Joi, 05 Ianuarie 2017 - 05:54 AM ARTE: Targul online cu produse romanesti de poveste. "Arta de a darui incepe prin a cumpara de la tine de acasa, de la ai tai"

Publicat de: ---

adevarul

In urma cu mai bine de un an, familia Prunean punea bazele unui proiect prin care isi propuneau sa reuneasca sub aceeasi umbrela afacerile celor doi soti - “Sanatate Dulce” a lui Alin, si “Mandra Chic” a Alinei, precum si toti satelitii lor: “Muzeul de Panze si Povesti”, proiectul international de calatorie “Suveica Mamei Ruta in jurul lumii” sau “The Art of Dar” .  Asa s-a nascut “Coltul Romanesc”.

In scurt timp, insa, ceea ce a inceput ca un proiect de familie, s-a transformat intr-unul complex, ce pledeaza pentru consumul de produse romanesti si sustinerea micului producator local din zonele cu inalta valoare naturala. Si asta pentru ca sub umbrela “Coltului Romanesc”, Alinei Zara Prunean si si Alin Prunean li s-au alaturat peste 20 de producatori si mestesugari romani. “Cand am inceput sa lucram la proiect, ne-am dat seama ca putem sa cream ceva mai mare si mai complex si am inceput sa cooptam o serie de prieteni care fac, la fel ca noi, antreprenoriat social in diverse colturi ale tarii sau sunt mici producatori locali de produse cu gust bun si de bun gust”, ne spune Alina Zara Prunean.

Pentru toti acestia, a fost creat un targ online, de unde cei interesati pot alege dintr-o gama variata de produse, de la delicii culinare, la obiecte artizanale si hand-made.

Miere, tesaturi si tuica

Rafturile virtuale ale targului www.coltulromanesc.ro sunt incarcate de produse care mai de care mai interesante si mai incarcate de poveste, toate facute cu sufletul si de mainile unor oameni pasionati:

Miere in diferite forme: clasica, cu ghimbir, cu nuca si propolis, cu prune uscate, cu cafea ori scortisoara, produsa de “Sanatate Dulce”, in Transilvania, pe Valea Barcaului, dintr-un produs apicol certificat ecologic, natural, sanatos si gustos, despre care John Akeroyd, botanistul Casei Regale a Marii Britanii, spunea ca este, probabil, cea mai buna miere din lume, datorita biodiversitatii de aici. Si tot de la “Sanatate Dulce”, prune uscate cu nuca, intocmai celor care plecau odinioara cu carele spre Europa.

Zestre contemporana handmade din Tara Fagarasului, mai precis suveniruri autentice, precum tricouri, sorturi si traiste, in care folclorul se imbina cu umorul, iar panzele vechi si broderiile autentice, cu designul modern. Tot din Tara Fagasului vin si gourmeTraditional, un mic atelier de procesare a fructelor, legumelor, mugurilor, florilor si petalelor, imbogatite cu plante aromane si samburi, pentru a oferi clientilor delocioase dulceturi, sosuri, siropuri, zacusti si alte bunatati.

Lista produselor este completata de uleiurile presate la rece din colectia premium “Luna Solai” din localitatea clujeana Luna, papusile romanesti hand-made ale Codrutei Moga, obiectele de ceramica si portelan insufletite de artistul Gabor Les, tuica si palinca produsa dupa reteta traditionala de Roatin Badacin, vinul spumant de Silvania ori produsele de lana de la Rosia Montana, crosetate si tricotate de 30 de localnice talentate. In magazinul online gasim si “Dulceata lui Razvan” din Idicel Padure, produsele naturale de la Cabana Motilor sau Cetea din Apuseni, bijuteriile contemporane ale designerului Mihaela Ivana, portelanul pictat de Una ca Luna din Bucuresti, mobilierul unicat al celor de la “Sezi”din Alba Iulia, vinul de Nachbil de la Satu Mare, icoanele pictate pe sticla de Mihaela Laslo, dar si ceaiurile si mirodeniile din culturile eco ale Marcelei, de la Harman. Toate acestea pastreaza identitatea si povestea brandului si beneficiaza de recomandarea “Coltului Romanesc”.

