Joi, 15 Decembrie 2016 - 05:33 AM Aleg.RO: Curtea Constitutionala a decis ca majorarile salariale din educatie si sanatate, adoptate de Parlament, sunt constitutionale. Liviu Dragnea: Daca legea e promulgata rapid, intra in vigoare de la 1 ianuarie

Publicat de: ---

curierulnational

Majorarile salariale din Educatie si Sanatate sunt constitutionale, a decis miercuri Curtea Constitutionala a Romaniei, dupa ce legea de aprobare a OUG 20, adoptata in Parlament, a fost atacata atat de Guvernul Romaniei, cat si de PNL, pe motiv ca rapoarte au fost depuse tarziu .

Premierul Dacian Ciolos a declarat in luna noiembrie ca actiunea priveste legea si nu ordonanta in sine.

Comisiile reunite de buget si munca din Camera Deputatilor au aprobat majorarea cu 15% a salariilor de baza din invatamant incepand cu 1 ianuarie 2017, amendamentul fiind votat de catre parlamentarii PSD si UDMR, liberalii absentand. Totodata, deputatii din comisiile mentionate au mai aprobat si plata sporurilor pentru personalul medical la nivelul anului 2016, nu 2009 cum era pana acum, precum si majorarea cu 25% a salariului de baza de incadrare de care beneficiaza personalul din aparatul propriu al CNAS.

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 524002, "containerid": "crt-524002"}); /* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_social.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalroonpfjlgpdy', {myMaster: 'XLtcdKB4nVRAaaRCvjim32wdzwIuzo_t9UakVm87q6..e7' });

Ei au introdus in lege si alte categorii de beneficiari. Astfel, in sistemul gradatiilor de merit va fi inclus, alaturi de personalul didactic de predare, si personalul de predare si cercetare din universitati, cel auxiliar din invatamant si asimilat acestuia, in care este inclus si personalul din Bibliotecile Centrale Universitare, in urma unui amendament propus de presedintele Federatia Nationala Sindicala "Alma Mater", Anton Hadar.

Miercuri, Curtea Constitutionala a amanat luarea unei decizii in legatura cu Legea celor 102 taxe si impozite a lui Liviu Dragnea. O decizie in acest sens va fi luata vineri.

Dragnea: Daca legea e promulgata rapid, intra in vigoare de la 1 ianuarie

Presedintele PSD Liviu Dragnea a salutat, miercuri, decizia CCR privind cresterea veniturilor cu 15% pentru angajatii din sanatate si educatie, el aratand ca are incredere ca seful statului, Klaus Iohannis, va promulga legea cat mai repede, astfel incat sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2017. "Salut decizia CCR privind cresterea veniturilor cu 15% pentru angajatii din sanatate si educatie! Avem incredere ca presedintele Iohannis va promulga legea cat mai repede, astfel incat aceste majorari sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2017", a scris Dragnea pe Facebook.

El a mentionat ca PSD a luat in calcul aceste majorari in proiectul de buget prezentat inca din campania electorala, asa cum a luat in calcul si cresterea salariului minim la 1.450 lei incepand tot cu 1 ianuarie 2017.

Impactul bugetar anuntat de ministerul Finantelor va fi de 4,8 miliarde de lei, dar econo­mistii cred ca el va fi mult mai mare. Potrivit acestora, majo­ra­rea nu va avea influenta asupra bugetului pe 2016, dar va face un an 2017 extrem de dificil, in conditiile in care cheltuielile sunt deja la limita, potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar. 

„Impactul pentru 2017 este unul major. Repetam greselile din 2008, cand felul in care s-a actionat - un de­fi­cit bugetar de 5,5% din PIB, la o cres­tere economica de peste 8% - a fost ex­pre­sia unei iresponsabilitati totale”, a co­men­tat economistul Ionut Dumitru.

Economistul Aurelian Dochia adauga: „O sa tragem ponoasele mai tarziu, poate nu chiar ca in 2008 - 2009, pentru ca nu suntem intr-o conjunctura de criza. Insa riscurile sunt evidente. 2017 va fi un an cu multe semne de intrebare: este improbabil ca vom mai avea o crestere economica de 5% ca in 2016, la care se adauga toate presiunile pe buget decise in acest an. Este posibil ca peisajul favorabil sa se schimbe ca urmare a depasirii deficitului bugetar de 3% din PIB, prin urmare ratele de dobanda sa se modifice, iar ratingul de tara sa fie pus sub semnul intrebarii”.

