Vineri, 13 Ianuarie 2017 - 05:44 AM ARTE: Pictori romani din Israel, in licitatie la New York

Publicat de: ---

Bursa      Salom! Vom scrie astazi des-pre o categorie aparte de artisti romani, evreii nascuti in Romania, celebri in toata lumea . Domeniul este vast si extraordinar de interesant, dar ne vom limita, deocamdata, la cei prezenti cu lucrari in licitatia cu nume cam pleonastic "Israeli and International Art", desfasurata la New York, la 15 decembrie trecut. Nu este prima de acest gen si de fiecare data aceasta sedinta mi-a permis placuta si laborioasa indeletnicire de a descoperi care dintre artistii israelieni mai putin cunoscuti noua sunt nascuti in Romania. Sau au parinti nascuti in Romania, cum a mai fost cazul unor tineri cu nume cat se poate de romanesc. Si, atentie, fiecare dintre acesti artisti, cei nas-cuti in Romania sau oriunde in Estul Europei, in Germania, America sau chiar Israel, cum este cazul celor mai tineri, reprezinta o poveste de viata, de multe ori incredibila, nu de putine ori tragica.
     Vedeta vanzarii de arta israeliana desfasurata la New York, acum o luna, a fost o pictura de Chagall, "Evreu cu Tora", adjudecata cu 1,6 milioane de dolari americani. Asta pe post de cea mai scumpa pictura vanduta, dar artistul vedeta al licitatiei poate fi considerat neindoios Reuven Rubin, cu multe si importante reusite. Cel mai tare este un autoportret de mare maestru, realizat in 1937, vandut cu 312,5 mii de dolari. Este cam o treime de milion de dolari, un pic sub proaspatul record al pietei romanesti, stabilit de Artmark pe 20 decembrie, deci 5 zile dupa licitatia Iudaica de la New York, la 320 de mii de euro. In 2013, tot la o licitatie I&I, "Laptarul" pictorului nostru a fost vandut cu 389 de mii de dolari. Cel mai mare pret reusit de Reuven Rubin la o licitatie a fost, insa, de 542,5 mii de dolari, obtinut in anul anterior, 2012, desigur la o Iudaica de New York, pentru "Ierusalimul vazut de pe Muntele Scopus".
     Un pret semnificativ, 200 de mii de dolari, a fost obtinut pentru o pictura cu un baiat in costumas albastru, cu un acvariu ca un mare pahar si doi pestisori aurii in el, iar un al treilea tinut in mana. Reuven Rubin este considerat primul artist israelian care a cunoscut consacrarea internationala. Si asta pentru ca el picta deja Palestina prin anii '20, realizand un adevarat portret al acestor pamanturi. De aceea, multe dintre creatiile artistului sunt peisaje din Israel, cum este si "Vara in Galileea", un ulei pe carton ca o acuarela, vandut cu 90 de mii de dolari. O alta pictura din aceasta categorie este "Ein Kerem", vanduta cu 65 de mii de dolari. Daca autoportretul de referinta al lui Reuven Rubin avea in prim-plan o glastra cu flori, regasim acest model singur pe pagina, in picturi vandute la licitatia americana fie cu 75 de mii, fie cu 50 de mii de dolari. Cu 50 de mii s-a dat si portretul unui cantaret oriental la un fluier dublu, lucrare tarzie, din anii '60. Interesant este ca avem o lucrare asemanatoare pe un sevalet la care s-a fotografiat pictorul in anul 1946.
     Pana la urma, au fost vandute toate cele 10 oferte din licitatie semnate Reuven in ivrit si Rubin in litere latine. Acesta este modul in care isi semna lucrarile artistul nascut in 1893 la Galati, cu numele Reuven (Ruvn) Zelicovici. Ajunge in Pales-tina, parte a Imperiului Otoman, in 1912, dar anul urmator pleaca la Paris pentru a-si continua studiile de arta. Cand incepe Primul Razboi Mondial se intoarce in Romania, in special pentru ca tara sa natala mai avea 2 ani de neutralitate. In 1921 pleaca in America, dar anul urmator revine in Palestina, hotarat sa puna bazele unei scoli nationale si originale de arta a viitorului Israel. Primii sai pasi sunt deja istorie, a intins un cort pe malul marii, la Tel Aviv, ca sa prinda si lumina extraordinara a litoralului, cat