Miercuri, 02 Noiembrie 2016 - 05:40 AM Aleg.RO: Misu Negritoiu nu mai crede in sansa sa ramana la conducerea ASF

Publicat de: ---

Bursa      *  Misu Negritoiu: "Nu am niciun pachet financiar si nu vreau sa fac apel la niciun fel de salarii compensatorii"
     *  "Voi fi facut eu ceva gresit din moment ce se merge pe aceasta interpretare, ca nu mi-am facut datoria", a mai spus presedintele ASF
     *  Negritoiu: "Am un birou de 10 metri . Nu am avut nevoie de favoruri, de statut special de demnitar"
       Misu Negritoiu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), asteapta sa fie demis, prin procedura parlamentara, care a fost declansata de comisiile de specialitate din Parlament.
     Domnia sa a facut, ieri, o declaratie de presa, in care a reiterat ca si-a indeplinit mandatul: "Am zis ca nu-mi dau demisia, iar acum cred ca ar fi si imposibil sa-mi dau demisia, din moment ce exista o procedura parlamentara. Astept ca aceasta procedura sa isi produca efectul. De fapt, nu cred ca mai e nicio dife¬renta".
     Misu Negritoiu a lasat sa se inteleaga ca se asteapta sa fie demis: "Probabil este mult pentru o singura persoana sa reziste in aceste conditii, cu aceste provocari, mai mult de doi ani si jumatate, si inteleg ca mandatul meu se apropie de sfarsit. Dar plec cu implinirea ca am facut ceea ce am promis in fata comisiilor parlamentare si ceea ce ar fi trebuit sa fac".
     Seful Autoritatii a catalogat discutiile pe tema pachetului salarial compensatoriu drept "derizorii" si a tinut sa precizeze ca nu doreste sa beneficieze de niciun fel de salarii de acest fel.
     Deputatul PNL Andreea Paul a spus ca presedintele ASF nu doreste sa demisioneze, asa cum i-au cerut parlamentarii, pentru ca ar beneficia de opt salarii compansatorii, la plecare.
     Misu Negritoiu a spus: "Discutiile pe tema compensatiilor mele salariale au ajuns in derizoriu. Am o cariera de 25 de ani, din care 10 ani de functionar public. Nu cred ca veti gasi in spate interese pe care le-am urmarit si nici acum nu urmaresc acest lucru. Am venit aici pentru ca am vrut sa impartasesc din experienta mea in constructia institutionala si cred ca am facut un lucru bun. Ma intereseaza lucrurile pe care le-am lasat in spate. Nu m-a interesat niciodata partea financiara sau durata mandatului, ci sa fac treaba. Nu am niciun pachet financiar, nu vreau sa fac apel la niciun fel de salarii compensatorii si care nici nu exista. Tocmai asta mie imi arata micimea nivelului la care se poarta discutia. Nu despre asta vorbim".
     Acesta a adaugat ca de masurile pe care le-a luat in ultimii ani sunt deranjati "cei multi" care "au castigat usor si vor sa castige in continuare", precizand ca a acceptat sa intre intr-un "viespar, de care multa lume era deranjata".
      * Negritoiu: "Convocarea mea in comisiile parlamentare a fost, evident, un exercitiu mediatic"
     Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara sustine ca a fost un exercitiu mediatic convocarea sa in comisiile parlamentare, iar maximul de compromis pe care l-a putut face pentru piata asigurarilor a fost stabilirea tarifului maximal.
     "Audierile anterioare au fost mai mult monolog, nu un dialog", a spus domnul Negritoiu, adaugand: "E cam mare diferenta intre ceea ce a fost acolo si ceea ce am fi putut sa dis¬cutam pe baza acestor abordari. Am fost convocat de doua comisii, nu de patru comisii, deci procedural nu am fost convocat reglementar. Am trimis o scrisoare in care am cerut sa mi se indice in detaliu motivele audierii sa pot sa ma pregatesc si am cerut reprogramarea, sa pot sa ma apar. La scrisoarea pe care am trimis-o celor doua comisii nu am primit niciun ras¬puns. Calitatea in care am fost convocat si obiectivul audierii a fost vag. Nu stiu de niciun raport final, chiar le solicitam sa-mi dea si mie raportul".
     Seful ASF a mentionat, totodata, ca turbulentele aparute pe piata trebuiau administrate, iar maximul de compromis care a putut fi facut a fost stabilirea unui tarif maximal al politelor.
     Domnul Negritoiu spune ca nu judeca procedura parlamentarilor: "In ceea ce priveste legea de organizare, autoritatile de supraveghere financiara sunt organizate sa limiteze interferenta politicului in actiunile de zi cu zi. Este in aceasta situatie Banca Centrala, care are si supravegherea sistemului bancar. Legiuitorul a facut aces¬te entitati sa aiba un anume grad de independenta si stabilitate. Probabil, asa cum am mai declarat, voi fi facut eu ceva gresit din moment ce se merge pe aceasta interpretare, ca nu mi-am facut datoria. Dar aceste turbulente care au aparut sunt lucruri care trebuie ges¬tionate administrativ de catre Autoritate, ceea ce am si facut. Ce nu puteam sa fac, insa, erau compromisuri contra-productive".
     Seful ASF a mai spus ca isi asuma in totalitate angajamentul pe care l-a avut de a alinia la normele europene atat institutia, cat si pietele financiare nebancare: "Am preluat o institutie in blocaj, am raspuns unei invitatii politice de a iesi dintr-o stare de impas si am dus la capat constructia institutionala (...) In doi ani am contribuit la adoptarea a zece legi fundamentale care schimba complet cadrul juridic atat al pietei asigurarilor, cat si al pietei de capital. Astazi, provocarea este in executie, in aplicarea acestor legi si a regulilor pietei. O piata de care sa beneficieze majoritatea, nu de o piata pe care sa o foloseas¬ca discretionar o minoritate. (...) Sunt efecte care se vor vedea pe termen mediu si lung, dar am pus bazele unor piete sanatoase si am colaborat in aceasta actiune cu institutiile financiare internationale, cu autoritatile europene si am urmarit integrarea in piata europeana. Daca aceasta abordare a fost gresita, evident ca voi fi judecat pentru ceea ce am facut".
