Joi, 08 Decembrie 2016 - 05:47 AM Aleg.RO: CCR a amanat dupa alegeri decizia pentru Ordonanta privind majorarile de salarii in sanatate si educatie UPDATE

Publicat de: ---

AMOS News

Curtea Constitutionala dezbate, miercuri, sesizarile facute de Guvern si de PNL la Legea de aprobare a OUG 20/2016, prin care sunt majorate salariile din sanatate si din educatie aprobate de Parlament in luna noiembrie . Luarea unei decizii a fost amanata pana pe 14 decembrie.

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" });

UPDATE Judecatorii CCR au amanat luarea unei decizii pana pe 14 decembrie, dupa data alegerilor, informeaza Romania TV.

"S-a amanat pe 14 decembrie pentru aprofundarea studierii dosarelor. S-au depus rapoartele abia ieri (n.r. marti) si n-am avut timp noi, judecatorii, sa le vedem si e nevoie de o aprofundare care sa duca la o solutie corecta", a declarat, miercuri, presedintele CCR, Valer Dorneanu.

El a precizat ca dosarul se va conexa, cel mai probabil, cu cel privind legea referitoare la eliminarea a 102 taxe.

 

Este primul termen al acestor dosare la Curtea Constitutionala, dupa sesizarile facute in noiembrie de catre PNL si de catre Guvern.

Premierul Dacian Ciolos a anuntat pe 8 noiembrie ca Guvernul contesta la Curtea Constitutionala legea prin care se fac majorari de salarii in sanatate si educatie. Ciolos a acuzat ca modificarile aduse OUG 20 in Parlament s-au facut intr-o abordare populista, electorala a politicii salariale, fara o analiza si fara o dezbatere solida, care risca din nou sa puna orice guvern va veni in imposibilitatea de a adopta o lege a salarizarii unitare, care sa rezolve problema inechitatilor din sistemul public.

El a subliniat ca solicitarea de control de constitutionalitate vizeaza legea de aprobare a Ordonantei, astfel ca, orice decide Curtea, OUG ramane in vigoare si se aplica.

"Analizand un pic la rece lucrurile dupa votul de ieri, prima intrebare pe care mi-o pun este daca PSD si cei care au votat aceasta lege chiar doresc majorarile salariale pe care le-au votat. Si o sa va spun de ce: pentru ca constatam ca sunt mai multe incalcari ale legislatiei si ale Constitutiei, pe care nu e posibil sa nu le fi constientizat in momentul respectiv", a afirmat premierul, la inceputul declaratiei sale.

Premierul a spus ca "nu s-a facut o dezbatere reala, transparenta, a amendamentelor propuse", in comisii discutandu-se uneori amendamente care nici nu erau formulate clar.

Dacian Ciolos a amintit ca, la dezbaterile din comisii, fiind intrebat de secretarul de stat de la Ministerul Muncii daca s-a facut o analiza de impact, presedintele Comisiei de munca "a raspuns ca da si ca impactul este devastator".

Ciolos a mai sustinut ca nu este posibil ca parlamentarii sa nu fi stiut despre Legea responsabilitatii fiscal-bugetare, potrivit careia cu sase luni inainte de alegeri parlamentare nu se mai adopta acte normative legate de majorari de salarii. Premierul a precizat ca legea spune ca institutiile publice nu adopta astfel de acte normative, iar Parlamentul este institutie publica.

In opinia lui Ciolos, daca se dorea ca legea sa fie aplicabila, se respecta principiul bicameralismului, care spune ca, daca o lege este votata cu modificari fundamentale la o Camera, se intoarce la camera initiala.

"Legea a trecut de Senat fara nicio modificare si a fost modificata substantial in Camera Deputatilor, fara ca Senatul sa fie consultat si sa se ceara votul pe acele amendamente", a spus seful Executivului.

Ciolos a tinut sa precizeze ca nu discuta de cvorum, fiindca "e treaba Parlamentului cu procedurile interne sa decida daca a fost cvorum sau nu".