Consumatorul nu a invatat sa faca diferenta intre produsul autentic si cel contrafacut

De ce aceasta pledoarie pentru consumul de produse locale?¹“Pentru ca arta de a darui incepe prin a cumpara de la tine de acasa, de la ai tai!”, raspunde Alina Zara Prunean. Potrivit spuselor sale, “Coltul Romanesc” este mai mult decat un magazin online, “este locul din care pornesc prin lume spiritul si esenta Romaniei autentice: produse locale, cosuri de cadouri de bun gust si cu gust bun, caravane offline, povesti,  imagini, sunete, campanii,  emotii calatoare, doruri, regasiri, exercitii de sensibilitate, generozitate si atitudine care innobileaza!” "Probabil cea mai grea misiune a micului producator este sa se “bata” de la egal la egal cu produsele facute in China. Produse de o calitate indoielnica, facute in serii uriase, care nu au nimic in comun cu esenta noastra autentica si au preturi de productie derizorii.  Produse din plastic, cu mult sclipici, care “fura ochiul” omului needucat!", considera initiatoarea ineditului proiect.

Aceasta subliniaza ca lipsa de educatie a consumatorului cu buget in ceea ce priveste stabilirea unei diferente intre produsul autentic si cel contrafacut este o alta piedica majora de care se loveste micul producatorul roman. "Oamenei care cumpara bluze chinezesti pe post de ie sau glucoza topita pe post de miere de albine! Oameni care nu realizeaza ca pot contribui foarte usor la dezvoltarea locala, alegand un produs corect, made in Romania! Aproape peste tot in lume asta se invata inca de la gradinita! Mai putin la noi!", puncteaza cu mahnire Alina Prunean.

Chiar si asa, produsele din targul administrat de sotii Prunean au ajuns, intr-un fel sau altul, in aproape toate colturile lumii! "In special de la sau catre romanii stabiliti pe te miri ce meridian. La ei sau prietenii lor straini, pe care vor sa ii indragosteasca de Romania. Si, de cele mai multe ori, le iese indragosteala bine de tot", mai spune interlocutoarea.

“Suvenir de Salaj”, kitul care alina dorul de casa

Ca o continuare a demersului de promovare si sustinere a produsului romanesc si a producatorului local, creatorii proiectului au lansat recent un kit de suveniruri made in Romania, in cadrul unui prim episod dedicat exclusiv Salajului. Acesta consta in promovarea, stimularea  si practicarea mestesugurilor artistice traditionale si incurajarea Industriilor Culturale Creative - ca mijloc important de realizare a unor produse suvenir/piese de arta populara contemporana, inspirate din specificul autentic salajean.

“Proiectul Coltul Romanesc – Suvenir de Salaj pleaca de la identificarea unei nevoi stringente de suveniruri autentice, care sa promoveze zona. Produse derivate din traditiile, mestesugurile si povestile specifice locului (intr-o lume care isi pierde specificul local in favoarea produselor kitchoase, made in China, care sunt foarte departe de tot ce inseamna esenta acestor meleaguri) si de la necesitatea existentei unor ateliere de lucru in care oamenii - care inca mai pastreaza mestesugurile si priceperea realizarii unor obiecte prin tehnici vechi, sa poata sa isi exerseze, spre pastrare si transmitere mai departe, aceste indeletniciri”, explica Alina Zara Prunean. Aceasta colectie cuprinde perne de zestre contemporana, sorturi de socacit, straite urbane, bijuterii inspirate de tezaurele dacice, o colectie de carti postale cu povestile locului, magneti de frigider inediti - lucrati manual, o colectie de tricouri cu aplicatii inspirate de modelele vechi de ii salajene – mixate cu vorbe nealcose din partea locului si alte cateva elemente inedite si autentice, de tip suvenir. Toate, numai bune de alinat dorul romanilor de casa, de autentic, de radacini.

Va mai recomandam:

FOTO In excursie la Castrul Roman de la Porolissum. Cat costa o vizita la cel mai nordic punct de aparare al Daciei Romane

Nunta strabunicilor, recreata in detaliu dupa 75 de ani. Nepoata de 19 ani l-a avut drept mire pe un prieten bun din sat

Cine sunt „Nimfele Dace“, tinerele care danseaza fermecator si fac cunoscuta in Europa istoria antica a Romaniei VIDEO

Frumoasa Patricia, fata de 18 ani din Salaj care s-a indragostit de satul romanesc: a transformat o casa veche intr-un veritabil muzeu


(706 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Targul online cu produse romanesti de poveste. "Arta de a darui incepe prin a cumpara de la tine de acasa, de la ai tai" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61985397338867 seconds.