Luni, 12 Decembrie 2016 - 05:43 AM Aleg.RO: Votul in diaspora. Corespondente din Spania, Italia, Marea Britanie, Franta, SUA, Belgia, Germania, Republica Moldova

Publicat de: ---

jurnalulnational

Masuri fara precedent luate de Ministerul de Externe pentru buna desfasurare a votului in strainatate: romanii din diaspora au avut la dispozitie nu mai putin de 417 sectii de vot, un numar record . Au putut  vota doar romanii care au resedinta sau domiciliul in strainatate, nu si turistii.

Romanii cu domiciliul in strainatate au putut vota cu pasaportul - valabil - pe care, obligatoriu, trebuia sa fie mentionata tara de domiciliu. Cei cu resedinta in strainatate au avut nevoie de doua acte - carte de identitate sau pasaport, sau buletin plus un document oficial emis de statul strain privind stabilirea resedintei. Turistii romani aflati in strainatate in ziua scrutinului NU au putut vota.

ORA 20.00 In Statele Unite, ultimele voturi vor fi exprimate pe coasta de vest luni dimineata, la ora 7.00, ora Romaniei. Cum se desfasoara alegerile dincolo de Atlantic ne-a transmis Claudiu Lucaci, in Telejurnalul de la ora 20.

ORA 20.00 Sectiile de vot deschise la Paris se inchid peste mai putin de doua ore. Trimisul nostru special, Mihaela Antoche, a venit cu ultimele informatii despre desfasurarea scrutinului in Orasul Luminilor.

ORA 20.00 In Spania au fost deschise 53 de sectii de vot, dar participarea romanilor a fost slaba in sud si nord-vest. Corespondentul nostru la Madrid, Felix Damian a fost in direct, prin Skype, la Telejurnal.

ORA 20.00 Comunitatea romana din Ungaria s-a mobilizat remarcabil: prezenta la vot a fost mai mare decat la alegerile precedente. Trimisul nostru special la Budapesta, Dite Dinesz.

ORA 20.00 Romanii nu au mai stat la coada la Munchen pentru a vota la alegerile parlamentare de astazi. In direct Mihnea Ionescu, trimisul special al TVR.

ORA 20.00 Votul romanilor la Roma. Andreea Archip, cu ultimele detalii, la Telejurnal.

ORA 20.00 Mobilizare importanta a basarabenilor cu cetatenie romana care au vrut sa isi aleaga reprezentantii in Parlamentul de la Bucuresti. Aproximativ 29 de mii de alegatori au trecut prin fata urnelor pana acum.

ORA 20.00 BEC anunta ca, pana la ora 21.00, au votat 96 772 de romani din diaspora.

ORA 19.09 Pana la aceasta ora, 90 972 de romani din diaspora au votat, arata datele publicate de BEC. Cei mai multe voturi sunt din Republica Moldova, Italia si Spania.

Telejurnal ORA 19.00 In cele cinci ore de la deschiderea urnelor, in zona Consulatului din New York au votat in jur de 150 de persoane, relateaza, in direct, trimisul special al TVR, Claudiu Lucaci. La nivelul SUA nu au fost mai mult de 700 de persoane care si-au exprimat votul, iar in Canada, in jur de 550. Alegerile parlamentare nu starnesc interesul comunitatii romanesti din SUA. Multi dintre ei voteaza partidele, dar voteaza mai curand ideologiile consacrate. Pe de alta parte, sunt si votanti care se gandesc la rudele lor din Romania, si voteaza la parlamentare.

Telejurnal ORA 19.00 La Torino, au votat in jur de 1300 de romani pana la aceasta ora, transmite trimisul special al TVR Irina Bejenaru. Multi romani au facut cale intoarsa, pentru ca nu aveau toate documentele necesare la ei.

Telejurnal ORA 19.00 Basarabenii cu cetatenie romana au venit in numar mare la sectiile de vot, sa-si aleaga reprezentantii in Parlamentul de la Bucuresti. S-au format cozi la multe sectii de votare, relateaza Ileana Pargaru. Cele mai aglomerate sectii de vot sunt cele deschise la Ambasada si Consulatul Romaniei la Chisinau. La sectiile din sudul tarii, prezenta este mai redusa. Pana la aceasta ora, au votat circa 28 de mii de cetateni. 880 au preferat sa voteze prin corespondenta.

Votul in Afganistan. Romania are in zona peste 630 de militari care participa la o misiune NATO.

Telejurnalul de la ORA 17.00 Acum 3 ore s-au deschis sectiile de votare pe coasta de est a Statelor Unite. La ora 7.00 nu era nimeni, ulterior au inceput sa apara cativa alegatori, a transmis jurnalistul Claudiu Lucaci de la New York. Dupa 3 ore, sunt in jur de 65 de romani care au venit la Consulatul de la New York sa voteze. Acum doi ani, la alegerile prezidentiale, cladirea era inconjurata de oameni care voiau sa voteze, acum prezenta este modesta. Sunt 500 de persoane care au votat in Canada si SUA. Intre timp au fost deschise si sectiile de votare de pe coasta de vest.

Telejurnal ORA 17.00 Numarul celor care au votat in Marea Britanie pana la ora 17.00 a depasit 6000, a transmis Ioana Dumitrescu pentru Telejurnalul de la ora 17.00.

Telejurnal ORA 17.00 Votul romanilor din Belgia. Corespondentul TVR la Bruxelles, Lucian Pirvoiu, relateaza.

Telejurnal ORA 17.00 Romanii din Spania au posibilitatea sa-si exprime optiunea in 53 de sectii. Scrutinul se desfasoara fara incidente, dar participarea este foarte slaba in sectiile din sudul si nord-vestul peninsulei. Are detalii, prin Skype, corespondentul nostru la Madrid, Felix Damian.

