Vineri, 27 Ianuarie 2017 - 05:19 AM Aleg.RO: Adrian Tutuianu, despre ofiterii sub acoperire: Daca este identificat un om valoros, poate fi si din presa

Publicat de: ---

Bursa

Senatorul Adrian Tutuianu, presedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, a declarat, joi, la TVR 1, ca Serviciul Roman de Informatii poate coopta ”oameni valorosi” din presa, daca acestia pot contribui informatii la securitatea nationala .

Foto: adevarul.ro Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" });

Adrian Tutuianu sustine ca legea nu prevede o interdictie expresa in cayul jurnalistilor, cum este in cazul magistratilor si al politicienilor.

"Daca in anumite zone exista interdictia - judecatori, procurori si in politica - in celelate zone ale societatii civile nu exista interdictia. Ca atare, daca este identificat un om valoros care poate contribui cu informatii la securitatea nationala a Romaniei, poate fi si din presa", a declarat Adrian Tutuianu, referindu-se la posibilitatea existentei unor ofiteri SRI sub acoperire in randurile jurnalistilor.

Intrebat daca nu-l deranjeaza aceasta situatie, Tutuianu a raspuns: "Nu sunt comod neaparat, in plan personal, cu ideea, dar putem face si altfel analiza: un jurnalist este un om cu foarte multe contacte, cu foarte multe informatii care pot fi foarte valoroase, cu acces in foarte multe medii. Ca urmare, lucrurile astea se pot intampla, indiferent ca ne plac sau nu."

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat, miercuri, dupa audierea sa in comisia parlamentara de control, ca Serviciul nu are ofiteri sub acoperire in politica si in justitie. Hellvig a adaugat ca exista interesul de a destabiliza SRI, dar a precizat ca acesta dispune de instrumentele necesare pentru a se apara pe sine, cat si pe cetatenii Romaniei.

Eduard Hellvig: SRI nu are acoperiti in politica sau in justitie si nu se va implica in jocurile de putere

Tutuianu: Documentele prezentate de familia Coldea contin aceleasi date ca cele facute publice de Ghita; sunt niste copii

Adrian Tutuianu a mai spus ca familia Coldea a prezentat niste „copii" ale unor documente care fac dovada ca si-au suportat cheltuielile in vacantele pe care le-au petrecut alaturi de familia lui Sebastian Ghita, acestea cuprinzand aceleasi date si informatii ca cele facute publice de fostul deputat.

Chestionat daca exista suspiciuni in privinta documentelor prezentate de familia Coldea referitoare la excursiile pe care le-au facut impreuna cu familia lui Sebastin Ghita, Adrian Tutuianu a spus: „Sunt mai multe informatii pe care, in general, le cunoastem cu totii. In primul rand avem afirmatia domnului Ghita, cum ca ar fi contrafacut niste documente pe care le-a spus la dispozitie. In al doilea rand, am intrebat eu, in cadrul anchetei, daca au putut fi prezentat documente originale, o factura, o chitanta. Mi s-a spus ca documentele prezentate cuprind aceleasi date si informatii ca cele facute publice de domnul Ghita si ca exista copii ale acelor documente".

De asemenea, intrebat daca familia Coldea a prezentat niste copii ale documentelor, presedintele Comisiei de control a SRI a raspuns afirmativ. „Cu niste copii ale unor documente care fac dovada faptului ca si-au suportat cheltuielile legat de aceste excursii", a subliniat social-democratul.

In legatura cu veridicitatea acestor documente, Adrian Tutuianu a spus ca „orice factura, chiar si o copie, pana la proba contrara beneficiaza de prezumtia ca ele sunt reale".

Comisia de control al SRI: Ancheta interna continua dupa dezvaluirile lui Sebastian Ghita

El a mai fost intrebat daca SRI a apelat la anumite organe care pot intreprinde actiuni pentru clarificarea situatiei, raspunzand ca „mai departe nu s-a mers". „O sa cerem noi anumite informatii, o sa ne clarificam in cadrul dezbaterilor din cadrul comisiei", a completat presedintele Comisiei de control a SRI.

Tutuianu a reiterat faptul ca documentele au fost verificate si ca acestea „contin aceleasi informatii legate de sume pe care le contineau si documentele prezentate in inregistrarile domnului Ghita". „Am intrebat daca au mers mai departe. Ma gandesc daca si Comisia de control poate face aceste lucruri. Voi avea un raspuns dupa ce ma consult cu toti colegii mei", a conchis Adrian Tutuianu.


(319 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Adrian Tutuianu, despre ofiterii sub acoperire: Daca este identificat un om valoros, poate fi si din presa | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.78419423103333 seconds.