Miercuri, 02 Noiembrie 2016 - 05:40 AM Aleg.RO: Tariceanu si Dragnea: Daca Romania are cea mai mare crestere economica din UE, de ce Iohannis si Ciolos se opun cresterii salariilor?

Publicat de: ---

Bursa

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si liderul PSD, Liviu Dragnea, au atacat, marti, Guvernul, pe motiv ca se opune cresterii salariilor, desi cresterea economica prognozata este una dintre cele mai mari din UE . Reprosurile au venit dupa explicatiile date in acest sens de premierul Dacian Ciolos.

Foto: Eskape

"Traim intr-un paradox pe care dl. Ciolos nu vrea sa-l explice. Romania are anul acesta o crestere economica prognozata de 6% din PIB, probabil cea mai inalta din Europa. Intrebarea pe care eu o adresez dlui Ciolos este urmatoarea, pe care o pun toti romanii: unde sunt banii? (...) Unde este cresterea economica? Vad, din partea guvernului, numai ca se plang, ca fac planuri. Vad ca imagineaza tot felul de analize. Sa stiti ca oamenii s-au saturat de lucrurile astea. Vor solutii", a declarat, la Senat, Calin Popescu Tariceanu, potrivit Mediafax.

La randul sau, presedintele PSD, Liviu Dragnea, l-a acuzat marti pe presedintele Klaus Iohannis ca se lauda cu cresterea economica facuta posibila de guvernarea PSD. "Klaus Iohannis s-a laudat intr-un discurs de astazi dimineata cu cresterea economica facuta posibila de guvernarea PSD. Cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana, ne spune. Si atunci, domnule Presedinte, de ce va opuneti, impreuna cu guvernul tehnocrat, cresterii salariilor din educatie si sanatate cu 15%? Vreau sa va garantez ceva: vom sustine cresterea salariilor in Parlament si o vom pune in aplicare la guvernare, pentru ca asa aducem cresterea economica in buzunarul romanilor", a scris Dragnea, pe Facebook.

Reactia sa a venit dupa ce Klaus Iohannis a declarat ca in prezent, indicatorii macroeconomici sunt favorabili, iar Romania este in topul cresterii economice in Uniunea Europeana, cu un plus de 5,2% din PIB in primul semestru al anului 2016.

Premierul Dacian Ciolos a explicat marti dimineata intr-un interviu acordat Adevarul ca impactul bugetar al legilor electorale votate de Parlament in ultimele luni se ridica la 9 miliarde de lei, echivalentul a peste 1% din PIB, ceea ce inseamna ca se va ajunge fie la cresterea deficitului, ceea ce ar fi ''catastrofal'', fie la o reducere a fondurilor alocate investitiilor.

"Am facut si noi eforturi anul acesta, dar am vrut sa facem mariri de salarii cu cap, gandite, mariri de salarii care sa rezolve si probleme de disfunctionalitati de tratament intre diferite categorii din acelasi sector, dar si care sa duca treptat, treptat, la o crestere a veniturilor durabila. (...) Sigur, unii spun ca avem crestere economica si de acolo o sa mai vina bani. Astea nu sunt surse foarte predictibile pentru ca asta presupune sa crestem gradul de colectare, un lucru care trebuie sa se intample (...). Conform masurilor de relaxare fiscala, de la anul mai trebuie sa reducem cu inca un punct procentual TVA, mai reduce si alte cateva taxe. Deci asta inseamna ca vom creste cheltuielile la buget reducand in acelasi timp resursele bugetare anul viitor. Ar trebui sa asteptam sa vedem intai cum functioneaza lucrurile si daca avem banii respectivi, sa-i orientam spre astfel de cheltuieli eventual", a adaugat el.

Comisiile de munca si buget din Camera Deputatilor au adoptat, marti, raportul la Legea de adoptare a OUG 20/2016, prin care aproba majorari salariale in sanatate si educatie, in medie cu 15%.


(122 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Tariceanu si Dragnea: Daca Romania are cea mai mare crestere economica din UE, de ce Iohannis si Ciolos se opun cresterii salariilor? | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59789991378784 seconds.