Miercuri, 04 Ianuarie 2017 - 06:09 AM Aleg.RO: Cu ce probleme pleaca la drum Cabinetul Grindeanu. Scandalurile in care au fost implicati ministrii Coalitiei PSD-ALDE

Publicat de: ---

AMOS News

Liviu Dragnea a prezentat marti lista ministrilor care vor face parte din Guvernul Grindeanu . Multi dintre ei sunt noi, altii sunt figuri mai vechi si cunoscute ale scenei politice. Însa sunt putini cei de pe liste de numele carora sa nu fie legat cel putin un scandal public. RomaniaTV.net face o sinteza a problemelor pe casre le aduc cu ei noii ministri in Cabinetul Sorin Grindeanu.

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" });

Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltarii Regionale

A fost refuzata de presedinte pentru functia de prim-ministru, in schimb a fost pusa pe pozitia de vicepremier si ministru al Dezvoltarii (unde presedintele nu mai are niciun cuvant de spus).

Una dintre diferentele dintre functia de viceprim-ministru si cea de prim-ministru este ca premierul este membru „titular" in CSAT, in vreme ce nici vicepremierul, nici ministrul Dezvoltarii nu fac parte din aceasta structura. Sevil Shhaideh a mai fost ministru al Dezvoltarii in Cabinetul Victor Ponta.

Daniel Constantin, ministrul Mediului

Daniel Constantin si-a inceput cariera politica in Partidul Conservator si ulterior a ajuns ministrul Agriculturii in Guvernul USL. El isi datoreaza nu numai cariera politica, ci si bunastarea, lui Dan Voiculescu: din declaratiile sale de avere reiese ca ii datoreaza 295.000 de euro lui Dan Voiculescu.

Imprumutul a fost contractat in doua transe, in 2006 (100.000 de euro) si 2007 (195.000 de euro), si trebuie returnat, potrivit declaratiei de avere in termen de zece ani: 2016, respectiv 2017. Din ultuma declaratie de avere completata (iunie 2016), reiese ca datoriile nu sunt platite.

Carmen Dan, ministrul de Interne

Despre Carmen Dan, propusa pentru Ministerul de Interne, nu se cunoaste aproape nimic, in afara de faptul ca aproape intreaga ei cariera s-a desfasurat in judetul Teleorman, in umbra lui Liviu Dragnea.

Potrivit propriului CV, cea mai mare parte a carierei sale, din 2002 pana in 2012, Carmen Dan a lucrat la Consiliul Judetean Teleorman, in conditiile in care CJ Teleorman a fost condus de Liviu Dragnea din 2000 pana in 2012. Din 2012, Carmen Dan a ajuns subprefect, iar apoi prefect, in vreme ce Liviu Dragnea a fost ales deputat in 2012 si numit vicepremier si ministru al Dezvoltarii in Guvernul Ponta.

Carmen Dan a absolvit facultatea de Drept a Universitatii Ecologice Bucuresti si si-a dat licenta la Universitatea Alexandru Ioan Cuza in 2000.

Lia Olguta Vasilescu, ministrul Muncii

Lia Olguta Vasilescu este trimisa in judecata pentru luare de mita (patru infractiuni), folosirea autoritatii sau influentei in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (doua infractiuni) si spalare de bani (doua infractiuni).

Potrivit DNA, in campania electorala pentru alegerile locale din 2012, Lia Olguta Vasilescu, care candida pentru un mandat de primar, a determinat mai multi oameni de afaceri, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, sa efectueze diverse sponsorizari, inculpata folosindu-se, in schimbul obtinerii acestor foloase, de influenta pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, in calitatea sa de vicepresedinte al organizatiei judetene a unui partid politic. In acest mod a fost platit inclusiv un concert sustinut de Goran Bregovici la Craiova in campania din 2012.

Florian Iordache, ministrul Justitiei

Florin Iordache, propus pentru Ministerul Justitiei, este initiatorul mai multor proiecte de lege de modificare a legislatiei penale, potrivit unei sinteze realizate de Romania Curata. Unul dintre ele vizeaza eliminarea sanctiunilor pentru parlamentarii care si-au angajat rudele la cabinet pana in anul 2013.