Un alt argument al premierului a fost acela ca OUG 20/2016 este in Parlament de cateva luni de zile si ar fi fost timp pentru o dezbatere reala si "pentru a veni cu argumente consistente si inatacabile".

"Aceasta lege, asa cum a fost votata, afecteaza niste principii pe care Guvernul si-a bazat deciziile privind majorarile salariale. Guvernul nu a contestat si nu contesta nevoie de ajustare, de marire a salariilor in sectoare bugetare si sunt constient ca nu se poate face reforma in administratie, reforma in educatie si in sanatate fara a avea in vedere si salariile si tocmai in aceasta idee am venit cu ordonanta 20 si am spus si atunci, cand am adoptat ordonanta 20, dincolo de maririle ca atare, ceea ce pentru noi este esential este corectarea unor inechitati care persista in sistem de ani de zile si care au fost adancite tocmai de acest mod de abordare a politicii salariale pe picior, inainte de alegeri, cand se arunca in ochii salariatilor cateva procente de cresteri salariale. Unele dintre ele chiar nu s-au mai aplicat", a apreciat Ciolos.

Premierul a subliniat ca, pentru el, a guverna responsabil si cu bun simt inseamna a tine cont de toate acest lucruri si a-ti pune aceste intrebari inainte de a lua decizii, pentru a dovedi oamenilor ca intr-adevar te gandesti la ei, si nu doar la voturile pe care ti le pot da.

"Asa cum a fost modificata aceasta OUG, ea recreeaza sau in unele cazuri adanceste inechitatile salariale pe care noi am incercat sa le corectam. Deci, am incercat sa reparam un lucru si acum o luam de la capat si in anii urmatori vor trebui din nou reluate aceste discutii despre cum reparam inechitati in educatie, in sanatate si in celelalte domenii", a mai spus Ciolos.

El a aratat ca impactul bugetar al masurilor adoptate este de 4,8 miliarde de lei.

"Am vazut pozitii ale domnului Dragnea, care spunea: «Au bani astia pentru ca nu au cheltuit banii alocati pentru investitii». Inca nu stim cat o sa ne ramana din banii alocati pentru investitii, pentru ca abia acum, la sfarsitul anului, vin facturile care trebuie platite", a adaugat premierul, explicand si ca aceste decizii au un impact recurent: "Nu e vorba de economii pe care le faci intr-un an de zile, e vorba ca trebuie sa asiguri in planificarea bugetara, in fiecare an, aceasta crestere a masei salariale".

Ciolos a precizat ca aceasta crestere a masei salariale decisa acum, fara o analiza, reduce foarte mult marja de manevra pentru alte politici la fel de importante in educatie si sanatate.

Conform premierului, "modificarea acestei ordonante cu acest impact bugetar pericliteaza foarte mult posibilitatea in perioada urmatoare de a adopta si de a aplica, mai ales, o lege a salarizarii unitare, pentru ca, in mod clar, acest impact bugetar care vizeaza doar sanatatea si educatia va avea un efect negativ asupra marjei bugetare pentru a aplica o lege a salarizarii unitare, care sa vizeze intreg sectorul bugetar si care sa duca in timp, in cativa ani de zile, la corectarea tuturor inechitatilor din sistem".

"Practic, o abordare populista, electorala a politicii salariale, fara o analiza in spate si fara o dezbatere publica pe acest subiect, risca din nou, asa cum s-a mai intamplat, sa puna in pericol posibilitatea pentru Guvernul si Parlamentul care vine, oricare ar fi el, sa adopte si sa aplice o politica a salarizarii unitare care sa puna pe baze sanatoase intreg sistemul de salarizare", a subliniat Dacian Ciolos.

El si-a exprimat convingerea ca si salariatii din sistemul bugetar isi doresc nu doar cresteri de salarii, ci ca aceasta majorare sa fie sustenabila, si nu doar pentru un an sau doi, cat exista disponibilitati bugetare.


(258 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

CCR a amanat dupa alegeri decizia pentru Ordonanta privind majorarile de salarii in sanatate si educatie UPDATE | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.55257797241211 seconds.