Parlamentul face majorari de salarii in pofida legii responsabilitatii fiscal-bugetare (69/2010) care spune: “Nu se pot promova acte normative cu mai putin de 180 de zile inainte de expirarea mandatului guvernului, in conformitate cu art. 110 alin. (1) din Constitutia Ro­maniei, re­publicata, care conduc la cresterea cheltuie­lilor de personal sau a pensiilor in sec­torul bugetar”. Le­gea a fost ela­borata tocmai pentru a prein­tampina exce­sul din anii electo­rali 2008 – 2009. Insa incal­ca­rea le­gilor se poate re­zol­va usor, printr-o singura sintagma: „Prin derogare de la legea X”.

De ce econo­mistii au o senzatie de deja-vu in fata deciziei Parla­mentului din aceste zile? In campania electorala din 2008 (alegeri legislative) si apoi in cea din 2009 (alegeri prezi­dentiale) s-au intamplat lucruri care au devenit in timp exemple de neadecvare. Pe fondul campaniei electorale, chel­tuielile de personal ale bugetului consolidat au crescut cu 72% intr-un singur an, de la 25 de miliarde de lei in 2007 la 42 de miliarde in 2008. Efectul legilor de majorare a cheltuielilor adop­tate in 2008 s-a rasfrant si asupra anului 2009. Astfel, cheltuielile buge­tului cu sala­riile au crescut in 2009 cu inca aproa­pe 4 miliarde de lei, comparativ cu anul precedent, pana la 46,7 miliar­de de lei, in total o crestere cu 87% fata de 2007. Nu exista date certe care sa arate cat a fost influentat cursul de aceasta inundatie de bani. A existat un „mix“, spune economistul Ionut Dumitru, intre conjunctura internatio­nala grava si politicile proaste luate de guvern.

Cert este ca din septembrie 2008 pa­na in decembrie 2008, leul si-a a pier­dut 7% din valoare, de la 3,62 lei/euro in septembrie pana la 3,91 lei/euro in decembrie. Pana in de­cem­brie 2009, cand s-au incheiat alegerile prezi­dentiale, fata de toamna lui 2008, cand partidele au intrat in forta in ale­geri, leul a pierdut 16,5% in fata euro.

In acea perioada, deficitul bugetar (ESA) s-a dublat de la 2,8% in 2007 la 5,5% in 2008, pentru a face inca un salt spectaculos in 2009, pana la 9,5% din PIB, pe fondul crizei.

„Este o nesabuinta sa ai un deficit bugetar de 5,5% din PIB (in 2008 – n.red.) la o crestere economica de 8,5%. Daca nu exista acest derapaj in 2008, criza nu ar fi lovit atat de puternic. Exemplul Poloniei este de invatatura: polonezii nu au cazut in recesiune pentru ca nu au avut dezechilibrele macro pe care le-am avut noi”, comenteaza Ionut Dumitru.

Ce a urmat se stie: taieri de salarii, cu o explicatie plastica a presedintelui de atunci Traian Basescu: statul este un om gras care s-a urcat in spatele unui om slab care este economia.

Guvernul liberal din 2008 al lui Popescu-Tariceanu a refuzat formal majorarea salariilor din invatamant cu 50%, cum cerea Parlamentul. Dar membrii guvernului care erau parlamentari si parlamentarii liberali au votat „pentru”, la fel ca toti ceilalti. Majorarile au fost anulate de guvernul Boc care i-a urmat lui Tariceanu, dar profesorii si alte categorii si-au recastigat drepturile salariale acordate de Parlament, in instanta. Sunt decizii de plata in urma unor hotarari jude­catoresti de 11 mld. lei, din care au fost platite pana acum 9 mld. lei.

„Scenariul se poate repeta. Guvernul ce va veni va constata ca nu poate sa plati sumele pe care Parla­men­tul i le decide acum si le anuleaza, dar oamenii recastiga majorarile in instante“, comenteaza Ionut Dumitru.

 

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_social.624x30_text_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrovdgqfjqmdt', {myMaster: 'XLtcdKB4nVRAaaRCvjim32wdzwIuzo_t9UakVm87q6..e7' }); /* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_social.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalroycpjcmgity', {myMaster: 'XLtcdKB4nVRAaaRCvjim32wdzwIuzo_t9UakVm87q6..e7' });


(248 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curierul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curierul Național:

Curtea Constitutionala a decis ca majorarile salariale din educatie si sanatate, adoptate de Parlament, sunt constitutionale. Liviu Dragnea: Daca legea e promulgata rapid, intra in vigoare de la 1 ianuarie | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.82243800163269 seconds.