Joi, 12 Ianuarie 2017 - 05:31 AM Aleg.RO: "Cei care au guvernat sa explice de ce nu s-au facut incasarile preconizate"

Publicat de: ---

Bursa      * Consilierul prezidential Cosmin Marinescu: "Bugetul pentru 2017 are nevoie de o ajustare de minim 0,5% din PIB"
     * Premierul Sorin Grindeanu: "Obiectivul principal este sa punem in aplicare masurile asumate in programul de guvernare, in conditiile incadrarii in limita deficitului bugetar de 3% din PIB"
       Presedintele Klaus Iohannis pare sa fie de acord cu presedintele PSD Liviu Dragnea in privinta explicatiilor pe care trebuie sa le dea fosta guvernare Ciolos despre veniturile neincasate la buget, anul trecut, dar, in privinta anchetei parlamentare, Iohannis spune ca discutia nu trebuie purtata prin "contre politice" .
     Presedintele a spus: "Din motive pe care nu le cunosc, s-a vehiculat initial sintagma de «gaura la buget», ceea ce nici nu poate fi vorba. Este vorba de o suma care nu s-a realizat pur si simplu la incasari, din motive pe care vor trebui sa le explice altii, nu eu, cei care au guvernat, dar cert e ca nu a plecat nimeni cu banii acasa (...) Cred ca este bine sa o luam incet cu aceste anchetari din partea Parlamentului. Cred ca ar fi foarte bine ca cei care se pricep la aceste chestiuni sa faca o analiza foarte serioasa si sa nu se duca discutia la nivel de contre politice".
     Klaus Iohannis a adaugat ca a discutat cu Dacian Ciolos despre previziunile bugetare, insa nu in detaliu, pentru ca presedintele are foarte putine atributii in domeniu.
     Presedintele a afirmat ca in actuala etapa este important sa se lucreze "foarte serios" la bugetul pe 2017 si a oferit Guvernului sprijin "la nivel de expert".
     Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marti seara, la Antena 3, ca saptamana viitoare, luni, va avea loc sedinta plenului reunit al Camerei Deputatilor si Senatului in care se va vota constituirea comisiei de ancheta a guvernului Ciolos, in cadrul careia va trebui sa se afle de ce s-a incasat "cu mai putin de 10 miliarde la bugetul tarii".
     Ministrul de Finante, Viorel Stefan, a declarat, marti, la Parlament, ca el nu a pronuntat cuvantul "gaura" la buget, fiind doar "o proiectie nerealista, o supraestimare a veniturilor bugetare din ratiuni politicianiste", iar Curtea de Conturi va trebui sa identifice "elementele de nelegalitate, de oportunitate, de comportament de bun gospodar" al Guvernului Ciolos.
     * Iohannis: "Nu va fi deloc usor de facut un buget cu masurile deja luate si deficit de sub 3%"
     Presedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, dupa intalnirea cu premierul Sorin Grindeanu, ca "nu va fi deloc usor" ca Guvernul sa vina cu un buget sustenabil, cu deficit de sub 3% si cu respectarea tuturor angajamentelor, avand in vedere masurile deja luate, insa este treaba Executivului sa gaseasca solutii.
     Seful statului a afirmat ca discutia cu Sorin Grindeanu si cu ministrul Finantelor a fost "aplicata", fiind analizate primele masuri luate de Executiv: "Dupa parerea mea, si asta am subliniat in cursul intalnirii, este foarte important sa avem pentru 2017 un buget sustenabil, un buget solid, care tine cont de cateva date foarte importante, cum ar fi, de exemplu, sa ne incadram intr-un deficit de sub 3%, sa avem o alocare de 2% pentru Aparare si asa mai departe. Avem promisiuni ca aceste lucruri vor fi realizate".
     Intrebat daca a fost lamurit de premier ca toate masurile anuntate de PSD vor fi puse in aplicare, Iohannis a spus ca nu exista inca date complete, avand in vedere ca se lucreaza inca la buget: "Cand vom avea bugetul, vom putea sti foarte exact cum s-a lucrat, insa datele cu care au venit premierul si ministrul Finantelor sunt date pe care le-am avut si noi. Evident ca am confruntat datele dintr-o parte si din cealalta parte".
     Presedintele a fost intrebat si despre declaratiile presedintelui Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, care spunea ca pe masurile deja anuntate deficitul ar putea ajunge la 4%, el spunand ca este treaba Guvernului "sa vina cu solutii" pentru ca acest lucru sa nu se intample. "Nu va fi deloc usor de construit un buget pe masurile care au fost deja aprobate si cu incadrarea intr-un deficit de 3%, dar el este obligatoriu", a precizat Klaus Iohannis.
     * Consilierul prezidential Cosmin Marinescu: "Majoritatea prognozelor economice iau in considerare un ritm de crestere diminuat semnificativ fata de 2016"
