoia urgentă de anticipate. Inconsecvența a încetat însă a mai fi un defect pentru politicienii români. A dovedit-o cu prisosință chiar șeful statului, care nu mai are nici o jenă în a susține, în interval de 48 de ore, contrariul unei teze pentru care părea hotărât să-și pună capul pe tocător. Apropo, parcă mai alaltăieri, același Traian Băsescu ne convingea că e prea târziu pentru a mai convoca acum un nou scrutin? Eh, poate ni s-a părut...

Lăsând la o parte tertipurile care au condus la acest moment de mare deranj politic, merită privit spre ce va fi. Jocul procedurilor va consemna o premieră în România neo-democratică. Invalidarea succesivă a două cabinete, dizolvarea Parlamentului erau, până acum, doar teorie închisă între paginile Constituției. Acum ele s-ar putea petrece de-adevăratelea. Din calculele sondajelor, rezultă că „întoarcerea la electorat” ar putea aduce Alianța PNL-PD într-un avantaj față de scorul obținut în 2004. „Soluția imorală PUR” ar fi trimisă sub pragul Parlamentului – greu de crezut că cineva va mai lua în brațe partidul-cocotă al lui Dan Voiculescu – iar PSD ar face ciocul mai mic pe tema „pierderii alegerilor la masa verde”. Confruntat cu probleme de imagine grave – afacerile arabo-penale ale hayssamilor și hrebenciucilor, îngroșarea filialei „Penitenciare” a partidului, deraierea locomotivei politice Ion Iliescu cu tot cu vagoanele minerilor lui Cozma – partidul lui Geoană și Năstase riscă să fie cel mai vulnerabil actor politic al scrutinului devansat. Cum nici PRM nu se simte deloc bine după sângele pierdut prin tăierea venei Ciontu, e de așteptat că viitoarea Opoziție va fi și mai invizibilă decât până acum. Pe cale de consecință, tocmai asta ar trebui să fie marea șansă a Alianței: să demonstreze că poate fi mai eficientă într-o nouă configurație guvernamentală și parlamentară. Din păcate, șansele sunt minime. În cele 6 luni de mandat guvernamental, echipa Tăriceanu s-a dovedit prea puțin competentă, incapabilă să construiască o politică economică și socială pe termen mediu și lung. Și asta nu din cauza celor câțiva rătăciți miniștri de la PUR și UDMR, cei mai mulți cu rol decorativ în cabinet. Titulari de portofolii din PD și PNL au avut fie prestații catastrofale – Cinteză, Dobre, Dinga, Sulfina Barbu – fie au fost pur și simplu miniștri-fantomă, ca aerienii Atanasiu sau Seculici. Anticipatele nu pot rezolva automat nici criza de cadre a Alianței, nici clientelismul și impostura care își fac loc natural în echipa guvernamentală.


(663 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Adrian URSU


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Ce nu rezolvă anticipatele | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.63818693161011 seconds.