Joi, 03 Noiembrie 2016 - 05:16 AM Aleg.RO: Preotul magnat va face inchisoare. Ce afaceri ilegale de milioane de euro i-au adus pedeapsa pentru spalare de bani

Publicat de: ---

adevarul

Preotul Ioan Poenar a fost condamnat la cinci ani de inchisoare, prin sentinta definitiva aplicata de Curtea de Apel Alba Iulia . Magistratii au mentinut pedeapsa pe care acesta a primit-o in 2014, la Tribunalul Hunedoara.

„Instanta respinge cererea de repunere a cauzei pe rol formulata de inculpatul Poenar Ioan la data de 2 noiembrie 2016. Respinge cererea de sesizare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene cu intrebarile preliminare formulate de inculpatul Poenar Ioan la data de 2 noiembrie 2016. Mentine celelalte dispozitii din sentinta penala atacata”, a informat Curtea de Apel Alba Iulia.

Cercetat de DNA

In 2014, la Tribunalul Hunedoara preotul a fost condamnat la cinci ani de inchisoare si la plata unor despagubiri in valoare totala de peste 20 de milioane de lei.

„In perioada 1 ianuarie 2007 -  31 decembrie 2009, inculpatul Poenar Ioan, in calitate de administrator al SC Mior Mixt Impex SRL Brad, SC Agrotranscom Hermes Impex SRL Brad si SC Distinct Impex SRL Brad, nu a evidentiat in contabilitatea acestor firme operatiunile comerciale efectuate, respectiv comercializarea de produse petroliere, utilaje pentru constructii, uleiuri minerale, anvelope, etc. si nici veniturile realizate. Pentru a evita verificarile financiar contabile efectuate de autoritatile abilitate ale statului, inculpatul Poenar Ioan a declarat sedii fictive pentru cele trei societati comerciale implicate. In aceasta modalitate, bugetul general consolidat al statului a fost prejudiciat cu suma de 20.622.309 lei, reprezentand impozit pe profit, TVA, accize si taxe vamale. De asemenea, in scopul de a disimula adevarata provenienta, inculpatul a transferat in mod succesiv o parte din banii obtinuti prin evaziune fiscala, respectiv suma de 7.273.301 lei, in diferite conturi bancare apartinand firmelor implicate, de unde au fost ridicati in final de catre Poenar Ioan. Nu s-au luat masuri asiguratorii in vederea recuperarii acestei pagube deoarece nu au fost identificate bunuri in proprietatea inculpatului Poenar Ioan”, informa Directia Nationala Anticoruptie, in comunicatul din 9 februarie 2012.

Comert cu milioane de litri de motorina

Din cercetari a rezultat ca una dintre firmele lui Ioan Poenar a livrat marfuri, reprezentand benzina, motorina, firnis, ulei catre diversi clienti, desi nu a detinut autorizatie de antrepozit fiscal sau autorizatie de utilizator final. Potrivit raportului de constatare financiar-contabila au fost emise un numar 212 facturi in valoare totala de 18.098.281,63 lei catre mai multe societati comerciale. Facturile emise reprezinta livrarea cantitatii de 26.275 litri benzina, a 5.920.802 litri motorina, a 2.130 litri de firnis si a 2.450 litri ulei baza OB 300 , catre mai multe societati comerciale. De asemenea. firma nu a depus nici o declaratie privind obligatiile datorate bugetului consolidat al statului in perioada 2004 – 2009. Estimate la suma de 10.157.354 lei reprezentand impozit pe profit, TVA si accize. O alta firma a sa a emis un numar de 108 facturi fiscale de livrare de combustibil calor extra, a cantitatii de 2.011.828,60 litri motorina, anvelope si utilaje (compresor, banda transportoare, draglina, buldozer, excavator, statie sortare, concasor mobil) catre mai multe societati comerciale, se arata in dosar.

Paradisul fiscal al preotului

Din documentele cauzei a reiesit ca sumele de bani incasate de la clienti de catre doua dintre firmele administrate au fost supuse unui proces de reciclare prin crearea de circuite financiare fictive in urmatoarele modalitati: ridicari de numerar de la ghiseul bancii,  plati in conturile de card ale societatii deschise la diverse banci de unde sumele s-au ridicat in numerar de la ATM-uri, plati in conturile bancare ale celorlalte societati comerciale (administrate tot de catre invinuitul Poenar Ioan de unde s-a urmat acelasi procedeu (ridicari numerar, plati cont card, plati furnizori etc.), plati furnizori si plati furnizori in contul uneia din cele trei societati.

„Este de observat faptul ca in derularea procedeului de reciclare a sumelor de bani provenite din comiterea infractiunii de evaziune fiscala invinuitul Poenar Ioan a interpus si firme offshore din asa-zise „paradisuri fiscale” (Cipru ori Insulele Seychelles) cu scopul de a ascunde provenienta ilicita a sumelor de bani avand provenienta ilicit”, se mai arata in dosar.

Ioan Poenar a negat constant savarsirea vreunei fapte penale in administrarea celor trei societati comerciale, aratand – atat in cursul urmaririi penale cat si in fata instantei – ca a inregistrat toate operatiunile comerciale, ca a depus la organele fiscale toate documentele necesare in vederea impunerii si ca a respectat intrutotul legea, aratau anchetatorii.

Inca un dosar penal In 2014, Ioan Poenar a mai fost arestat preventiv si anchetat intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani, cu prejudiciul de 14 milioane de euro. Ioan Poenar a slujit timp de peste 23 de ani la o biserica din Luncoiu de Jos, localitate invecinata municipiului Brad, insa in paralel a administrat mai multe societati profitabile. La sfarsitul anului 2012, a demisionat din functia de preot pentru a candida la un post de deputat. Ioan Poenar a candidat la alegerile parlamentare din partea Partidului Romania Mare, cu sloganul „Veniti romani sa ne cerem dreptul”, insa pentru ca nu a avut succesul sperat a solicitat sa se intoarca la preotie, cerandu-si iertare de la reprezentantii Episcopiei Devei si Hunedoarei.

Va recomandam si:

Ce s-a intamplat cu cel mai complex dosar al traficantilor de comori dacice. Miza lui este de patru milioane de euro

Unul dintre cele mai vechi dosare ale traficantilor de comori antice, furate din siturile arheologice, in care prejudiciul estimat initial a depasit patru milioane de euro, a fost declinat Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. Anchetarea celor cinci suspecti, printre care si un fost ofiter de informatii, a avut o desfasurare complexa.

Blestemul matritei din Sarmizegetusa Regia: o tanara a cerut despagubiri record pentru gasirea comorii dacice

Cea mai mare descoperire arheologica din ultimii ani, inregistrata in Sarmizegetusa Regia, starneste controverse. Andreea Ciuciu, o tanara din Arad, sustine ca a participat la descoperirea matritei antice si solicita in instanta despagubiri de circa 500.000 de lei institutiilor abilitate. Aradeanca este contrazisa de Vladimir Brilinsky, administratorul sitului UNESCO, iar reprezentantii Muzeului din Deva au refuzat despagubirea.


(461 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Preotul magnat va face inchisoare. Ce afaceri ilegale de milioane de euro i-au adus pedeapsa pentru spalare de bani | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61432504653931 seconds.