Luni, 12 Decembrie 2016 - 05:43 AM Aleg.RO: ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Cum se impart la redistribuire voturile partidelor care nu trec pragul electoral

Publicat de: ---

AMOS News

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 . 36 de partide politice si formatiuni ale minoritatilor nationale isi disputa, pe 11 decembrie, cele 464 de mandate de senator si deputat. Potrivit sondajelor realizate pana in prezent, in viitorul Parlament vor fi prezente doar sase partide, la care se vor adauga 16 reprezentanti ai organizatiilor minoritatilor nationale. Astfel ca, voturile pe care le vor primi pierzatorii se vor imparti celor sase castigatori.

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" });

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016 se desfasoara in baza Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, care a fost promulgata la 20 iulie 2015. Principalele modificari aduse legislatiei electorale sunt reducerea numarului de parlamentari, ca urmare a modificarii normei de reprezentare, si revenirea la votul pe lista.

CITESTE SI: Ce promisiuni electorale fac partidele politice ANALIZA

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Prima modificare importanta continuta de noua lege este revenirea la alegerea parlamentarilor prin scrutin de lista, potrivit principiului reprezentarii proportionale, dupa ce alegerile parlamentare din 2008 si 2012 s-au desfasurat in sistem mixt (vot uninominal si reprezentare proportionala a mandatelor).

Scrutinul de lista presupune ca fiecare partid sau alianta electorala isi intocmeste liste de candidati, in functie de scorul obtinut la nivel national, primele persoane de pe liste avand sanse mai mari sa fie alese. Cu cat procentul obtinut de un partid in alegeri, la nivel national, este mai mare, cu atat mai multi candidati de pe lista partidului respectiv vor avea sanse mai mari sa li se aloce un mandat.

Principiul reprezentarii proportionale presupune ca mandatele de parlamentar se repartizeaza proportional cu procentul de voturi obtinut de partid in alegeri la nivel national, astfel incat se doreste ca parlamentarul ales sa reflecte intr-o masura cat mai mare votul exprimat de cetateni.

Pragul electoral, definit ca numarul minim necesar de voturi pentru ca un partid sau alianta sa intre in Parlament, ramane nemodificat de noua lege: 5% pentru partide, la care se adauga 3% pentru al doilea membru al aliantei, si, pentru fiecare membru al aliantei, incepand cu al treilea, cate un procent din voturile valabil exprimate, fara a se depasi 10% din voturi.

CITESTE SI: Cum arata profilul liderilor politici. Cati dintre ei sunt locomotiva de partid ANALIZA

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. O noutate insa este adusa de modul de calculare a pragului, care poate fi stabilit in doua moduri: fie prin raportarea procentului de 5% la totalul voturilor valabil exprimate la nivel national, fie prin calcularea procentului de 20% din voturile valabil exprimate in cel putin patru circumscriptii electorale pentru toti competitorii electorali.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Sondajele realizate pana in prezent, indica drept probabila varianta intrarii in Parlament a doar sase partide. Ramane, astfel, o suma de voturi valabil exprimate, dar "risipite". Circa 10%, potrivit sondajelor. Aceste voturi "risipite" se impart partidelor care au trecut pragul si proportional.

De exemplu, presupunand ca PSD va lua 40% din voturi, partidul va lua acelasi procent din voturile "risipite", adica, inca patru procente.

Asadar, cu cat intra mai putine partide in Parlament si este mai mare numarul voturilor "risipite" pe partide care nu depasesc pragul electoral, cu atat primesc mai multe procente la redistribuire partidele castigatoare.

Citeste si: IPP: Actualul Parlament este cel mai ineficient din istoria post-decembrista


(228 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Cum se impart la redistribuire voturile partidelor care nu trec pragul electoral | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.74202990531921 seconds.