Un alt proiect care i-a avut printre initiatori pe Florin Iordache le-a dat dreptul alesilor locali sa faca parte din Consiliile de administratie ale companiilor de utilitati publice.

Deputatul Florin Iordache a propus si modificarea legii 51/1991 privind Securitatea Nationala a Romaniei astfel incat procurorii sa nu mai poata utiliza in dosarele de coruptie interceptarile realizate pe mandat de siguranta nationala. Aceasta initiativa nu a trecut.

Alexandru Petrescu, ministrul Economiei

Alexandru Petrescu a fost director la CFR Calatori si Compania Nationala Posta Romana. El a fost subiectul unui scandal de presa, Hotnews dezvaluind ca Petrescu a incasat o prima de performanta la Posta Romana, desi compania a inregistrat pierderi.

Potrivit Hotnews, Alexandru Petrescu a incasat 240.000 lei bonus de performanta pentru perioada 2014-2015, in conditiile in care Posta Romana a avut pierderi in 2015. El s-a aparat ca Posta ar fi iesit pe profit in 2015,daca nu ar fi primit o amenda de 7,4 milioane de euro de la Consiliul Concurentei.

Teodor Melescanu, ministrul de Externe

Teodor Melescanu, fost ministru de Externe, diplomat de cariera si fost sef al SIE. In general are o imagine buna si nu au existat episoade neclare in cariera sa, cu exceptia momentului demisiei de la conducerea SIE, pe care a ocupat-o intre 2012 si 2014.

Melescanu si-a dat demisia de la sefia SIE in seprembrie 2014, in mod discret, pentru a participa la alegerile prezidentiale din acel an, desi avea practic sanse zero sa obtina mandatul.

Teodor Melescanu a reusit aproape miraculos sa stranga semnaturile pentru a participa la alegeri, desi nu a fost o campanie publica. In ultimul moment, inainte de expirarea termenului pana la care trebuiau depuse listele, Melescanu a venit cu o lista de semnaturi de sustinere, semnnaturi stranse cu ajutorul colonelului Mircea Dogaru, liderul Sindicatului Militarilor Trecuti in Rezerva.

Ana Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene

Ana Birchall a fost protagonista unui episod in campania electorala din 2008, cand a aparut o inregistrare video in care ii da 5.000 de euro lui Mircea Geoana, presedintele PSD la vremea respectiva, bani pentru campanie.

Ana Birchall a precizat uterior pe blogul ei ca "a existat o donatie din partea mea explicit destinata pentru campania electorala a partidului din dorinta castigarii a cat mai multor procente, procente care asigurau cat mai multe locuri eligible, locuri eligibile pentru care ma pregateam si candidam si eu in competitia interna din partid. Aceasta suma constituie o donatie absolut legala in cuantumul permis de lege".

Florian Bodog, ministrul Sanatatii

Presa bihoreana a scris despre doua scandaluri in care ar fi fost implicat Florian Bodog, propus pentru Ministerul Sanatatii. Unul dintre acestea vizeaza teza de doctorat a lui Bogdof, despre care jurnalistii bihoreni au scris ca ar fi plagiata.

Un alt scandal vizeaza finantarea campaniei electorale din 2012 a lui Bodog, presa locala scriind ca mai multe aparitii ale acestuia in media ar fi fost finantate de o firma elvetiana cu afaceri in domeniul sanatatii.

Razvan Cuc, ministrul Transporturilor

Razvan Cuc, propus pentru portofoliul de ministrul al Transporturilor, a fost secretar de stat in acelasi minister in Guvernul Ponta, de unde a fost demis de premierul Dacoan Ciolos pentru ca a participat la un miting electoral.

„In cea mai mare parte, secretarii de stat au fost schimbati si celor care au ramas le-am pus clar in vedere ca, indiferent daca apartin sau nu unui partid politic, pe perioada mandatului acestui Guvern le cer sa nu faca politica de partid, daca vor sa ramana in Guvern ca si secretari de stat. Acolo unde voi constata ca sunt secretari de stat care doresc sa faca politica de partid ii voi invita sa faca in partide si nu in Guvern", declara premierul Ciolos despre limitarile secretarilor de stat din Cabinetul sau.

