Vineri, 13 Ianuarie 2017 - 05:44 AM Aleg.RO: UniCredit a intrat intr-o noua cursa pentru majorarea capitalului si supravietuire

Publicat de: ---

Bursa      UniCredit a prezentat ieri detalii cu privire la etapele planului de recapitalizare prezentat in ultima parte a anului trecut, al treilea din ultimii 8 ani .
     In cadrul Adunarii Generale Extraordinare si Ordinare a actionarilor, conducerea celei mai mari banci din Italia a cerut acordul actionarilor pentru majorarea capitalului cu pana la 13 miliarde de euro, conditie necesara pentru aplicarea planului strategic de restructurare. Acesta include cinci piloni principali: majorarea si optimizarea capitalului, imbunatatirea calitatii activelor, transformarea modelului operational, maximizarea valorii comerciale a bancii si adoptarea unui nou cadru de conducere.
     Ordinea de zi a Adunarii Generale Extraordinare a cuprins doua puncte: majorarea capitalului cu pana la 13 miliarde de euro, care trebuie finalizata in prima jumatate a anului, si comasarea actiunilor vechi intr-o actiune noua, pe baza unui raport de 10:1.
     De la inceputul anului, actiunile UniCredit (n.a. simbol bursier UCG) au inregistrat o scadere de 4% (vezi graficul), dupa un declin de circa 45% in anul precedent.
     Intr-un comunicat de presa de pe site-ul institutiei financiare se arata ca, inainte de trecerea la majorarea capitalului, banca va constitui provizioane suplimentare de 8,1 miliarde de euro, care vor fi incluse in rezultatul financiar din T4 2016. Alte cheltuieli suplimentare de restructurare vor majora costul total pana la 12,2 miliarde de euro, dupa cum scrie Bloomberg.
     De asemenea, oficialii bancii subliniaza ca "majorarea capitalului nu a fost ceruta de nicio autoritate de supraveghere", ci reprezinta un pilon cheie al planului strategic, astfel incat UniCredit sa se alinieze celor mai bune institutii financiare globale de importanta sistemica (G-SIFI).
     In comunicatul de presa se mai arata ca BCE a acordat permisiunea de includere a fondurilor atrase prin emisiunea de actiuni in cadrul capitalului de rang I (CET1, Common Equity Tier 1).
     Desi majorarea capitalului poate fi finalizata in prima jumatate a anului, UniCredit se confrunta cu o restrictie semnificativa, care ii cere sa completeze procesul pana la sfarsitul primului trimestru din 2017.
     Astfel, noile provizioanele de 8,1 miliarde de euro influenteaza negativ capitalul de rang I (CET1), iar valoarea acestuia scade sub nivelul minim cerut de BCE. In aceste conditii, banca nu poate plati cuponul pentru obligatiunile convertibile, incluse in capitalul suplimentar de rang I (AT1).
     Incapacitatea de plata in acest caz nu presupune transformarea automata a obligatiunilor in actiuni, dar va transmite un semnal negativ pe piete, insotit de cresterea costurilor de finantare.
     Procesul de majorare a capitalului va fi lansat dupa 9 februarie 2017, cand vor fi prezentate rezultatele preliminare pentru anul 2016.
     Conform unor surse citate de Reuters, unul dintre cei mai importanti actionari ai bancii, fondul Aabar Investments din Abu Dhabi, a anuntat ca va participa la majorarea de capital, iar mentinerea cotei actuale din capitalul social al UniCredit, de circa 5%, presupune investitii de 650 de milioane de euro. Agentia de stiri mai precizeaza ca majorarea de capital a UniCredit este sustinuta si de bancile care o intermediaza si care sunt gata sa cumpere actiunile ramase nevandute.
     Planul de reorganizare al bancii, elaborat de noul director executiv Jean Pierre Mustier, mai prevede inchiderea a 944 de sucursale pana in 2019 si concedierea a 14.000 de angajati. Pentru T4 2016, costurile aferente restructurarii personalului vor fi de 1,7 miliarde de euro, dupa cum se arata in comunicatul de presa.
     De asemenea, conducerea UCG a anuntat si scoaterea din bilant a unor credite neperformante cu o valoare nominala de 17,7 miliarde de euro, printr-un proces de securitizare.
     O stire din cotidianul Il Messaggero arata ca noua emisiune de actiuni se poate face cu un discont de 30% - 40% fata de pretul teoretic, care nu include drepturile de subscriere.
     Planul de reorganizare a inclus si vanzarea unor active, cum sunt subsidiara Bank Pekao din Polonia si fondul de administrare a activelor financiare Pioneer Investments. Tranzactia nu a fost finalizata in cazul Pioneer Investments.
     Toate aceste masuri vor conduce la reducerea semnificativa a "amprentei" UniCredit la nivelul sistemului bancar european si transforma cea mai mare banca a Italiei intr-o tinta de achizitie.
     Reuters scrie ca posibilitatea unei preluari a UniCredit reprezinta un motiv suplimentar de ingrijorare pentru autoritatile de la Roma, in conditiile in care compania franceza Vivendi a devenit deja cel mai mare actionar al grupului Telecom Italia si isi majoreaza agresiv participatia in compania Mediaset.
     In ultima parte a anului trecut, pe piata au reaparut zvonurile cu privire la o posibila preluare a UniCredit de catre Societe Generale.
     Recent, Francesco Boccia, presedintele Comisiei de Buget din Camera Deputatilor, a declarat, pentru postul Radio24, ca "exista un plan francez pentru preluarea UniCredit", iar o sursa anonima a declarat pentru Reuters ca "odata cu finalizarea planului de restructurare al lui Mustier, fuziunea cu o alta banca este o posibilitate concreta".
     Oare UniCredit a recunoscut toate pierderile din creditare, iar majorarea capitalului este suficienta pentru a-i asigura supravietuirea, ca entitate independenta, si dupa 2017?
     Si ce se va intampla daca se va dovedi ca UniCredit nu este decat un alt Monte dei Paschi, dar la o scara mult mai mare?   


(155 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

UniCredit a intrat intr-o noua cursa pentru majorarea capitalului si supravietuire | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 3.9988920688629 seconds.