Marți, 06 Decembrie 2016 - 06:24 AM Aleg.RO: Adrian Nastase, despre scandalul Schweighofer: "Despre paduri – Lectura obligatorie"

Publicat de: ---

jurnalulnational (adsbygoogle = window .adsbygoogle || []).push({});

"Dragi alegatori, stiu ca viata voastra e grea in aceasta saptamana. Sunteti confruntati cu diferite subiecte, inclusiv cu caracter emotional. Spre exemplu, padurea este unul dintre ele. PRU se lupta cu Iohannis pe aceasta tema iar aparatorii scrisorii catre Iohannis descopera ca – nu-i asa? – raul a pornit de la guvernarea Nastase. Pentru „papagalii” care rostogolesc aceasta tema, reiau mai multe postari de anul trecut in care explicam cum stau lucrurile. Lectura obligatorie pentru „papagali”:

 

In contextul dezbaterii noului Cod silvic, au aparut numeroase acuze legate de „defrisari” (in realitate „taieri ilegale” – vezi definitiile din art 10 al Legii 46/2008) si de activitatea unei companii austriece in ceea ce priveste prelucrarea lemnului. Ca de obicei, atunci cand apare un scandal public, cei vizati doresc sa arunce „pisica moarta” peste gard, in trecut. M-as fi asteptat ca specialistii in silvicultura sa iasa si sa explice ce s-a intamplat in acest domeniu inainte de regimul Basescu si, apoi, in timpul regimului Basescu. Nu s-a intamplat asa. M-as fi asteptat ca cei din conducerea Romsilva sa explice unde s-a gresit in acesti ani dar si ce s-a realizat. In aceste conditii, m-am gandit ca ar fi util sa reamintesc unele aspecte legate de abordarea guvernului pe care l-am condus, in chestiunea padurilor. O prima observatie. Simplificand, Legea 18 a permis retrocedarea doar a unui singur hectar de padure. Ulterior, legea 1/2000 a permis retrocedarea a maximum 10 ha. Mult mai generosi, Basescu, Macovei si Flutur au permis prin Legea 247/2005, restitutio in integrum, eliminand limitele pentru retrocedarile de paduri, simplificand foarte mult si sarcina probei. In acest fel, Regia Nationala a Padurilor, care avea aproximativ, 4,6 milioane hectare a ramas doar cu vreo 3,2 milioane, proprietarii celor peste un milion de hectare retrocedate venind la portile firmelor austriece sa vanda lemnul taiat. Nimeni nu a iesit sa explice aceste lucruri care au schimbat fundamental situatia padurilor si interesele imediate ale noilor proprietari. PS Am adaugat o fotografie, din 2008, cand, in campania mea pentru postul de deputat de Mizil, am plantat, cu o echipa de 100 de tineri, cate doi puieti de mar si de prun, in gospodariile din colegiu. Sper ca s-au prins si dau deja fructe…

2. In primul an al guvernarii, in 2001, guvernul pe care l-am condus a adoptat o hotarare (HG 1052/2001), despre care nimeni nu-si mai aduce aminte, hotarare privind aprobarea volumului maxim de masa lemnoasa care se va recolta in 2002. Era vorba de 16 milioane de m3, din care 14,2 milioane din padurile Romsilva, inclusiv cele 2,5 milioane m3 pentru aprovizionarea populatiei din mediul rural cu lemn de foc. Articolul 4 al HG-ului preciza: ” Intreaga masa lemnoasa in stare bruta sau prelucrata sumar, rezultata in urma recoltarii volumului maxim de masa lemnoasa ce face obiectul prezentei hotarari, VA FI VALORIFICATA EXCLUSIV PE PIATA INTERNA”.

La inceputul anului 2002, m-am intalnit cu reprezentantii firmelor romanesti de mobila – cred ca si Stolojan avea una. Guvernul adoptase si o strategie pentru industria mobilei. Ar trebui solicitata de la Secretariatul general. Erau nemultumiti ca nu puteau face investitii in noi echipamente, neavand siguranta, pe termen lung, a materiei prime. Asa a aparut OUG 71 din 13 iunie 2002, transformata in Legea 654 din 7 decembrie 2002. Se stabilea ca volumul maxim de masa lemnoasa sa fie de 20 milioane m3 pentru o perioada de 10 ani, fara a se exploata anual MAI MULT DE 20% din volumul maxim de masa lemnoasa cu destinatie industriala stabilit prin hotarare de guvern. Austriecii nu-si facusera inca fabrici in Romania!