     Domnia sa a mai spus ca isi asuma "terapia-soc" pe care au produs-o in piata deciziile luate in ultimii ani.
     Potrivit sefului ASF, institutia pe care o conduce a reusit sa faca economii de peste 100 de milioane de lei, in doi ani si jumatate.
     * Negritoiu: "ASF are o mare vulnerabilitate - numirile politice in functii executive"
     Presedintele ASF considera ca institutia are o mare vulnerabilitate: numirile politice in functii executive: "Asta e o mare vulnerabilitate si, pana la urma, acest lucru a amplificat tensiunea si s-a ajuns la aceasta situatie. Executivul trebuie sa fie profesionist si independent. Eu sunt numit politic, dar nu pe pozitie politica. Legea, prin criteriile de selectie, diferentiaza si te separa de influenta politica. Numirile politice sunt facute, trebuie facute si vor fi facute in continuare de Parlament, la nivelul Consiliilor Administrative, dar nu in pozitii de executie".
     Seful ASF a sustinut, de asemenea, ca au existat, pe durata mandatului sau, parlamentari care au facut presiuni la adresa sa pentru rezolvarea unor dosare de dauna: "Nu trebuie sa mai stai la coada ca sa ti se plateasca un dosar de dauna. Nu am raspuns cererilor individuale, inclusiv ale parlamentarilor, ca sa rezolv un dosar sau altul de dauna. Abordarea mea a fost sis¬temica, in asa fel incat toata lumea sa beneficieze si sa existe reguli clare. Eu nu ma ocup de administrarea unor dosare individuale. Diversi parlamentari mi-au cerut sa le rezolv dosarele de dauna. A fost chiar o declaratie intr-una dintre comisii. Daca va uitati la Comisia economica de acum o saptamana, unul dintre parlamentari a zis: «Dom'le, am venite cu dosare ca sa rezolvi problemele oamenilor din teritoriu. Ati trimis aici directori incompetenti, nu ati fost in stare sa rezolvati problema aceasta». Nici nu stiu cine era... Nu vorbesc aici de persoane, ci de sistem. Trecem de la cultura damboviteana la cultura europeana. Lucrurile trebuie abordate sistemic. Am gestionat resursele publice, am impus rigoare si masura. In doi ani si jumatate, eu am calatorit la (clasa - n. r.) Economic, am un birou de 10 metri. Nu am avut nevoie de favoruri, de statut special de demnitar. Asta trebuie sa invatam sa facem. Dar asta a intrat in conflict cu valorile locale".
     Misu Negritoiu a mai precizat ca a fost audiat la DNA, in dosarul Carpatica Asig, in calitate de martor.
     Patru comisii din Senat si Camera Deputatilor, reunite in sedinta comuna, au votat, luni, pentru revocarea din functie a presedintelui Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, in absenta acestuia.
     Propunerea urmeaza sa fie votata intr-o sedinta comuna in plen, cel mai probabil saptamana viitoare, potrivit lui Tudose.
     Demiterea presedintelui ASF a fost initiata pe fondul scandalului privind cresterea tarifelor RCA.
     * Negritoiu: "Prevederea articolului 181 din Directiva Solvency II -nefunctionala"
     Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) nu a preluat in legea 237/2015 privind autorizarea si supravegherea activitatii de asigurare si reasigurare un articol care i-ar fi permis sa limiteze cresterea tarifelor RCA, din directiva europeana Solvabilitate II.
     In schimb, ASF a propus pentru proiectul legii RCA un articol similar.
     La solicitarea sa explice de ce nu a transpus articolul 181 din Directiva Solvency II, aplicabila incepand cu ianuarie 2016, ASF ne-a transmis, in luna mai: "ASF nu comenteaza acest aspect, avand in vedere ca articolul este in propunerea de lege RCA si nu vrem sa influentam dezbaterile".
     Intrebat, ieri, de ce nu a transpus acest articol din directiva, care ar fi permis rezolvarea situatiei pe piata RCA, mai din timp, Misu Negritoiu a spus: "Nu ne-ar fi permis, pentru ca acea prevedere din directiva conditioneaza interventia de controlul sis¬temului national de preturi. Acea directiva este mult mai limitata decat ceea ce s-a facut ulterior.
     In plus, eu cand am venit, proiectul legii Solvabilitate II era in buna parte redactat. Sectorul de specialitate a argumentat ca aceasta prevedere a fost nefunctionala si tari care au incercat sa o aplice au intrat in infringement. Dar conditia era ca sistemul de preturi sa fie sub control.
     Sistemul de preturi intr-o economie cu deflatie nu poate fi niciodata sub control. Era inaplicabil oricum. Dar el a fost preluat in legea RCA, pana la urma, dar nu este functional. Pana la urma, singurul functional este regimul national care s-a si activat".
     Misu Negritoiu a mai spus ieri ca se va gandi daca va contesta in instanta o eventuala demitere, dupa ce va vedea motivarea acestei proceduri.   


(100 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Misu Negritoiu nu mai crede in sansa sa ramana la conducerea ASF | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65494298934937 seconds.