Vineri, 04 Noiembrie 2016 - 05:33 AM Aleg.RO: Klaus Iohannis cere reexaminarea legii prin care este modificat regimul incompatibilitatilor pentru alesii locali

Publicat de: ---

ziarulfinanciar

Presedintele Klaus Iohannis a retrimis la Parlament, pentru reexaminare, Legea de modificare a Legii nr . 161/2003, prin care era eliminata incompatibilitatea functiilor de primar, viceprimar, presedinte si vicepresedinte de CJ cu cea de reprezentant in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului in adunarea generala a unor societati, seful statului invocand formulari neclare si imprecise in textul adoptat.

Foto: presidency.ro

Presedintele Klaus Iohannis precizeaza, in cererea de reexaminare, ca nu se opune, din principiu, eliminarii acestor incompatbilitati, insa sustine ca eliminarea trebuie sa se faca prin reglementari clare, fara a genera practici neunitare.

”Este incontestabil dreptul legiuitorului de a adapta regimul juridic al incompatibilitatilor in functie de noile realitati sociale si de necesitatea protejarii intereselor comunitatilor locale. Consideram insa ca interventiile legislative nu trebuie sa afecteze substanta acestui regim si trebuie sa fie realizate intr-o modalitate clara, previzibila, astfel incat, pe de o parte, alesul local sa-si poata conforma conduita, iar pe de alta parte sa fie exclusa posibilitatea unei interpretari care sa genereze o practica neunitara. Or, legea transmisa la promulgare nu raspunde acestor cerinte”, se arata in cerere.

Concret, Iohannis sustine ca legea care i-a fost trimisa pentru promulgare permite interpretarea ca alesul locale sa poata fi membru al unei societati comerciale , fara vreo distinctie in ceea ce priveste interesul colectivitatii locale. In plus, nu este indicata sfera teritoriala de desfasurare a activitatii economice a societatilor comerciale de interes local.

”Sfera de reglementare a prevederilor articolului unic pct.1 si 4, pe de o parte, si a celor de la articolul unic pct. 3 si 5, pe de alta parte, din legea transmisa la promulgare se suprapune partial, insa cu caracter contradictoriu, ceea ce este de natura sa genereze incertitudine juridica si practica institutionala inconsecventa. Astfel, desi se mentine incompatibilitatea alesului local cu functia de membru al consiliului de administratie (articolului unic pct.1 si 4), prin completarea de la pct. 3 si 5 din lege se prevede ca activitatea alesului local in calitate de membru al consiliului de administratie al unei entitati economice din subordinea sau la care unitatea administrativ-teritoriala pe care o conduce detine participatie sau al unei entitati de invatamant locale nu este retribuita”, este o alta neconcordanta reclamata de catre presedintie.

De asemenea, reexaminarea este ceruta si pentru ca in textul legii sunt folosite sintagme cu caracter general, imprecise din punct de vedere juridic precum ”entitate economica” sau ”entitate de invatamant locala”.

Camera Deputatilor a adoptat, pe 4 octombrie, legea PNL-ALDE-UDMR care prevede eliminarea incompatibilitatii functiei de primar, viceprimar, presedinte si vicepresedinte de CJ cu cea de reprezentant in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului in adunarea generala a unor societati.

Potrivit proiectului, functia de primar si viceprimar, primar al municipiului Bucuresti si vicepresedinte al consiliului judetean este incompatibila cu functia de presedinte, vicepresedinte, director general, manager, administrator, membru al Consiliului de administratie sau cenzor, sau orice functie de conducere, ori de executie la societatile comerciale, cu exceptia reprezentantilor in adunarea generala a actionarilor, inclusiv bancile sau institutiile de credit, societatile de asigurare sau financiare, la regiile autonome de inters national, la companiile si societatile nationale, precum si la institutii publice.

Comisia de munca din Senat a eliminat din textul legii incompatibilitatea functiilor de primar, viceprimar, presedinte si vicepresedinte de CJ cu cea de reprezentant in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului in adunarea generala a unor societati.

Primarii urmeaza sa detina aceste functii, dar fara a fi remunerati, potrivit proiectului.

Potrivit raportului comisiei de administratie, printre atributiile primarului, prevazute la articolul 62 din Legea 215/2001, este si aceea de reprezentare a unitatii administrativ teritoriale in relatiile sale cu alte autoritati, cu persoane fizice sau juridice romane ori straine, ceea ce face ca participarea primarului in consiliile de administratie ale regiilor de interes locale sau ale societatilor comerciale de interes local sa fie o obligatie a acestora.

In plus, consiliile locale, respectiv consiliile judetene, exercita drepturile si obligatiile corespunzatoare participatiilor detinute la societati comerciale sau regii autonome in conditiile legii, ceea ce inseamna ca au ca atributie legala protejarea intereselor comunitatii pe care o reprezinta.


(277 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Klaus Iohannis cere reexaminarea legii prin care este modificat regimul incompatibilitatilor pentru alesii locali | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.76656579971313 seconds.