Luni, 12 Decembrie 2016 - 05:43 AM Aleg.RO: HARTA INTERACTIVA. Prezenta la urne se poate consulta IN TIMP REAL

Publicat de: ---

AMOS News

Votul prin corespondenta in diaspora, numaratoarea voturilor in sectii inregistrata audio-video, un numar mai mic de parlamentari si alegerea pe lista – acestea sunt doar cateva dintre premierele si noutatile scrutinului de duminica din Romania, organizat dupa o lege electorala din 2015 .

Alegerile de duminica au fost organizate si se desfasoara dupa o noua lege electorala, adoptata in 2015, fata de scrutinul din 2012, parlamentarii fiind alesi acum pe lista si nu uninominal, metoda folosita ultima data in 2004.

Noua legislatie electorala prevede un numar mai mic de senatori si deputati, fata de vechea legislatura. Scaderea a rezultat dupa ce norma de reprezentare pentru deputati a fost stabilita la 73.000 de locuitori si de 168.000 de locuitori pentru senatori. Astfel, romanii aleg, duminica, 326 deputati, dintre care 18 ai minoritatilor, si 134 de senatori. Viitorul Parlament va numara dupa alegeri 466 de deputati si senatori, fata de 588, cati au fost alesi in 2012.

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 524002, "containerid": "crt-524002"}); /* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrormipfomkid', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' });

La alegerile parlamentare din 11 decembrie sunt organizate in strainatate 417 sectii de votare, cel mai mare numar de sectii organizat vreodata in diaspora, cu 111 mai multe, decat la alegerile parlamentare din anul 2012 si cu 123 mai multe decat la scrutinul pentru alegerile prezidentiale din anul 2014, potrivit declaratiei purtatorului de cuvant al MAE Ionut Valcu.

"Din cele 417 sectii de votare propuse, 193 de sectii de votare vor fi organizate pe langa ambasadele, consulatele si institutele culturale ale Romaniei din strainatate. 217 sectii de votare reprezinta propunerile motivate de MAE pentru a fi create in strainatate, iar 7 sectii de votare vor fi organizate la solicitarea a cel putin 100 de cetateni romani care s-au inscris in Registrul Electoral Roman pana la data de 14 septembrie 2016", a adaugat purtatorul de cuvant al MAE.

Diaspora va fi reprezentata in continuare de 4 deputati si 2 senatori, o premiera constand insa in introducerea votului prin corespondenta pentru acest tip de alegeri. Doar 8.889 de cetateni romani vor vota prin corespondenta la scrutinul parlamentar din acest an, acestia inscriindu-se in Registrul Electoral Roman pana la data de 14 septembrie 2016, cu optiunea votului prin corespondenta.

Avand in vedere numarul redus al alegatorilor din strainatate care s-au inscris in Registrul Electoral, guvernul Ciolos a adoptat OUG 47/2016 care a permis infiintarii unor noi sectii de votare in afara celor sapte sectii solicitate, potrivit legii de cel putin 100 de cetateni romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate.Cele sapte sectii de votare solicitate de romanii din diaspora au fost deschise in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord (1 sectie de votare solicitata), Republica Moldova (patru sectii) si in Spania (doua sectii).

Cele mai multe sectii de votare sunt organizate in Italia, 73, in Spania, 53, in Republica Moldova, 35, SUA, 31, in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, 21, in Franta 16, in Germania 15, in Belgia, 9 si in Canada 8.

In localitatile in care la scrutinul din 2014 a fost un flux mare de votanti, au fost infiintate mai multe sectii de votare, a precizat MAE, facand trimitere la Chisinau, unde au fost deschise 12 sectii de votare, Londra, 8 sectii, la Bruxelles, 7 sectii, la Paris 6 sectii, la Roma si Madrid cate 5 sectii.

Alegatorii din dinaspora au la dispozitie si o harta interactiva pe site-ul MAE pentru a identifica cea mai apropiata sectie de votare de resedinta sau domicilul din strainatate.

Tot ca o premiera, activitatea in sectiile de votare va fi inregistrata audio-video, neintrerupt, dupa ora 21.00 cand se inchid sectiile si pana ce toti membrii acestei parasesc sectia. Inregistrarea va fi facuta cu o tableta securizata de Serviciul pentru Telecomunicatii Speciale(STS), de catre un operator de calculator, dintr-un punct fix.