Pavel Nastase, ministrul Educatiei

Pavel Nastase este rectorul ASE, considerat unzul dintre cei mai bogati profesori din Romania: are conturi de 1,5 milioane de lei, aproape 140.000 de euro, 35.000 de dolari, apartament in Bucuresti, casa in Ilfov, cada de vacanta la Sinaia, teren agricol in Teleorman, teren intravilan in Ilfov si venituri anuale de peste 325.000 de lei impreuna cu sotia, in principal din activitatea profesorala de la ASE.

De numele sau este legat scandalul revenirii lui Andrei Hrebenciuc pe postul de lector la ASE. Fiul lui Viorel Hrebenciuc fusese suspendat din aceasta pozitie cand a fost arestat, alaturi de tatal sau, in dosarul retrocedarilor de paduri. Andrei Hrebenciuc jr. a recunoscut fapele pentru care a fost acuzat. Ulterior, el a facut cerere, care a fost aprobata, pentru a reveni la ASE, lucru confirmat de Pavel Nastase.

"Da, preda, pentru ca el a depus o cerere la inceputul anului universitar, in care spus ca din punct de vedere juridic are dreptul sa predea, atata vreme cat nu este condamnat. Oficiul juridic a dat ok pe cererea respectiva. Se pare ca din punct de vedere legal are dreptul sa predea", a declarat pentru HotNews.ro rectorul ASE, Pavel Nastase.

Toma Petcu, ministrul Energiei

Toma Petcu, propus pentru Ministerul Energiei, si-a recunoscut singur problema: el declara in propriul CV ca nu se pricepe la treburile economice.

CV-ul ministrului propus al Energiei, care este de profesie inginer constructor, Toma Petcu, contine urmatoarea fraza: "Pot asigura managementul oricarui compartiment din cadrul unei companii cu exceptia celui economic", a dezvaluit Economica.net.

Marius Dunca, ministrul Tineretului si Sportului

Marius Dunca a fost seful Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, institutie ai carei inspectori au fost in control la Clubul Colectiv pe 30 noiembrie 2015, cu doar 24 de ore inainte de incendiul in care si-au pierdut viata 64 de tineri si alti 100 au fost raniti.

El a fost demis cateva zile mai tarziu, pe 3 noiembrie, de inca premierul Victor Ponta, pentru acst fapt. O zi mai tarziu, Victor Ponta si-a dat si el demisia imtgruna cu guvernul sau,in urma protestelor de strada declansate de tragedia Colectiv.

Mircea Dobre, ministrul Turismului

Mircea Dobre a fost subiectul unor anchete de presa care dezvaluiau ca firma sa si a tatalui derula contracte de furnizare de zeci de milioane de lei cu autoritatile locale din Constanta.

Consiliul Judetean Constanta a incheiat un conract de 17 milioane de euro pentru Programul „Cornul si Laptele" cu deputatului PSD de Constanta Mircea Titus Dobre, a dezvaluit presa.

Contractul a fost atribuit de institutia codusa de Nicusor Constantinescu, in 2013, firmei Dobre&Fiii SRL, urmand ca aceasta sa asigure furnizarea produselor de panificatie si lactate pe o perioada de patru ani, contra sumei de 75 de milioane de lei, inclusiv TVA.

Andreea Pastirnac, ministrul delegat pentru relatiile cu Romanii de Pretutindeni

Ambasador al Romaniei in Israel, Andreea Pastirnac a fost acuzata de rudele si apropiatii victimelor incendiului din Colectiv ca a mintit in legatura cu sprijinul acordat acelor raniti care au ajuns internati la spitale din Israel.

Citeste si: Sevil Shhaideh, vicepremier in Guvernul Grindeanu. Lista celor 26 de ministri, aprobata marti de PSD si ALDE


(292 )

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte ºtiri din sursa
AMOS News

· Alte ºtiri de la ---


Azi: Cea mai cititã ºtire din sursa AMOS News:

Cu ce probleme pleaca la drum Cabinetul Grindeanu. Scandalurile in care au fost implicati ministrii Coalitiei PSD-ALDE | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparþin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conþinutul acestora.