Telejurnal ORA 17.00 Romanii din Torino au fost matinali. S-au grabit sa voteze in primul rand cei care trebuiau sa ajunga la munca. Mai multe despre votul romanilor din Torino a relatat Irina Bejenaru.

Telejurnal ORA 17.00 Fruntasi la numarul sectiilor de votare, fruntasi si la numar de votanti. Romanii din Italia s-au mobilizat sa mearga la vot. Reporterul TVR Andreea Archip relateaza de la Roma.

Telejurnal ORA 17.00 2800 de romani au votat in Franta pana la ora 17.00, mai bine de jumatate la Paris, a transmis Mihaela Antoche pentru Telejurnal.

Telejurnal ORA 17.00 Basarabenii cu cetatenie romana au venit in numar mare la sectiile de vot, sa-si aleaga reprezentantii in Parlamentul de la Bucuresti. S-au format cozi la multe sectii de votare. Ileana Pirgaru de la TVR Moldova a relatat de la Ambasada Romaniei.

ORA 17.00 Aproximativ 73.000 de romani din diaspora au votat pana la ora 17.00.

ORA 16.00 Pana la aceasta ora, 63 420 de romani au votat in diaspora, anunta BEC.

ORA 15.40 La sectiile de votare din strainatate au votat, pana la aceasta ora, 60 130 de cetateni romani, arata BEC.

ORA 14.00 Romanii din Belgia NU au votat in numar mare pana la aceasta ora. Prezenta este una modesta, insa e de asteptat sa creasca. Lucian Parvoiu urmareste de dimineata procesul de vot si ne-a oferit mai multe amanunte in Telejurnalul de la ora 14.00.

ORA 14.00 Si romanii din Republica Moldova voteaza pentru noul Parlament de la Bucuresti. Cum se desfasoara procesul electoral peste Prut a transmis pentru Telejurnalul de la ora 14.00, de la Ambasada Romaniei la Chisinau, corespondentul TVR, Vitalie Gutu.

ORA 14.00 Comunitatea romana din Ungaria s-a mobilizat remarcabil: prezenta la vot a fost foarte mare pana acum, mult mai mare decat la alegerile precedente. Trimisul nostru special la Budapesta, Dite Dinesz, a transmis pentru Telejurnalul de la ora 14.00.

ORA 14.00 Romanii nu au mai luat cu asalt sectiile de votare din Germania. La Munchen, acolo unde acum doi ani la alegerile prezidentiale, sute de oameni asteptau la coada si protestau, e liniste. Corespondentul TVR la Munchen, Mihnea Ionescu, a transmis pentru Telejurnalul de la ora 14.00.

ORA 14.00 Pana la ora 14.00, in Marea Britanie au votat peste 1.200 de romani. Ioana Dumitrescu, trimisul nostru special la Londra, a transmis de la una dintre sectiile de vot.

ORA 14.00 Fruntasi la numarul sectiilor de votare, fruntasi si la numar de votanti: romanii din Italia s-au mobilizat sa mearga la vot. Colega noastra Andreea Archip a transmis de la Roma pentru Telejurnalul de la ora 14.00.

ORA 13.45 Peste 34.000 de romani au votat in diaspora pana la ora 13.00, cei mai multi in Republica Moldova. Peste 13.500 de alegatori si-au exprimat optiunile pentru Senat si Camera Deputatilor la cele 35 de sectii de votare deschise in republica. Urmeaza Italia, tara cu cea mai mare comunitate de romani din Europa, unde conform Institutului Italian de Statistica ISTAT locuiesc 1.150.000 de cetateni romani, unde au votat aproximativ 5500 de alegatori in cele 73 de sectii de votare deschise. In Spania, unde conform Institutului National de Statistica (INE) locuiesc aproximativ 800.000 de romani si unde au fost deschise 71 de sectii de votare, s-au prezentat la urne aproximativ 3500 de alegatori.

ORA 11.00 In Franta se voteaza deja de 3 ore. La Paris, primii alegatori au ajuns inca de la deschiderea urnelor, cu teama - marturisita - ca daca ar astepta mai mult, vor sta din nou la coada. Corespondentul nostru, Mihaela Antoche, este la una dintre sectiile de votare.

ORA 11.00. A inceput votul in toate cele 53 de sectii deschise pe teritoriul Spaniei. Corespondentul nostru, Felix Damian, se afla la una dintre cele deschise la Madrid.

 

ORA 11.00 In orasul italian Torino, unde traiesc 55.000 de romani, sunt deschise doua sectii de votare. Oamenii au inceput deja sa vina la urne, cativa au fost nevoiti sa se intoarca din drum pentru ca nu aveau actele necesare. Trimisul nostru special la Torino, Irina Bejenaru, a transmis ultimele informatii in Editia speciala de la ora 11.

In unele tari din Uniunea Europeana, acest al doilea act poate fi, de exemplu, contractul de chirie, daca e pe numele alegatorului. Sau permisul de conducere ori cardul de sanatate. Pe site-ul ministerului de Externe gasiti lista completa.

Au fost trimise in strainatate aproape 2 milioane de buletine de vot, jumatate pentru Senat, jumatate pentru Camera Deputatilor.

In Italia sunt 73 de sectii de vot, 53 in Spania, 16 in Franta, in Germania 15, in Marea Britanie si Irlanda de Nord 21 de sectii de vot.

Harta cu toate sectiile de vot poate fi consultata pe site-ul ministerului roman de Externe.


(212 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

Votul in diaspora. Corespondente din Spania, Italia, Marea Britanie, Franta, SUA, Belgia, Germania, Republica Moldova | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60796499252319 seconds.