Vineri, 09 Decembrie 2016 - 05:15 AM Aleg.RO: DW: Uniunea Europeana cauta voluntari

Publicat de: ---

romanialibera

Uniunea Europeană invită tinerii cetațeni din statele membre să participe la programe internaționale de voluntariat, anunță Deutsche Welle . Programele se derulează in cadrul Corpului European de Solidaritate, lansat la data de 7 decembrie.

Proiectul se adresează tinerilor cu varste cuprinse intre 18 şi 30 de ani, menționează articolul semnat de Bernd Riegert și Claudia Ştefan.

Uniunea Europeană caută voluntari

UE doreşte să incurajeze adulţii tineri fără ocupaţie să opteze pentru programele de voluntariat. Pe 7 decembrie a fost lansat Corpul European de Solidaritate. Un proiect imatur, susţin criticii.

"Am trăit gratis, timp de 10 luni, la Malaga. E minunat!", spune zambind Vincent Somers (28 de ani) din Belgia. Desigur, in tot acest timp, a muncit. Studentul la Cinematografie a lucrat ca voluntar intr-o şcoală din Spania. "A fost o experienţă fantastică pe care o recomand tuturor", adaugă Somers. Pe langă Serviciul European de Voluntariat, lansat in UE in urmă cu două decenii, Comisia de la Bruxelles a iniţiat "Corpul European de Solidaritate" - un proiect ce se adresează tinerilor cu varste cuprinse intre 18 şi 30 de ani. 

Cei care nu au un loc de instruire profesională sau care după incheierea studiilor nu şi-au găsit un loc de muncă pot găsi sprijin la instituţiile europene de resort. Comisarul european pentru buget şi reusurse umane, vicepreşedintele CE Kristalina Georgieva, este incantată de ideea de a le oferi tinerilor o şansă peste hotare. "Tocmai acum, in vremea populismului şi a crizei, este important să ne cunoaştem mai bine", declară doamna Georgieva. Comisia Europeană consideră noul "Corp de Solidaritate" şi o măsură menită să ducă la diminuarea şomajului in randul tinerilor mai ales in ţările din sud-estul Europei.

Voluntarii au de unde alege

In urmă cu doi ani şi jumătate, la preluarea mandatului, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a promis că fiecare tanăr va beneficia de un loc de muncă in termen de patru luni de la absolvirea studiilor. Pană in 2020 Comisia şi-a propus ca prin Corpul de Solidaritate să ia parte la programe de voluntariat de 2 pană la 12 luni aproximativ 100.000 de tineri europeni. Celor care optează pentru voluntariat li se vor asigura cazarea, masa, cheltuielile de deplasare și banii de buzunar. Tinerilor care doresc să ia parte la programe de stagii și ucenicii li se vor plăti cheltuielile de deplasare și o diurnă.

Deputatul european Petra Kammerevert (SPD) este mai puţin incantată de noul proiect considerandu-l, mai degrabă, activism din partea preşedintelui CE, Juncker. Corpul European de Solidaritate nu se deosebeşte deloc de vechiul Serviciu European de Voluntariat. "Cele două proiecte nu fac decat să dăuneze dacă acum sunt la concurenţă", critică Petra Kammerevert. In opinia sa, proaspăta iniţiativă va inghiţi bani din proiectele deja existente.

Incepand din 7 decembrie 2016, la adresa http://europa.eu/solidarity-corps se pot inscrie toţi doritorii de experienţe in străinătate. Cei care se inregistrează pot menționa țările in care vor să fie trimiși, dacă doresc experiență in domeniul voluntariatului sau experienţă profesională, ce tip de activitate ii interesează și ce experiență au. Deși inscrierea este posibilă de la varsta de 17 ani, varsta minimă de participare la un program este de 18 ani.

ONG-urile caută voluntari

Schimburile sunt posibile in cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene, dar şi in Norvegia, Liechtenstein, Islanda, Turcia şi Macedonia. Intermedierea este, in principiu, gratuită, insă nu se oferă şi garanţia obţinerii unui loc. Primele proiecte vor lua startul la inceputul anului viitor. Multe organizaţii umanitare şi firme in căutare de noi talente sunt interesate.

Participanții vor avea posibilitatea de a se implica in activități din domeniile educație, sănătate, integrare socială, distribuirea de alimente, construirea de adăposturi, primirea și integrarea migranților, protecția mediului sau prevenirea catastrofelor naturale.

La finalul stagiului, fiecare voluntar sau ucenic va primi un certificat care detaliază activitatea desfăşurată prin intermediul Corpului European de Solidaritate.

comenteaza /* (c)


(181 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

DW: Uniunea Europeana cauta voluntari | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61704111099243 seconds.