Vineri, 27 Ianuarie 2017 - 05:19 AM Aleg.RO: "64% dintre multinationale se asteapta sa treaca printr-un control de preturi de transfer"

Publicat de: ---

Bursa      *  Ionut Misa, ANAF: "Aproape un miliard de euro au fost scosi din Romania in ultimii cinci ani, prin preturile de transfer"
     *  Proiect de lege pentru impozitarea profiturilor in tara unde au fost produse
       64% dintre multinationalele care opereaza in Romania se asteapta sa treaca printr-un control de preturi de transfer in urmatorii doi ani, potrivit unui studiu EY . Avand in vedere ca, in 2017, marii contribuabili au obligativitatea de a avea pregatit dosarul preturilor de transfer pentru 2016 pana la depunerea declaratiei anuale de impozit pe profit, ramane de vazut cati dintre acestia vor fi supusi verificarilor in domeniul preturilor de transfer din partea ANAF in 2017, mai precizeaza EY.
     "Ne asteptam la o intensificare a controalelor in acest domeniu si nu doar pentru marii contribuabili", a adaugat Adrian Rus, partener, liderul Diviziei de preturi de transfer a EY.
     Andra Casu, director, Impozite directe, EY Romania, a mai spus: "Din punct de vedere al organizarii ANAF, se iau angajamentele de a se consolida pretul in pietele de transfer si pe de alta parte, sa se infiinteze o directie in cadrul ANAF care sa se focuseze pe companii care au pierderi in ultimii trei ani, pe societati care folosesc imprumuturi acordate de catre actionari, ca un aspect de continuitate, pe companii care au o cifra de afaceri buna. Acest lucru arata un nou trend de focus asupra a ceea ce inseamna companii susceptibile de evaziune".
     O alta schimbare semnificativa se refera la reducerea termenelor de prezentare a dosarelor de preturi de trans¬fer, in contextul in care intocmirea unui asemenea dosar a devenit un exercitiu mai complex, tinand cont de modificarile efectuate pentru alinierea cu Planul de Actiune OCDE privind Erodarea Bazei Impozabile si Transferul Profiturilor.
     Ionut Misa, directorul general al Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din ANAF, a anuntat, in toamna anului trecut, ca aproape un miliard de euro au fost scosi din Romania in ultimii cinci ani, prin preturile de transfer. Domnia sa a spus: "Numai de la 5 companii care sunt in domeniul petrolului, retailului, tutunului si comertului cu electronice s-au facut ajustari de 87 milioane lei. Doar 5 companii, ganditi-va ce inseamna la nivel national. Directia generala a marilor contribuabili are astazi 1.500 de companii in portofoliu. Sumele sunt mari, foarte mari. Un studiu pe care l-am realizat la inceputul anului 2015 pe un portofoliu de 2.500 de companii ne dusese la concluzia ca aproape 1 miliard de euro in ultimii 5 ani au fost scosi din Romania. Cu aceste sume s-ar putea realiza extrem de multe proiecte in Romania si ar putea aduce beneficii majore romanilor".
     Potrivit acestuia, o companie din domeniul tutunului a achizitionat tutunul de la o alta subsidiara afiliata dintr-o tara membra la un pret foarte mare, pe care il vindea in Romania la o marja de profit extrem de mica. "In Romania platea aproape nimic, iar in tara respectiva se duceau toate profiturile. Am reusit sa identificam acest tip de tranzactii si am reusit sa realizam ajustari de 12,3 milioane lei", a precizat oficialul ANAF, citat de Agerpres.
     El explicat, in context, cum sunt scosi din tara banii realizati de retaileri: "In retail se importa produse cu valoare adaugata din afara tarii si se vand in Romania. Companiile spun ca au creat locuri de munca multe, «datorita noua aveti atatea locuri de munca», dar uita sa precizeze un aspect foarte important. Aceste locuri de munca sunt prost platite. Ar trebui sa ne uitam la faptul ca aceste companii importa bunurile din afara la o valoare mica, le vand ulterior in Romania, iar numai pe diferenta de pret se aplica impozitul pe profit. In Romania raman putini bani. Practic locurile de munca in tarile in care s-au produs acele bunuri sunt bine platite, au plus valoare in tara respectiva si mai putin in Romania. Asta este una dintre cele mai utilizate metode".
     De asemenea, reprezentantul Fiscului a mai spus ca sunt companii care au o retea globala si importa diferite bunuri si servicii din celelalte tari la o valoare foarte mare pe care le vand in Romania.
     "Sunt companii din domeniul auto care au rata profitului 2% an de an. Este foarte greu sa realizezi o rata a profitului constanta. Este o ciclicitate economica, exista un mediu de business. Ca sa poti sa obtii an de an 2% este o consultanta foarte buna, beneficiaza de experienta foarte buna in aceasta zona, au tehnici foarte bune pe care le utilizeaza", conform sefului Directiei de Mari Contribuabili.
     El a precizat ca Directia de Mari Contribuabili colecteaza aproape 50% din veniturile la buget si administreaza toate companiile mari, cu cifre mari si volume mari.
     Un grup de deputati liberali au depus, la finalul anului trecut, un proiect de lege care urmareste garantarea platii impozitelor la bugetul nostru de stat, de catre multinationalele care fac profit la noi. Astfel, initiativa legislativa prevede impiedicarea transferului profitului obtinut in Romania catre zone fiscale mai favorabile. Expunerea de motive precizeaza, printre altele: "Propunerea legislativa isi doreste sa garanteze faptul ca impozitele sunt platite acolo unde sunt generate profiturile si unde este creata valoarea. (...) Prezenta lege va proteja mediul de afaceri din Roma¬nia de eventuale politici fiscale destabilizatoare care ar putea sa apara in cadrul pietei interne. Momentan, in mediul de afaceri din Romania exista un dezechilibru care afecteaza competitivitatea si dezvoltarea pietei interne. In timp ce unii intreprinzatori platesc 16% impozit pe profit, unele companii cu activitate in mai multe state isi trimit profitul, inregistrat in Romania, in state terte din aceasta lume, inclusiv prin intermediul offshore-urilor. Intalnim de multe ori companii care activeaza in Romania si care ajung la profit zero, tocmai ca sa evite sa plateasca taxe si impozite in Romania".
     Initiatorii estimeaza ca statul roman poate castiga de pana la patru ori mai multi bani daca va incasa impozitul pe profit al companiilor cu activitati in mai multe state si care obtin profituri in tara noastra. Acestia apreciaza ca legea nu reprezinta un impediment pentru investitorii straini de la noi, ci va stabili un echilibru in mediul de afaceri.
     Proiectul transpune Directiva UE 2016/1164, adoptata de Consiliul UE in 12 iulie. Actul legislativ european urmareste ca multinationalele care activeaza in statele membre UE sa nu mai poata ocoli impozitarea profiturilor realizate in tarile unde-si deruleaza afacerile. Aceasta directiva subliniaza ca, "in efortul de a-si reduce obligatiile fiscale globale, grupurile de societati au recurs din ce in ce mai mult la erodarea bazei impozabile si la transferul profiturilor (BEPS)". 

 link: "Deficitul la nivelul UE, in ceea ce priveste TVA, se situeaza la aproximativ 170 miliarde dolari"
 


(259 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

"64% dintre multinationale se asteapta sa treaca printr-un control de preturi de transfer" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.84677219390869 seconds.