Luni, 30 Ianuarie 2017 - 06:15 AM Aleg.RO: Actorul si regizorul Ion Ungureanu s-a stins din viata

Publicat de: ---

Antena 3

 Cunoscutul actor si regizor Ion Ungureanu, fost deputat in primul Parlament al Republicii Moldova, ministru al culturii in anii 1990-1994, Artist al Poporului, laureat al Premiului National, s-a stins sambata din viata intr-un spital din Bucuresti, la varsta de 81 de ani, in urma unei boli incurabile, informeaza agentia oficiala moldoveana de presa MOLDPRES . 

"Am aflat cu tristete si cu multa indurerare vestea despre plecarea catre cele vesnice a maestrului Ion Ungureanu si, fara indoiala, aceasta tristete este impartasita de o multime de oameni din Republica Moldova si nu numai, dar si in Federatia Rusa si in Romania. Memoria luminoasa a acestui om va fi pastrata vesnic in tara noastra, iar autoritatile s-au mobilizat pentru a organiza funeraliile maestrului Ion Ungureanu", a declarat ministrul Culturii, Monica Babuc, conform agentiei de presa mentionate. 

Ion Ungureanu s-a nascut la 2 august 1935 in satul Opaci, raionul Causeni. Dupa absolvirea Scolii medii din Causeni, face studii la Institutul Pedagogic Ion Creanga din Chisinau, Facultatea de filologie (1952-1955). În perioada 1955-1960 studiaza la Scoala teatrala 'Boris Sciukin' din Moscova. A urmat cursuri superioare de regie de pe langa Institutul de arta cinematografica 'A.V. Lunacearski' din Moscova (1963-1964). 

În 1960 isi incepe activitatea la Teatrul 'Luceafarul' din Chisinau, din 1964-1971 fiind prim-regizor al teatrului. Este acuzat de nationalism si nevoit sa paraseasca R.S.S. Moldoveneasca. Pleaca la Moscova, unde lucreaza ca regizor si actor de teatru si film. În perioada 1977-1989 este regizor la Teatrul Armatei din metropola rusa. În anii 1980-1989, paralel cu activitatea in teatru si cinematografie, preda arta actoriceasca la Scoala Superioara de teatru 'B. Sciukin'. 

Ion Ungureanu a debutat in cinematografie in anul 1958 in filmul 'Cand omul nu-i la locul lui', primul film artistic realizat la studioul "Moldova-film". A jucat in 25 filme. Rolurile sale cele mai cunoscute au fost Boris Gradinaru din 'Cand omul nu-i la locul lui' (1958), Sfantul Petru din 'Se cauta un paznic' (1967) si cel din filmul 'Favoritul' (1976). De asemenea, a dublat zeci de filme in limba romana. A regizat mai multe filme la televiziunea centrala din Moscova. 

În anul 1989 revine in R.S.S. Moldoveneasca. Dupa declararea independentei Republicii Moldova, exercita functia de ministru al Culturii si Cultelor (6 iunie 1990 - 5 aprilie 1994), apoi pe cea de vicepresedinte al Fundatiei Culturale Romane din Bucuresti (1995-2005). În calitate de ministru, Ion Ungureanu a luat o serie de decizii cum ar fi cea ca timp de doi ani, pentru invatarea limbii romane literare, regizorii basarabeni sa lucreze in teatrele din Romania. El a repus in centrul Chisinaului la locul initial statuia lui Stefan cel Mare. 

Ion Ungureanu a fost distins cu titlurile de Maestru emerit in arte al Federatiei Ruse (1981), Artist al Poporului din R.S.S. Moldoveneasca (1989), decernindu-i-se si Premiul "Intervidenie" pentru filmul televizat "Lika" (Plovdiv, Bulgaria, 1981) si Premiul National (1990). Pentru contributia substantiala adusa la dezvoltarea artei teatrale, in calitate de actor si regizor, pentru promovarea culturii nationale peste hotare, in martie 2009 Consiliul Suprem pentru Stiinta si Dezvoltare Tehnologica al Academiei de Stiinte a Republicii Moldova i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa. Ion Ungureanu a fost, de asemenea, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. A publicat volumul 'Teatrul vietii mele in trei acte si fara antracte'. 

Sursa: Agerpres


(300 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Antena 3

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Antena 3:

Actorul si regizorul Ion Ungureanu s-a stins din viata | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.5908010005951 seconds.