Joi, 12 Ianuarie 2017 - 05:31 AM Aleg.RO: Dacian Ciolos: Infiintarea comisiei de ancheta, demers populist. Nu se pot trece bani de pe un an pe altul

Publicat de: ---

AMOS News

"Sunt aspecte legate de tehnica bugetara, care nu sunt explicate, ci sunt speculate anumite lucruri, lasand sa se inteleaga mesaje eronate, dar in interesul unora, care au facut promisiuni in campania electorala si probabil ca acum isi pun problema cum o sa le realizeze si atunci e mai simplu, decat ceea ce s-a facut si in cursul lui 2016, sa dai vina pe tehnocrati", a comentat Ciolos la RFI intentia PSD-ALDE .

In opinia sa, lansarea anchetei parlamentare "face parte din aceeasi categorie populista''. ''Daca cei care au initiat aceasta comisie chiar voiau sa stie cum stau lucrurile, era simplu, puteau sa intrebe la Ministerul de Finante, unde sunt toate aceste date si toate aceste elemente, care sa ajute sa inteleaga subiectul respectiv. Sunt chestiuni legate de tehnica bugetara, nu e nici o noutate ce s-a intamplat anul acesta in buget si tocmai de asta eu sper ca daca chiar se vrea o analiza, ea sa se faca pe ultimii zece ani, sa vedem cum au stat lucrurile pe ultimii zece ani intre venituri prognozate la buget si venituri realizate, intre venituri si cheltuieli, pe anumite tipuri de venituri si cheltuieli, pentru ca lucrurile sa fie clare", a argumentat fostul sef al Guvernului.

El a precizat ca "nu se pot trece bani de pe un an pe altul, asa cum lasa unii sa se inteleaga''.

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 524002, "containerid": "crt-524002"}); /* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrormipfomkid', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' });

''Deci chiar daca ar fi fost economii anul trecut, ele nu puteau trece pe bugetul anului acesta, pentru ca bugetul are o caracteristica, prin lege, e un buget anual. In al doilea rand, s-a vorbit la inceput si vad ca acum nu se mai dezvolta ideea asta, cred ca lucrurile s-au lamurit, de o 'gaura' lasata in buget. N-avea cum sa existe aceasta gaura sau acesti bani lipsa, fara ca asta sa se traduca in deficitul bugetar. Noi am stabilit, am prognozat la inceput un deficit bugetar de sub 3%, 2,8% a fost tinta noastra si deficitul realizat a fost de 2,6%, deci nu numai ca nu s-a lasat o gaura in buget, dar chiar deficitul a fost sub cel prognozat, in conditiile in care la sfarsitul anului, asa cum se intampla in general cu bugetele, s-au facut mai multe plati, inclusiv am platit toate restantele de restituire a TVA-ului pe anul trecut, pe care nu le-am lasat pe bugetul anului acesta, asa cum se mai intampla uneori, de la un an la altul, tocmai pentru a facilita crearea bugetului pentru anul acesta", a explicat fostul premier.

Intrebat daca a facut o estimare eronata a veniturilor, Dacian Ciolos a negat, aratand ca estimarea a fost preluata din ''proiectul de buget lasat sau analizele, calculele facute de Ministerul de Finante inca pe vremea Guvernului Ponta''.

''Aici nu primul-ministru decide cat estimam noi bugetul, asta rezulta din niste calcule, niste analize, niste prognoze, pe care le fac institutii care au responsabilitatea asta in cadrul Ministerului de Finante sau in subordinea Ministerului de Finante. Au fost niste estimari mai mari pentru fonduri europene, insa nu aveam cum sa platim mai mult pe fonduri europene decat am platit, atata timp cat n-au fost proiecte pregatite. Deci ca noi sa fi platit proiecte europene din buget si apoi sa recuperam banii de la Comisia Europeana, deci sa facem cheltuiala, pe de o parte, platind facturile pe fonduri europene si apoi sa ecuperam banii de pe cheltuiala respectiva de la CE si sa-i punem pe partea de venituri, pentru a compensa cheltuiala facuta, deci aici, vedeti, sunt lucruri legate, veniturile cu cheltuielile, dar asta ar fi presupus ca noi sa avem deja proiecte pregatite in 2014, 2015, ca ele sa poata fi implementate in 2016 si sa putem face aceste plati. Acest lucru nu s-a intamplat. Noi am platit anul trecut din fonduri europene peste sapte miliarde de euro, dar nu atat cat au fost estimati", a fost explicatia lui Ciolos.

El a evitat sa spuna daca va merge la audierile din comisia parlamentara de ancheta. "Eu cred ca pentru comisia parlamentara de ancheta important e sa aiba informatiile de care are nevoie. Am vazut acolo o lista de intrebari, la toate acele intrebari Ministerul de Finante poate sa raspunda, pentru ca toate elementele acelea sunt publice (...). Nu sunt lucruri care au fost decise pe picior de primul-ministru, ci ele vin din anumite institutii si cred ca institutiile respective trebuie sa dea clarificarile respective. E vorba de comisiile de buget-finante din Parlament si cred ca cei care au avut sau au responsabilitati pe partea de buget-finante pot sa dea toate explicatiile respective", a aratat el.

Solicitat sa spuna mai clar daca va merge la audierile din comisie, in cazul in care va fi invitat, fostul premier a raspuns: "Nu stiu, o sa vedem atunci, dar cum v-am spus, o sa urmaresc sa ma asigur ca in ceea ce priveste Guvernul pe care l-am condus, elementele de informatii de care are nevoie comisia le va primi".

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marti ca fostul prim-ministru Dacian Ciolos trebuie sa raspunda in fata comisiei de ancheta din Parlament referitor la „gaura” din buget, el aratand ca plenul reunit al celor doua Camere va adopta luni constituirea acestei comisii. ''Am decis azi in Birourile permanente reunite, iar luni avem plenul reunit la Camera Deputatilor si Senat si acolo vom vota constituirea acestei comisii de ancheta si cu temele, intrebarile minimale care trebuie sa fie puse tuturor celor care trebuie sa raspunda. Daca vor veni cu explicatii serioase, foarte bine. Trebuie sa aflam de ce s-a incasat cu mai putin de 10 miliarde'', a adaugat Dragnea.

''Este bine sa o luam incet cu aceste anchetari din partea Parlamentului'', a replicat miercuri presedintele Klaus Iohannis, explicand faptul ca ''nu a plecat nimeni cu banii acasa''.

Citeste si: Presedintele Iohannis catre Parlament: "N-a plecat nimeni cu banii acasa. Este bine sa o luam incet cu aceste anchetari din partea Parlamentului" Citeste si: Klaus Iohannis: "Daca Basescu are inregistrari, sa le prezinte procurorilor" Citeste si: Presedintele Iohannis, despre intentia lui Dragnea de a taia salariile demnitarilor: "Imi pastrez punctul de vedere" Citeste si: Eugen Nicolicea: "Comisia juridica din Camera se reorganizeaza in trei subcomisii, pentru eficienta" Citeste si: Raluca Turcan: "PNL a pierdut alegerile din cauza mesajului confuz. Sa nu il scoatem tap ispasitor pe Ciolos"

 

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.624x30_text_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrotlppdvnoaf', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' }); /* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrowkijqxdkqk', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' });


(215 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Dacian Ciolos: Infiintarea comisiei de ancheta, demers populist. Nu se pot trece bani de pe un an pe altul | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.71970105171204 seconds.