     Este esential ca bugetul Romaniei pentru 2017 sa fie unul solid, credibil, motiv pentru care constructia bugetara trebuie sa fie una realista, care sa fie validata de dinamica evolutiilor economice din realitate, a declarat, aseara, consilierul prezidential Cosmin Marinescu, prezent la intalnirea presedintelui Iohannis cu premierul Sorin Grindeanu si cu ministrul finantelor Viorel Stefan.
     Domnia sa sustine ca, in cadrul Departamentului pentru Politici Economice si Sociale al Administratiei Prezidentiale au fost realizate o serie de calcule si evaluari, discutate si in cadrul intalnirii de ieri de la Palatul Cotroceni.
     Consilierul prezidential a precizat: "Masurile recent adoptate au un impact bugetar brut de circa 8,5 miliarde lei, conform actelor normative adoptate saptamana trecuta de catre Guvern si Parlament. Acest impact se va adauga la deficitul bugetar de 2,96% din proiectul de buget al fostului Guvern. Este vorba de un impact bugetar brut, care se va ajusta potrivit efectelor de runda a doua care apar in economie, urmare a injectarii in economie a unui stimul fiscal-bugetar. Importanta este insa amploarea efectelor de runda a doua, in functie de care se ajunge la impactul bugetar net. De aceea este esentiala prognoza de crestere economica ce va fundamenta bugetul. Atragem atentia ca majoritatea prognozelor economice (Comisia Europeana, FMI, Banca Mondiala, BERD etc.) iau in considerare un ritm de crestere diminuat semnificativ fata de 2016. Se stie ca anul 2016 a fost varful cresterii in toate prognozele economice, pe fondul unui impuls fiscal semnificativ, de circa 3% din PIB, care a fost injectat in economie anul trecut si care a ridicat cresterea economica la 4,8%. In conditiile impulsului fiscal actual, de circa 1% din PIB, apreciem ca in 2017 cresterea economica ar putea fi sustinuta catre un maxim de 4,5%. In acest sens, este de dorit sa avem o prognoza economica realista, care sa nu puna ulterior executia bugetara in dificultate, in raport cu bugetul programat.
     Potrivit evaluarilor noastre, bugetul pentru 2017 are nevoie de o ajustare de minim 0,5% din PIB, astfel incat angajamentele sa fie respectate si sa putem avea un buget credibil.
     Trebuie sa recunoastem, totusi, ca economia si bugetul au fost impactate cu foarte multe masuri fiscal-bugetare, intr-un interval scurt de timp, in doi ani consecutivi. Poate ca ar fi fost indicat sa existe macar 1-2 ani de respiro, de predictibilitate, astfel incat economia sa absoarba politicile, prin investitii, ajustari structurale si evolutii sustenabile. In acest sens, calitatea cresterii economice este chiar mai importanta decat ritmul, de unde si nevoia de responsabilitate a Guvernului in planul politicilor publice".
     * Grindeanu: "Abordam cu responsabilitate constructia bugetului"
     Constructia bugetului pentru 2017 este abordata "cu maxima responsabilitate", obiectivul principal fiind acela de a pune in aplicare masurile asumate in programul de guvernare, in conditiile incadrarii in limita deficitului bugetar de 3% din PIB, afirma premierul Sorin Grindeanu, intr-un comunicat al Guvernului.
     Conform sursei citate de Agerpres, premierul Sorin Grindeanu si ministrul Finantelor Publice, Viorel Stefan, i-au prezentat ieri presedintelui Klaus Iohannis, in cadrul intalnirii de lucru de la Cotroceni, datele furnizate de Comisia Nationala de Prognoza care stau la baza elaborarii proiectului de buget pentru anul 2017.
     "Abordam cu maxima responsabilitate constructia bugetului pentru 2017, cu obiectivul principal de a pune in aplicare masurile asumate in programul de guvernare, in conditiile incadrarii in limita deficitului bugetar de 3% din Produsul Intern Brut. De asemenea, avem in vedere masuri care sa sustina continuarea ritmului de crestere economica, astfel incat dezvoltarea economiei sa fie resimtita in mod concret de oameni", spune seful Executivului, citat in comunicat.
     Prim-ministrul a precizat, totodata, ca la elaborarea bugetului pentru anul acesta o prioritate a Guvernului este sa asigure Armatei 2% din PIB, conform angajamentelor asumate de Romania in relatiile cu NATO.   


(117 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

"Cei care au guvernat sa explice de ce nu s-au facut incasarile preconizate" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 3.5086889266968 seconds.