Marți, 06 Decembrie 2016 - 06:24 AM Aleg.RO: Criza politica din Italia face ravagii in zona euro: Moneda a scazut la minimul ultimelor 20 de luni. ?Acum este posibil ca euro sa atinga paritatea cu dolarul?

Publicat de: ---

ziarulfinanciar Autor: Stefan Stan 05 .12.2016

Euro a scazut la minimul ultimelor 20 de luni (martie 2015), in conditiile in care premierul italian Matteo Renzi a anuntat ca va demisiona dupa respingerea amendamentelor constitutionale pe care le-a propus prin referendum, scrie Bloomberg.

Euro a scazut in raport cu principalele 16 valute in conditiile in care italienii au votat pentru respingerea reformelor in proportie de 60%.

Euro a coninuat sa scada si dupa discursul premierului, in timp ce yenul a sters avansul castigat la inceputul sesiunii de tranzactionare in raport cu dolarul.

Euro a scazut cu 1,1%, la 1,0548 dolari, cel mai scazut nivel de pe 16 martie.

?Pietele tind sa reactioneze mult mai rapid la schimbari acum?, a spus Yannick Naud, Banque Audi din Geneva. ?Este acum posibilitatea ca euro sa atinga paritatea cu dolarul. Poate nu imediat, dar cu siguranta se poate daca vor fi din nou alegeri in Italia?, a spus el. 

La Bucuresti, cursul de schimb inaintea cursului oficial anuntat de BNR era de 4,5085/4,5135 lei/euro si de 4,2510/4,2581 lei/dolar.  

Premierul Italiei, Matteo Renzi, a anuntat, duminica seara, ca a luat decizia de a demisiona, dupa ce majoritatea cetatenilor italieni au respins, prin referendum, reformele constitutionale propuse.

<p 0px="" color:="" font-family:="" font-size:="" line-height:="" margin:="" padding:=""> "Imi asum infrangerea. Insa cine lupta pentru o idee nu poate pierde. Nu a pierdut grupul care a sustinut ideile mele, am pierdut eu. Ii imbratisez pe toti cei care m-au sustinut. Nu am reusit sa va aduc victoria. Am facut tot ce se putea face. (...) Eu cred in democratie. Cred in Italia. Am propus simplificarea sistemului parlamentar. Aceasta a fost reforma propusa la referendum. Nu am fost convingator. Experienta Guvernului meu se incheie aici", a declarat Matteo Renzi in cursul noptii de duminica spre luni, intr-un discurs transmis in direct de postul tv SkyTG24.

<p 0px="" color:="" font-family:="" font-size:="" line-height:="" margin:="" padding:=""> "Maine dimineata (luni - n.red.) voi ajunge la sedinta de guvern, voi multumi pentru colaborare, apoi ii voi prezenta oficial demisia mea presedintelui tarii. Voi ramane in functie pana cand va decide presedintele" Sergio Mattarella, a adaugat Matteo Renzi.

<p 0px="" color:="" font-family:="" font-size:="" line-height:="" margin:="" padding:=""> Potrivit proiectiilor privind votul si a rezultatelor partiale difuzate pana luni la ora 0.40 (1.40, ora Romaniei), 59,5% dintre cetatenii italieni au votat impotriva amendamentelor constitutionale propuse de Guvernul condus de Matteo Renzi (centru-stanga). In favoarea modificarilor au votat 40,5% dintre alegatorii italieni, relateaza SkyTG24 si cotidianul La Repubblica. Prezenta la urne a fost de 68,4%.

<p 0px="" color:="" font-family:="" font-size:="" line-height:="" margin:="" padding:=""> Cetatenii italieni au fost chemati la urne duminica pentru a aproba modificarea Constitutiei in sensul reducerii atributiilor Senatului si a reconfigurarii raportului de puteri intre Guvernul central si autoritatile regionale. Guvernul Matteo Renzi a propus reducerea numarului parlamentarilor, transformarea Senatului in camera parlamentara reprezentand regiunile si sporirea prerogativelor Camerei Deputatilor in hotarari legislative nationale. Printre propuneri se numara desfiintarea Consiliului National pentru Afaceri Economice si Munca (CNEL), precum si dizolvarea provinciilor, subdiviziunile regiunilor italiene.

   


(130 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Criza politica din Italia face ravagii in zona euro: Moneda a scazut la minimul ultimelor 20 de luni. ?Acum este posibil ca euro sa atinga paritatea cu dolarul? | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.78555297851562 seconds.