Joi, 08 Decembrie 2016 - 05:47 AM Aleg.RO: Kovesi: In ultimii trei ani am asistat la demersuri care au vizat limitarea puterilor DNA. Curajul procurorilor este ireversibil

Publicat de: ---

AMOS News

"În ultimii trei ani am asistat constant la demersuri" care au vizat limitarea puterilor Directiei Nationale Anticoruptie si chiar daca "societatea civila a intervenit si aceste planuri au putut fi stopate", o "dezbatere in acest sens exista in continuare, de aici si ingrijorarea noastra", afirma, intr-un interviu transmis miercuri de agentia France Presse, sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, care mai spune ca "numai curajul procurorilor si dorinta lor de a-si indeplini bine misiunea sunt ireversibile" si "nimeni nu va putea schimba acest lucru" .

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" });

"In ultimii trei ani am asistat constant la astfel de demersuri", a spus Codruta Kovesi, raspunzand unei intrebari daca se teme de incercari de limitare a puterilor DNA, potrivit Agerpres.

"Alesii au incercat sa amendeze legi pentru a modifica prerogativele DNA, pentru a dezincrimina anumite infractiuni sau a oferi imunitate pentru diferite categorii de persoane. Societatea civila a intervenit, iar aceste planuri au putut fi stopate. Insa o dezbatere in acest sens exista in continuare, de aici si ingrijorarea noastra", adauga ea.

Sefa DNA mai afirma ca "pentru a lupta in mod eficient impotriva coruptiei avem nevoie de stabilitate". "Daca legislatia este modificata (...), daca procurorii nu vor mai putea ancheta diferite infractiuni, cu siguranta nu vom mai avea aceleasi rezultate. Numai curajul procurorilor si dorinta lor de a-si indeplini bine misiunea sunt ireversibile, nimeni nu va putea schimba acest lucru", spune Kovesi.

"Anchetele noastre au determinat o schimbare de mentalitati. In ultimii doi ani, peste 85% dintre anchetele noastre au fost deschise in urma unor sesizari depuse de persoane sau de institutii. Cetatenii nu mai vor sa dea mita, tot mai multi functionari denunta fapte de coruptie. Acest lucru arata ca suntem pe calea cea buna", adauga sefa DNA.

Rugata sa raspunda celor care acuza DNA ca "fabrica dosare politice", Kovesi subliniaza ca "este foarte dificil de crezut ca un procuror care 'fabrica' un dosar poate fi acoperit de mai multe instante si de mai multi judecatori". "Nu este justificata ingrijorarea in acest sens. Procurorul nu stabileste condamnari, el inainteaza doar acuzatii judecatorilor care verifica legalitatea probelor si maniera in care dosarul a fost instrumentat, inainte de a da un verdict, care poate fi contestat in apel. O spun categoric: nu exista dosare fabricate de procurori", mai declara ea.

Intrebata despre principalele rezultate obtinute de DNA in ultimii ani, Kovesi afirma ca institutia pe care o conduce "a deschis anchete privind fapte de coruptie la nivel inalt, o premiera atat in privinta persoanelor anchetate, cat si a sumelor date sub forma de mita".

"Printre persoanele trimise in fata justitiei au fost ministri, senatori, deputati si alti responsabili din institutii publice", mai declara ea, precizand ca un alt obiectiv atins de DNA vizeaza confiscarea bunurilor obtinute fraudulos. "Anul trecut, peste 500 de milioane de euro au fost plasate sub sechestru. De asemenea, DNA a obtinut condamnari definitive in peste 90% din cazuri, semn al unei mari eficiente", subliniaza sefa DNA.

"Daca ne uitam pe statistici, vedem ca s-a schimbat ceva in Romania, in special din punct de vedere al mentalitatii. Numarul dosarul a crescut, aproape s-a dublat comparativ cu 2006-2007. Avem un numar tot mai mare de persoane trimise in instanta si de persoane condamnate pentru coruptie. Daca privim strict din acest punct de vedere, s-ar putea spune ca fenomenul coruptiei este in crestere. Insa, in opinia mea, aceste statistici arata o crestere a eficientei DNA", mai spune Kovesi.


(174 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Kovesi: In ultimii trei ani am asistat la demersuri care au vizat limitarea puterilor DNA. Curajul procurorilor este ireversibil | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6449408531189 seconds.