Joi, 24 Noiembrie 2016 - 05:24 AM Aleg.RO: Decizia CCR privind legea conversiei creditelor a fost AMANATA pentru 18 ianuarie 2017

Publicat de: ---

Bursa

Curtea Constitutionala a Romaniei a amanat pentru data de 18 ianuarie 2017 luarea unei decizii cu privire la sesizarea Guvernului pe legea pentru completarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori . Potrivit actului normativ, creditele in franci elvetieni se convertesc in lei la cursul de la data incheierii contractului. Guvernul nu este impotriva legii, ci sustine ca vrea sa se asigure ca legea ii protejeaza pe cei care nu isi mai pot plati ratele.

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" });

Guvernul a contestat in urma cu aproximativ o luna la CCR proiectul de lege adoptat de Parlament referitor la conversia creditelor in franci elvetieni la cursul de la data acordarii.

Premierul Dacian Ciolos preciza la acea data ca Guvernul a atacat legea la CCR pentru clarificari, nu pentru ca este impotriva ei.

"Vreau sa precizez din start ca Guvernul a dat un punct de vedere pozitiv cu anumite amendamente. De ce amendamente? Pentru ca, din punctul nostru de vedere, este important ca aceasta lege sa-i vizeze pe cei carora le e pus in pericol venitul lunar din cauza ratelor la banca in urma modului cum au evoluat aceste credite. Faptul ca am trimis la CCR aceasta lege nu este pentru ca suntem impotriva ei. Sunt acolo cateva elemente, asa cum a fost ea votata in Parlament - pentru ca, din pacate, Parlamentul nu a luat in considerare amendamentele pe care le-am propus - care, din punctul nostru de vedere, ar fi facut-o aplicabila si daca nu clarificam constitutionalitatea acum, inainte de a intra ea in vigoare, exista riscul ca ea sa produca efecte si peste cateva luni altcineva sa o atace, o banca sau... Oricine altcineva poate sa o atace si va crea mai multe probleme celor care asteapta sa li se rezolve problemele", declara Dacian Ciolos.

Primul argument al guvernului este acela ca legea nu este "suficient de precisa si de previzibila", incalcand astfel articolul 1 alin. (5) din Constitutie, potrivit caruia "in Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie". Doua sunt prevederile legii conversiei indicate de Guvern ca avand ''norme neclare ce pot genera incoerenta in aplicare''.

Astfel, potrivit Executivului, art. I pct. 1 – art. 491 alin. (2) "instituie, prin norme cu caracter imperativ, interdictia de a se introduce in actele aditionale de conversie alte prevederi decat cele impuse de legislatie", ceea ce, in opinia Guvernului, inseamna ca "norma este vaga si imprecisa", potrivit Mediafax.

O a doua prevedere a legii conversiei exemplificata de catre Guvern ca ar putea genera incoerenta in aplicare se regaseste la alin. (3) si (4) ale articolului indicat anterior. Cele doua alineate statueaza faptul ca ''imprumutul pentru achizitionarea unui imobil, teren, constructie, reabilitare, consolidare, extindere'' va fi incadrat ca imobiliar sau ipotecar, indiferent cum a fost el denumit initial. Aceasta prevedere, spune Guvernul, ''poate conduce la blocaje provocate de aplicarea neunitara si arbitrara si risca sa fie incalcat principiul securitatii juridice, principiu ce reclama ca normele sa fie cunoscute si intelese, iar pentru a fi intelese, trebuie sa fie suficient de precise si previzibile''.

Al doilea argument adus de Executiv in sprijinul contestatiei de neconstitutionalitate a legii conversiei vizeaza respectarea principiului neretroactivitatii legii. In sprijinul acestui argument, Guvernul invoca, pe de o parte, acte normative ale Uniunii Europene care stipuleaza clar faptul ca ''statele membre pot sa reglementeze mai in detaliu imprumuturile in moneda straina, cu conditia ca o astfel de reglementare sa nu fie aplicata cu efect retroactiv''.

In sprijinul aceluiasi argument al neretroactivitatii legii, Executivul indica si incalcarea, de catre legea conversiei, a articolului 15 ali. (2) din Constitutie care interzice ca aplicarea legii sa retroactiveze. ''Aplicabilitatea legii (...) inclusiv asupra contractelor de credit in derulare la data intrarii in vigoare, contravine principiului neretroactivitatii legii'', mai arata Guvernul in contestatia trimisa CCR.

Un al treilea argument invocat de Guvern impotriva intrarii in vigoare a legii conversiei creditelor din franci elvetieni se refera la faptul ca actul normativ ''are un caracter discriminatoriu'' fata de cei care au contractat credite in lei sau in alte valute.

Totodata, Executivul atrage atentia asupra faptului ca legea conversiei este un exemplu de instabilitate legislativa, lucru care s-ar putea traduce prin dobanzi mai mari pe care Romania va trebui sa le plateasca la imprumuturile externe si la ''inrautatirea rating-ului de tara''.

De asemenea, Guvernul anticipeaza si o posibila dare in judecata a statului roman de catre ''institutiile de credit cu capital majoritar strain'', ceea ce ar avea ''implicatii semnificative asupra bugetului de stat''.

In sesizare Cabinetul Ciolos mai argumenteaza ca, potrivit simularilor Bancii Nationale a Romaniei, pierderea potentiala la nivelul sectorului bancar ar fi de aproximativ 2,5 miliarde de lei, ceea ce ar due la riscuri privind stabilitatea finanaciara.

Proiectul de lege privind conversia creditelor in franci elvetieni a fost adoptat de plenul Camerei Deputatilor pe 18 octombrie.

Potrivit actului normativ, creditele in franci elvetieni se convertesc in lei la cursul de la data incheierii contractului. Conversia se realizeaza prin act aditional. Costurile creditului convertit in lei vor fi negociate cu consumatorul, respectandu-se principiul bunei credinte si diligentele profesionale, astfel incat obligatiile de plata sa nu fie mai impovaratoare pentru consumator.

La cererea consumatorilor, bancile care au procedat la conversia creditelor in franci elvetieni pot sa revina la contractul in franci elvetieni si vor efectua conversia in conditiile prezentei legi, iar sumele pe care creditorul le-ar fi incasat in plus de la imprumutat in perioada scursa de la data efectuarii conversiei din franci elvetieni in lei sau euro, conform ofertei bancii, pana la data incheierii noului act aditional pentru conversie efectuata se calculeaza conform contractului de credit.

Tot miercuri, Curtea analizeaza sesizari ale Executivului privind neconstitutionalitatea Legii pentru aprobarea OUG 32/2015 privind infiintarea Garzilor forestiere si a Legii pentru modificarea si completarea Legii dialogului social nr.62/2011.

Alte doua sesizari vizeaza acte normative care aduc modificari si completari Legii recunostintei pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si pentru revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987 nr.341/2004.


(745 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Decizia CCR privind legea conversiei creditelor a fost AMANATA pentru 18 ianuarie 2017 | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.47916507720947 seconds.