"Nefilmarea acestor operatiuni este infractiune. (...)In momentul in care undeva, la sectie de vot, o tableta i se intrerupe functionarea aplicatiei de inregistrare video in centrul de monitorizare se semnaleaza automat. Este atentionata persoana care raspunde de buna desfasurare in sectia de vot si se va vedea daca e un incident tehnic sau daca a fost o intrerupere voluntara. (...)Aceste inregistrari video, tot conform Hotararii de Guvern, in cursul noptii si a doua zi si pana cand vom termina, vor fi. Odata cu tableta, in fiecare unitate din STS se va incehia un document in care se va mentiona explicit daca operatorul a folosit sau nu aceasta facilitate, care este obligatorie potrivit legii. Aceste filmulete vor fi toate descarcate, vor fi stocate intr-un mediu sigur si, asa cum prevede legea, vor fi pastrate trei luni de zile. Dupa trei luni de zile le vom distruge impreuna cu dispozitivele fizice pe care ele sunt stocate, daca intre timp nu cumva BEC sau organele legii au cerut vreuna dintre inregistrari", a declarat directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale(STS), Marcel Opris.

A fost schimbat si tipul de plic folosit pentru strangerea si transportul stampilelor. Plicurile folosite duminica sunt unele transparente, ce se stampileaza la inceput iar la final se sigileaza.

Ca o noutate in istoria alegerilor electorale din Romania, actualul scrutin este informatizat complet.

"Am dat dispozitie, orice fel de operatiune informatica se jurnalizeaza, se pastreaza atat cat spune legea. Adica daca este o infractiune, noi vom pastra aceste jurnalizari pana cand se stinge efectul infractiunii, adica nu trei luni, asa e in lege. Din acest punct de vedere, chiar daca un operator STS, cineva din BEC, ar face vreo operatiune in sistemul informatic, prin care sa altereze corectitudinea votului, urmele raman acolo si sunt la dispoztia justitiei. Sunt atat de grav ca sa intelegeti ca este exclusa orice fel de posibilitate ca in sistemele electronice sa fie alterata vointa cetateanului", a mai spus directorul STS.

Fata de alegerile din iunie, toate procesele verbale, completate electronic, vor fi publicate automat de sistem, incepand cu ora 12.00 noaptea, fara interventie umana. Totul intr-un format pe care partidele si mass-media sa il poata prelua.

De asemenea, la cerere, partidele politice beneficiaza de conexiuni speciale de la STS, prin care sa-si introduca datele in sistemele proprii de evaluare.

Pentru organizarea in siguranta a scrutinului de duminica au fost mobilizate 45.000 de forte ale Ministerului Afacerilor Interne(MAI),cele mai multe pentru masuri de ordine in sectiile de votare.

Citeste si: ALEGERI PARLAMENTARE 2016: Prevederile legale privind pragul electoral si distribuirea mandatelor Citeste si: ALEGERI PARLAMENTARE 2016: Campania electorala s-a incheiat. Ghidul alegatorilor la scrutinul din 11 decembrie Citeste si: ALEGERI PARLAMENTARE 2016: Sectiile de votare, verificate de pompieri. Peste 5.000 de nereguli, remediate Citeste si: Campania s-a incheiat. Cum au jucat Ciolos si Iohannis ultima carte ca sa fie prezenti in media, intr-o zi in partidele au avut interzis la televizor Citeste si: ALEGERI PARLAMENTARE 2016: Sectiile de votare, verificate de pompieri. Peste 5.000 de nereguli, remediate Citeste si: Alegeri parlamentare 2016. Posta Romana a primit 4.561 de plicuri cu voturile romanilor din diaspora Citeste si: ALEGERI PARLAMENTARE 2016: Contributiile din campania pentru alegerile din 11 decembrie, aproape jumatate fata de cele pentru locale

 

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.624x30_text_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrotlppdvnoaf', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' }); /* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrowkijqxdkqk', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' });


(278 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

HARTA INTERACTIVA. Prezenta la urne se poate consulta IN TIMP REAL | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6453959941864 seconds.