In acelasi an, la 13 noiembrie 2002, Guvernul a aprobat „Norma metodologica privind organizarea si desfasurarea licitatiilor pentru dobandirea de catre agentii economici care au activitate in domeniul prelucrarii lemnului in produse finite a dreptului de a incheia contracte de vanzare-cumparare pe termen lung a masei lemnoase cu Regia Nationala a Padurilor”. In art.3, alin.2, sunt precizate activitatile in domeniul prelucrarii lemnului in produse finite: cele legate de furniruri si de stratificate din lemn, produse pentru industria de constructii, celuloza, scaune, mobilier, instrumente muzicale articole de sport, jucarii creioane si chibrituri si „alte produse manufacturiere” (lit a-n). Ar trebui verificat daca se incadreaza activitatile firmelor austriece in acesti parametri.

PS Puteti constata, dintr-un grafic recent, dinamica impaduririlor pe terenuri degradate in perioada 1991-2014. Se poate observa felul in care a fost tratata aceasta chestiune de guvernul pe care l-am condus – 2001-2004 -, cu inertia fireasca in perioada 2005-2006.

3. Astazi va spun o poveste cu paduri din 1001 de nopti. A fost odata, ca niciodata. In iulie 2004, la solicitarea Regelui Abdullah de a amenaja, in memoria tatalui sau, fostul rege Hussein, un nou parc public in capitala regatului, Amman, Curtea Regala a Regatului Hasemit al Iordaniei a solicitat Guvernului roman sa doneze regatului 20000 de puieti de stejar si mesteacan, specii apreciate de fostul rege cu ocazia vizitelor sale in Romania. Ceea ce noi am facut. Puietii, cu baloti de pamant, inalti de 2,5 metri au fost transportati intr-un interval de o saptamana, zilnic fiind incarcate 10-12 autocamioane de transport international, asigurate de catre iordanieni. Zona din parcul public din Amman, amenajata cu puietii din Romania se numeste „Gradina romaneasca” si este admirata de numerosi turisti, inclusiv de cei din Romania.

PS Am adaugat un grafic referitor la dinamica perdelelor forestiere de protectie, instalate in perioada 1992-2014, de diferite guverne. Concluziile le puteti trage singuri. Cu atat mai mult, cu cat Codul silvic din 2008 stabilea, in art. 88 un program de impaduriri de 2 milioane de hectare pana in 2035!

 

 

4. Vreau sa va relatez un episod uitat din domeniul disputelor legate de „defrisari”. A existat, in urma cu cinci ani, o initiativa legislativa pentru completarea Legii 46/2008 – Codul silvic. Ea era semnata de trei deputati PSD (Ion Dumitru, Ion Mocioalca, Marian Ghiveciu) si trei deputati PDL (Valeriu Tabara, Constantin Chirila, Mircia Giurgiu). Ea propunea introducerea unui nou text in Codul silvic, care sa prevada: „Intreaga cantitate de lemn rotund rezultata din exploatarea volumului maxim de masa lemnoasa aprobat conform legislatiei in vigoare va fi valorificata EXCLUSIV PE PIATA INTERNA (subl. mea)”. Se mai propunea si o definitie pentru „lemnul rotund”.

Initiativa legislativa a fost avizata favorabil de Consiliul legislativ. Stiti care a fost Punctul de vedere al guvernului, sub semnatura premierului Boc? „Guvernul nu sustine adoptarea acestei initiative legislative”.

PS S-au facut speculatii privind eventuale legaturi intre PSD sau guvernul pe care l-am condus cu firma austriaca Holzindustrie. Daca vreti sa intelegeti cine era in legaturi mai stranse cu aceasta firma, trebuie doar sa dati un click pe internet pe Holzindustrie/Flutur. Veti vedea si cine domina politic zona Radautilor, unde s-a instalat initial firma austriaca.

Din pacate, o masura inteleapta, cea prevazuta in OUG 71/2002, in favoarea industriei romanesti de mobila, a fost deturnata prin aranjamentele legate de restituirea padurilor si de numeroase interese locale sau individuale, permitand abuzurile din ultimii 10 ani.

 

5. Un program important pe care l-am demarat, in timpul mandatului meu de premier, a fost cel pe care l-am numit „Un arbore pentru fiecare cetatean”. Un numar important de puieti forestieri au fost pusi la dispozitie de catre Regia padurilor, in mod gratuit, pentru cetatenii si institutiile interesate, in vederea plantarii unor suprafete de teren din afara fondului forestier administrat de catre RNP Romsilva – circa 4 milioane de puieti in 2003 si aproximativ 21 milioane puieti in 2004. Romsilva a dezvoltat in acea perioada peste 2500 de hectare de pepiniere silvice.

PS Am citit, cu interes, zilele acestea, comentariile sotiei lui Mirel Bran despre paduri. Se vede ca este o adevarata profesionista. Pacat ca a plecat din functia de purtator de cuvant de la Cotroceni.", a scris fostul premier Adrian Nastase, pe blogul sau.


(327 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

Adrian Nastase, despre scandalul Schweighofer: "Despre paduri – Lectura obligatorie" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62984299659729 seconds.