Joi, 24 Noiembrie 2016 - 05:24 AM Aleg.RO: Legea conversiei, dupa alegeri

Publicat de: ---

Bursa      *  Francul elvetian a fost cotat, ieri, la 4,2078 lei, in crestere fata de ziua precedenta
     *  Curtea Constitutionala a amanat, pentru 18 ianuarie 2017, decizia referitoare la Legea conversiei creditelor in franci elvetieni
       Istoria pare sa se repete pentru debitorii imprumutati in franci elvetieni (CHF) . Dupa ce, in ajunul Craciunului trecut, Executivul a prorogat pentru un an Legea insolventei persoanelor fizice, acum, tot la final de an, Curtea Constitutionala a Roma-niei (CCR) a amanat pentru 18 ianuarie 2017 pronuntarea pe marginea Legii conversiei creditelor in CHF, contestata de Guvern.
     Intre timp, CCR i-a trimis in instanta pe cei care doresc sa apeleze la Legea darii in plata, urmand ca, in fiecare caz in parte, judecatorii sa stabileasca impreviziunea.
     Astfel, nici dupa doi ani de la explozia neasteptata a monedei elvetiene (15 ianuarie 2015), debitorii cu credite in CHF nu beneficiaza direct de o lege care sa intervina pentru impartirea poverii produse de cresterea cursului, intre banca si client.
     Presedintele CCR Valer Dorneanu a declarat, ieri, la iesirea din sala de sedinta, ca a fost nevoie ca discutiile referitoare la Legea conversiei sa fie amanate pentru aprofundarea solutiei si pentru corelarea ei cu cea care a fost data in cazul legii darii in plata.
     Valer Dorneanu a precizat, citat de Agerpres: "Vrem ca in privinta unor puncte, cum ar fi - unul foarte delicat - cel cu retroactivitatea, sa nu dam solutii care sa nu fie foarte corelate. Pentru a vedea intai care o sa fie motivatia definitiva in acea exceptie (Legea darii in plata - n.r.), am amanat pe 18 ianuarie. (...) Asteptam motivarea, pentru ca unele chestiuni s-au pus in ambele legi, intr-un fel am decis la retroactivitate si am spus ca problema aceasta trebuie corelata cu principiul impreviziunii si intr-un fel retroactivitatea se topea acolo. Dincoace, retroactivitatea pare a tine exclusiv de aceasta lege, dar vrem sa vedem cum corelam cele doua motivari".
     In conditiile in care pronuntarea Curtii Constitutionale a fost amanata pentru circa doua luni, avocatul Gheorghe Piperea considera esential termenul din 8 decembrie stabilit de instanta in dosarul Parakletos versus 9 banci care ar avea clauze inselatoare in contractele de imprumut in franci elvesieni. Avocatul estimeaza ca, cel mai probabil, Asociatia Roma-na a Bancilor (ARB) va interveni in proces in calitate de intervenient. Gheorghe Piperea a scris, pe pagina sa de Facebook: "Noi speram ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor va face o interventie in favoarea consumatorilor si, mai mult, speram ca o va face repede, pentru a nu cauza amanarea.
     Guvernul, dupa ce a pus in sus-pensie speranta la o viata libera a peste 100.000 de familii, poate ca va face acest minim gest de a interveni macar in acest proces".
     Legea conversiei creditelor in CHF, inca nepromulgata de presedintele tarii, presupune conversia imprumuturilor contractate in franci elvetieni la cursul de la data acordarii si la costuri ce vor fi negociate cu consumatorul, res-pectandu-se principiul bunei credinte si diligentele profesionale, astfel incat obligatiile de plata sa nu fie mai impovaratoare pentru consumatori.
     La cererea consumatorilor, bancile care au procedat la conversia creditelor in franci elvetieni pot sa revina la contractul in franci elvetieni si sa efectueze conversia in conditiile prezentei legi.
     Guvernul Ciolos a atacat la CCR Legea conversiei pentru clarificari, nu pentru ca este impotriva ei, a explicat, premierul Dacian Ciolos dupa ce a trimis actul legislativ la Curtea Constitutionala, mentionand: "Vreau sa precizez din start ca Guvernul a dat un punct de vedere pozitiv cu anumite amendamente. De ce amendamente? Pentru ca, din punctul nostru de vedere, este important ca aceasta lege sa-i vizeze pe cei carora le e pus in pericol venitul lunar din cauza ratelor la banca in urma modului cum au evoluat aceste credite. Faptul ca am trimis la CCR aceasta lege nu este pentru ca suntem impotriva ei. Sunt acolo cateva elemente, asa cum a fost ea votata in Parlament - pentru ca, din pacate, Parlamentul nu a luat in considerare amendamentele pe care le-am propus - care, din punctul nostru de vedere, ar fi facut-o aplicabila, si daca nu clarificam constitutionalitatea, acum, inainte de a intra ea in vigoare, exista riscul ca ea sa produca efecte si peste cateva luni altcineva sa o atace. (...) Va promit ca, in masura in care CCR va da un raspuns rapid, Guvernul va lua toate masurile pentru a corecta acele lucruri in lege in asa fel incat ea sa aiba acea adresabilitate a oamenilor care chiar au probleme si nu a speculatorilor. Si aici, cand vorbesc de potentiali speculatori, din cele cateva zeci de mii de creditori in franci elvetieni, sunt 200 de creditori care au luat imprumuturi de peste 250 de mii de franci elvetieni. Si cei 200, din cate am inteles, totalizeaza peste un miliard de lei din cele cinci si ceva miliarde de lei cati au fost imprumutati. Deci, nu vrem ca din cauza unor speculatori, care au speculat atunci cursul francului elvetian, sa traga ponoasele acum cei care, intr-adevar, au probleme. Deci, acesta a fost motivul pentru care am trimis aceasta lege la Curtea Constitutionala. Si in masura in care vom avea raspunsul rapid de la CCR vom veni si cu masurile pentru a corecta aceste lucruri, pentru ca aceasta lege sa poata fi aplicata fara riscul ca ea sa fie atacata ulterior, dupa ce isi face efectele".
     Sesizarea Guvernului catre Curtea Constitutionala a Romaniei pe marginea Legii conversiei este neintemeiata, apreciaza Florin Iordache, presedintele Camerei Deputatilor, in cadrul raspunsului transmis CCR, care a solicitat deputatilor un punct de vedere pe subiect.
     Daca legea va fi declarata constitutionala, atunci presedintele Klaus Iohannis urmeaza sa o promulge sau sa o retrimita in Parlament, insa nu pe motive de constitutionalitate.
     Daca, insa, CCR va decide ca in lege exista articole neconstitutionale, atunci Parlamentul va trebui sa refaca respectivele articole.
     In justitie exista, la ora actuala, o serie de procese ce au ca obiect inghetarea cursului CHF/leu, o parte importanta dintre acestea fiind castigata de clienti, unele chiar in ultima instanta.
     Francul elvetian a fost cotat, ieri, la 4,2078 lei, in crestere fata de ziua precedenta, cand cursul CHF/leu a atins nivelul de 4,2009.   


(612 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Legea conversiei, dupa alegeri | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.5543999671936 seconds.