Luni, 28 Noiembrie 2016 - 05:51 AM Aleg.RO: Traian Basescu DEZVALUIE relatia presedintelui cu SISTEMUL

Publicat de: ---

adevarul

Fostul presedinte Traian Basescu a declarat la Romania TV ca a preluat o justitie controlata politic, iar dupa 10 de ani de mandat a reusit sa scape justitia de influenta politica .

Foto: Obiectiv.info Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" });

"In 2004 toata justitia era sub controlul politicului. V-am lasat o justitie necontrolata politic, dar care face si abuzuri. Obligatia unui presedinte este sa izolele justitia de lupta politica. Ca in justitie se fac abuzuri este indiscutabil, dar acei procurori sau judecatori vor trebuie sa raspunda. Solutia nu e cea ceruta de Ponta, Dragnea sau Tariceanu. Trebuie sa avem o lege a raspunderii magistratului", a subliniat Basescu la Romania TV.

Fostul presedinte a amintit ca la partidul cu sediul in Kiseleff se stabilea daca se dau drumul anumitor dosare. La terminarea mandatului am lasat o justitie in care nu mai se decidea de la partid cine e arestat. "Cand am venit la Cotroceni directorul SRI circula cu masina de la Vintu. Am pus ofiteri tineri in locul fostilor generali din securitate. Nu puteti sa imi spuneti ca e acelasi sistem. Poate abuzurile se datoreaza unei boli, care este boala puterii cand stai prea mult pe functie. Ma refer la un sistem caruia i-am adus oameni tineri si pe care din cand in cand l-am putut face sa lucreze in interesul statului. Politicienii nu pot face parte din sistem. Toate statele au un sistem. Este osatura care se numeste sistemul statului, care este formata din generali de informatii, din MAI, procurori, judecatori, profesori universitari, functionari vesnici in ministere. Daca vreti in Romania o sinteza a sistemului va rog sa luati poza de la Academia Nationala de Stiintele Securitatii, cu domnu Maior in mijloc, oprea, coldea in stanga".

"Existenta unui sistem e parte a democratiei. Eu m-am schimbat si sistemul a rams, Iliescu si-a terminat mandatul, ia sistemul a ramas. Oamenii politici nu sunt parte a sistemului".

In 10 ani nu am controlat vreun serviciu de informatii

"In 10 ani niciodata nu am controlat vreun serviciu de informatii, pentru ca nu am voie. Presedintele nu controleaza activitatea operativa a serviciilor de informatii. Eu am plecat, a venit Iohannis, iar sistemul a ramas acolo. Daca sti ce vrei sa ceri, el va lucra in interesul national, insa in acelasi timp va lucra si pentru propriile interese si avantaje.""In 2006, dupa aproximativ 2 ani de lucru intr-o echipa speciala a CSAT am trimis la Parlament noile legi ale sigurantei nationale. Le-am trimis in 2006 cu buna intelegere a servicilor. Cele doua servicii erau demilitarizate cu misiuni specifice anului 2006 dupa ce am intrat in NATO. Comisiile din Parlament au bagat proiectele sub masa si nu le-au scos nici pana acum. Eu am gasit un serviciu de informatii condus de Timofte in care sefii judeteni se stabileau la partid."

Citeste si: Confruntare intre Traian Basescu si Sebastian Ghita, in direct la TV: "Presedintele doarme cu serviciile in pat"

"Am urmarit cu atentie emisiunea din aceasta seara, in mod special referirile la serviciile secrete. As vrea sa va intreb, domnule presedinte, nu cumva sefii servciilor de informatii, adjunctii serviciilor sunt numiti de presedinte? Nu cumva acesti oameni au o datorie fata de tara, dar raspund si in fata presedintelui, pentru ca ne tot vorbiti despre Sistem, intr-o incercare de a bulversa populatia", a intervenit deputatul Sebastian Ghita la emisiunea moderata de Corina Dragotescu, care l-a avut invitat pe fostul presedinte Basescu.Basescu: Dumneavoastra ati fost la dispozitia Sistemului, domnule Ghita.Ghita: Ca orice cetatean, domnule presedinte. Dar intrebarea mea este: nu cumva prin acest mecanism de numiri presedintele este, de fapt, cel care controleaza Sistemul.Basescu: Dumneavoastra sunteti in Comisia SRI, deci ar trebui sa stiti legea de functionare a SRI. As vrea pentru ca vreti sa dati impresia ca dormeam in pat cu serviciile de informatii.Ghita: Vreau sa spun ca astazi presedintele doarme cu serviciile in pat.Basescu: Eu macar am avut un prim an in care i-am chemat pe sefii serviciilor de informatii si le-am spus: baieti, in secretariat este o foaie alba, sa nu o lasati goala si la iesire (...) Eu am avut o idee, cred eu buna, am numit sefi de servicii de la partidele din opozitie si eu am lucrat cu ei, dar sa nu credeti cumva ca vreodata m-am gandit ca un om care a crescut in PSD se prapadeste de loialitate fata de presedinte. Este adevarat ca adjunctii se numesc prin decret de presedinte, dar se schimba doar la propunerea sefilor din servicii.Ghita: Trebuie sa le spunem deschis romanilor si sa explicam ca presedintele are cea mai mare legatura si control asupra serviciilor secrete.Basescu:Presedintele are legaturi stranse, dar niciodata presedintele nu poate sa controleze. Vreau sa va spun un lucru: serviciile secrete sunt cele mai importante depozite de informatii despre oamenii importanti, dar atunci cand unii sefi ai acestor servicii incep sa foloseasca selectiv aceste informatii, atunci se produc derapajele.

Ghita: In SUA, FBI nu aresteaza membrii comisiei.

Basescu - sunt cel mai bun premier pe care poate sa-l dea clasa politica

"Daca Iohannis vrea sa distruga Romania trebuie sa-l mai lase pe Ciolos premier.  Va spun cu cine nu vom face sigur, nu facem alianta cu PSD (...) Pai daca nu fac cu PSD, asa, caine, caineste ma uit spre PNL/USR, chiar daca doamna Gorghiu a spus ca nu face alianta cu PMP. Nu v-am spus ca vom sprijini PNL, dar daca va fi sa sprijinim PNL o vom face cu conditii, printre care si propunerea unui premier capabil (...) Eu sunt cel mai capabil premier”, a punctat Traian Basescu.

Intrebat daca ar fi tentat de functia de presedinte al Senatului, Traian Basescu a spus ca nu este interesat de functii decorative, el tintind functia de prim ministru. ”Nu ma tenteaza functii decorative. Eu va spun cu toata sinceritatea: as fi cel mai bun prim-ministru pe care poate sa il dea clasa politica”, a mai precizat Basescu.


(584 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Traian Basescu DEZVALUIE relatia presedintelui cu SISTEMUL | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 2.0855329036713 seconds.