si santierul unei capitale a viitorului. Astfel, pe langa calitatea artistica deosebita, creatia sa are si o valoare documentar-istorica de exceptie. Dar o pagina importanta din povestea vietii pictorului Reuven Rubin avea sa fie scrisa in 1948 cand devine, pentru doi ani, primul ambasador al nou-noutului stat Israel in Romania sa natala. Tanarul stat nu avea suficiente drapele, cel care a fluturat la ambasada Israelului din Bucuresti era cusut de sotia ambasadorului-pictor, Esther Rubin, cea care a venit din America in Palestina intr-o excursie castigata ca premiu la un concurs literar, si aici l-a intalnit pe artist. El a murit in 1974, ea in 2010, la 99 de ani.
     Un alt pictor evreu nascut in Ro-ma-nia, artist cu opera importanta si biografie interesanta este Avigdor Arikha. S-a nascut in 1928, intr-o familie de evrei germanofoni din Radauti, si pana in fatidicii ani '40 a avut timp sa isi afirme raspicat interesul pentru pictura. In 1942 intreaga sa familie, care locuia in Cernauti, este deportata in Transnistria. Drumul in sine inseamna o epopee tragica, familia reuseste sa fuga dar tatal, contabil al statului roman, moare in urma ranilor si a maltratarilor. Copilul de numai 12 ani ajunge intr-un lagar de munca fortata unde incepe sa deseneze realitatea care il inconjoara. Reuseste sa plece din lagar inlocuind, pe lista celor 1.400 de copii acceptati pentru recuperare din lagar, pe un copil decedat. In 1944 reuseste sa plece chiar in Palestina, atunci protectorat britanic, iar in 1948 il gasim participand cu arma in mana la crearea statului Israel. Este si ranit grav, ba chiar declarat mort, dar supravietuieste si primul drum in noua viata este la Paris, la scoala de arta. Devine Arikha, prin simpla traducere in ivrit a numelui original Dlugacz, care ar fi un fel de Lungu in poloneza, si arta va face toata viata.
     Desigur, la licitatia de arta israeliana de la Sotheby's New York s-a vandut si Avigdor Arikha, nu multe, doar trei lucrari, si cu mult, cu 56.250 de dolari, o natura statica din 1973, cu 10.625 de dolari pentru o acuarela hiperrealista ce reprezinta un fragment de franzela, si cu 7.500 de dolari un ulei din perioada sa abstracta. La licitatia cu aceeasi tema si din acelasi loc din 2013, s-au dat patru lucrari de Avigdor Arikha, cu preturi cuprinse intre 6.875 si 30 de mii de dolari. In 2012, se obtinusera chiar 77 de mii de dolari pentru o pictura de Avigdor Arikha.
     In vanzarea din 15 decembrie trecut au aparut si lucrari de Nahum Gutman, pictor israelian nascut in Basarabia, in 1898, dar si de Philip Rantezer, nascut in Romania, in 1958, plecat la doi ani si intors, cu o expozitie, in 2004. Evident, am vorbit aici, fara sa avem loc si de alte detalii interesante, despre pictori evrei nascuti in Romania si care s-au impus pe scena internationala, unii dintre ei contribuind la faurirea si cresterea artei in noul stat al Israelului. La loc de mare cinste trebuie sa il amintim si pe Marcel Iancu, numit Janco in Israel. Biografia sa este fabuloasa, a construit Dada, Ein Hod si case in Bucuresti.
     Mai sunt, insa, multi alti artisti evrei nascuti in Romania care s-au stabilit in multe alte tari si chiar pe continente unde s-au impus, au devenit cunoscuti si au purtat mereu Romania in biografia si in viata lor.  Galleria.loadTheme('./_js/galleria/themes/classic/galleria.classic.min.js'); Galleria.run('#galleria', { autoplay: 3000,pauseOnInteraction: false, transition: 'flash', width: 460, height: 355, lightbox: true, extend: function() { var gallery = this; this.$('stage').hover ( function() {gallery.pause();}, function() {gallery.play();} ); } });

Galerie Foto  


(455 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Pictori romani din Israel, in licitatie la New York | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.539736032486 seconds.