Miercuri, 02 Noiembrie 2016 - 05:40 AM Aleg.RO: Dacian Ciolos, despre cresterile de salarii propuse de Parlament: Aceste mariri vor avea un impact asupra investitiilor

Publicat de: ---

Antena 3

Dacian Ciolos critica maririle salariale propuse de Comisiile de buget-finante din Parlament pentru mai multe categorii din Sanatate si Educatie . Premierul spune ca impactul bugetar este prea mare si, neexistand resurse in buget, se vor taia din nou bani de la investitii.

Foto: aktual24.ro

Dacian Ciolos a estimat, intr-un interviu pentru Adevarul, la peste 1% din PIB impactul bugetar pe care l-ar avea maririle de salarii promovate de Parlament.

"Din ce imi spunea doamna ministru de Finante cu tot ce s-a votat in aceste ultime luni, in pregatirea campaniei, asa cum, din pacate, ne-a obisnuit Parlamentul cand voteaza in toate directiile mariri de salarii, fara calcule bugetare consistente, s-au cam adunat peste 9 miliarde de lei, deci peste 1% din PIB.

Asadar, pe de o parte avem un impact bugetar care inseamna ori cresterea deficitului, ceea ce ar fi catastrofal pentru Romania sau, daca vrem sa tinem limitele deficitului, sa reducem investitiile. Noi avem alocate 40 de miliarde pentru investitii, care ar trebui sa se duca la locuri de munca. Or, asta ar insemna reducerea fondului de investitii. Maririle procentuale nu fac decat sa creasca si mai mult dezechilibrele intre modul cum sunt tratati salariatii. Or, noi asta am incercat sa corectam anul acesta. Doar cu mariri salariale nu rezolvam problema salarizarii. Avem in continuare oameni care au aceeasi formare profesionala, aceeasi vechime, lucreaza in aceleasi institutii sau in institutii paralele dar cu aceleasi responsabilitati, dar care ai salarii diferite. Maririle salariale nu rezolva aceste disfunctionalita pe care noi vrem sa le corectam printr-o lege a salarizarii coerente. Cu aceste decizii, o lege a salarizarii unitare nu va mai avea finantare", a declarat Dacian Ciolos pentru Adevarul.

El a precizat ca nu este impotriva cresterilor salariale sau a taierilor de taxe, dar acestrea trebuie facute analizand intai impactul bugetar si sursele de finantare pentru astfel de masuri.

"Nu numai ca nu suntem impotriva reducererii unor taxe. Si noi am venit cu eliminare unor taxe care nu-si mai aveau rostul. Cateva taxe dintre cele eliminate aveau sens sa fie eliminate, dar altele merg impotriva unor legi pe baza carora functioneaza anumite institutii, spre exemplu, TVR si Radio-ul public. Legea radio-TV spune ca salariile nu pot fi finantate de la bugetul de stat. Daca cinevca a vrut sa taie aceasta taxa, trebuia sa modifice si legea TVR. La fel cu taxa de timbru, care nu ar fi trebuit eliminata complet, pentru ca finanteaza alte programe de innoire a parcului auto. Mai e Monitorul Oficial, care ramane fara finantare. Impactul bugetar e de peste 1 miliard de lei.

Cum il punem la loc?

La fel, trebuie taiat de undeva. Sunt alte cheltuieli fixe pe care nu le putem reduce. Altii spun ca avem crestere economica si de acolo mai vin bani. Dar asta nu este foarte sigur. Plus ca de la anul trebuie sa mai reducem cu inca un punct procentula TVA. Ar trebui sa asteptam sa vedem cum functioneaza lucrurile si daca avem acesti bani, sa-i investim", a mai spus premierul.

Deputatii din Comisiile de buget, finante si de munca au adoptat, luni, mai multe amendamente la Ordonanta 20/2016 care prevad cresterea cu 15% a  salariile din Educatie si Sanatate. Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a sustinut ca aplicarea amendamentelor va avea la un impact bugetar de 3-4 miliarde de lei.

Citeste si: Deputatii au decis cresterea salariile din Sanatate si Educatie cu 15%


(111 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Antena 3

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Antena 3:

Dacian Ciolos, despre cresterile de salarii propuse de Parlament: Aceste mariri vor avea un impact asupra investitiilor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6031219959259 seconds.