Joi, 03 Noiembrie 2016 - 05:16 AM Aleg.RO: Spiritul legilor. Sau ce te faci cand Parlamentul, institutia legislativa suprema a tarii, calca pe legi

Publicat de: ---

ziarulfinanciar Autor: Iulian Anghel 02 .11.2016

Orice exista in Univers are legi si e ghidat de legi. Divinitatea are legile ei, spiritul are legile lui si materia are legile ei.

?Despre spiritul legilor? ce rezuma spusele de mai sus a scris Montesquieu acum mai bine de 250 de ani. Nu reluam decat o recomandare, in ceea ce priveste legile omenesti: trebuie sa fie simple si clare. Nu stim, dar traditia spune ca buna parte a Constitutiei Statelor Unite este inspirata din ?Despre spiritul legilor?. O Constitutie simpla si clara.

Legea 69/2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetara este simpla si clara: ?Nu se pot promova acte normative cu mai putin de 180 de zileinainte de expirarea mandatului guvernului, in conformitate cu art. 110 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata, care conduc la cresterea cheltuielilor de personal sau a pensiilor in sectorul bugetar?. 

Legea 69 a fost scrisa cu bune intentii. In 2008, Parlamentul adoptase o suma de masuri electorale pe care bugetul le plateste, la propriu, si azi. Excesele electorale au jupuit bugetul si au smuls din mainile statului orice arma de aparare impotriva crizei. Pentru ca lucrurile sa nu se mai repete, Parlamentul a adoptat, la presiunea FMI si a UE, legea responsabilitatii fiscal-bugetare care trebuia sa impiedice pe oricine sa mai adopte norme care ar pune in pericol stabilitatea finantelor tarii. La ce bun?

La ce bun cand Parlamentul incalca legile pe care chiar el le-a adoptat?

Majorarile salariale decise in ultimele zile de comisiile de specialitate din Parlament si care vor fi supuse unui vot in plen incalca legea responsabilitatii fiscal-bugetare. Exista o poarta larga ce ii scapa de raspundere pe cei care incalca legi, din pozitia de facatori de legi: in cazul de fata, cel mai probabil, totul va fi acoperit sub sintagma ?prin derogare de la legea 69/2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetara?. Dar, daca avem derogari de la ?legea responsablitatii?, atunci trebuie sa ne intrebam: de ce mai avem nevoie de legi, de vreme ce putem fi iresponsabili oricand prin derogare?

Nu punem aici in discutie majorarile decise de comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor sau votul care va fi dat la inceputul saptamanii viitoare in plen si care prevede majorari salariale de 25% pentru medici, pentru functionarii din CNAS si de 15% pentru cadrele didactice (salarii care au fost majorare deja cu 25% in ultimul an). Punem in discutie ?spiritul legilor?.

Tuturora ni se cere sa respectam legile. Cum sa le respectam insa cand chiar organismul legislativ suprem le incalca? Cand administratia le incalca?

Daca invatamantului si cercetarii le-ar fi fost respectat dreptul conferit de lege de a primi venituri echivalente cu 6% din PIB, poate ca cercetarea nu ar fi fost acum pe ultimul loc in UE ca nivel de finantare si nici profesorii nu ar fi fost cea mai prost platita categorie de bugetari din Romania.

Sunt in Parlament ordonante de urgenta care zac acolo si de trei ani fara ca nimanui sa-i peste de ele. Tehnic, daca guvernul emite o ordonanta de urgenta in timpul vacantei parlamentare, Parlamentul trebuie convocat de urgenta pentru a analiza actul normativ. Daca ordonanta este emisa in timpul sesiunii parlamentare, nu se intampla nimic ? poate sta in sertatul Parlamentului si 100 de ani, pana va fi modificata de o alta ordonanta. De ce asta? Dispret fata de legi. In aceeasi vreme, initiativa legislativa de taiere a 102 taxe a trecut de Parlament in nici doua saptamani, cu incalcarea unui alt principiu enuntat in legi, anume sublinierea surselor de finantare a deficitului rezultat.

Am vazut o inregistrare cu o iesire incalificabila a unui sef de comisiei parlamentara la adresa unui secretar de stat din Ministerul Muncii care le ceruse parlamentarilor sa sublinieze (asa cum cere legea finantelor) in amandamentele lor sursa de finantare pentru majorarea salariilor decisa luni. Seful comisiei spunea ca doamna, pentru ca era vorba despre o doamna, nu-i bunica lor, a parlamentarilor, ca sa le faca morala si, daca mai vine cu astfel de prostii, nu va mai fi primita la discutii. Acesta este nivelul de respect fata de oameni si legi a acestui domn cu o functie atat de importanta in Parlament. Acesta este nivelul de respect al unora fata de norme si fata de societate, pana la urma. Cum mai vorbim apoi de stabilitate legislativa, de spiritul legilor si, in ultima instanta, de buna cuviinta cand schimbam legi dupa cum bate vantul? Nu mai vorbim, pentru ca nu avem ce. Si nici de ce. Singura morala pe care Parlamentul o lasa mostenire societatii este ca legea este o gluma.

 

 


(425 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Spiritul legilor. Sau ce te faci cand Parlamentul, institutia legislativa suprema a tarii, calca pe legi | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.71114897727966 seconds.