Miercuri, 01 Februarie 2017 - 05:29 AM Aleg.RO: Martor cheie in dosarul fostului ministru Gabriel Berca, dezvaluire halucinanta in instanta. Procurorii l-au PRESAT sa faca denuntul

Publicat de: ---

Kamikaze

Fostul deputat Mihai Banu a recunoscut ca a facut denunt impotriva ex-ministrului Gabriel Berca la presiunile DNA . Acesta a facut aceasta declaratie in fata judecatorilor de la ICCJ la ultimul termen ce a avut loc in procesul fostului ministru de Interne. Gabriel Berca a fost condamnat in prima instanta la 3 ani inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, in urma unui proces instrumentat de judecatorul Dumitru Pocovnicu, de la Curtea de Apel Bacau, iar acum a contestat sentinta.

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" });

In dosarul pentru care Gabriel Berca a fost condamnat a fost citat ca martor fostul deputat Mihai Banu, care spune acum ca a facut declaratii la presiunea procurorilor.

"Mi s-a sugerat de catre anchetatori ca voi plati daca nu dau declaratii adecvate... Eram bolnav de diabet si nu primisem medicamentatia recomandata, am dat o declaratie in care am afirmat ca am primit suma de 80 mii euro, pe care i-am inmanat-o lui Berca... Am inventat-o cu speranta ca voi obtine o punere in libertate", a declarat Mihai Banu.

Lumeajustitiei.ro publica marturia data in dosarul fostului ministru PDL de Interne Gabriel Berca la Inalta Curte de Casatie si Justitie si noteaza ca judecatorii, precum si cei aflati in sala in momentul audierii lu Banu au fost stupefiati de cele auzite.

Intregul dosar construit impotriva lui Berca se baza pe denunturile afaceristului Viorel Rusu si ale fostului deputat PDL Mihai Banu. Numai ca acesta din urma a recunoscut, in 2016, la Curtea de Apel Bacau ca a facut denuntul sub presiune, in timp ce se afla in arest, dupa ce initial a dat o declaratie care nu il incrimina pe Gabriel Berca, declaratie pe care apoi si-a schimbat-o, la cererea procurorilor DNA, in sensul incriminarii fostului ministru de Interne. Marturia fostului deputat PDL nu a contat insa pentru judecatorul Dumitru Pocovnicu de la Curtea de Apel Bacau, dar Banu a povestit si la ICCJ ca a facut un denunt sub presiune.

Fostul deputat Mihai Banu a explicat in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie ca in momentul in care a facut denuntul impotriva lui Berca se afla in arest de 8 zile, locuinta ii fusese perchezitionata, nu ii fusesera date medicamentele pe care le lua din cauza diabetului, iar anchetatorii DNA i-au sugerat sa dea declaratia incriminatoare la adresa ex-ministrului PDL, avertizandu-l ca in caz contrar va plati. Banu a recunoscut la Inalta Curte ca a mintit cand a afirmat la DNA ca a primit 80.000 de euro pe care i-ar fi dat apoi lui Gabriel Berca, inventand totul doar pentru a fi pus in libertate.

Iata o parte din declaratia data de Mihai Banu in fata magistratilor la ICCJ:

"Referitor la declaratia data la parchet pe data de 17 iulie 2015, arat ca la momentul la care am fost adus din arest sa dau acea declaratie eram deja in stare de detentie de 8 zile, acasa la mine se facuse o perchezitie si, atat cu prilejul perchezitiei, cat si inainte de a da aceasta declaratie, mi s-a sugerat de catre anchetatori ca voi plati daca nu dau declaratii adecvate pentru faptele pe care le-a comis Berca.

Cand am fost chemat sa dau declaratia pe un monitor mi-a fost aratata o declaratie de presa a dlui Berca Gabriel, in care dadea de inteles ca daca m-am incurcat cu unul ca Rusu Viorel sa platesc. Ca urmare a acestei declaratii, cat si a celor afirmate de anchetatori am avut senzatia ca Berca ma denigreaza si aflandu-ma intr-o stare psihica delicata determinata de zilele de detentie si de faptul ca eram bolnav de diabet si nu primisem medicamentatia recomandata, am dat o declaratie in care am afirmat ca am primit suma de 80 mii euro, pe care i-am inmanat-o lui Berca Gabriel. Aceasta declaratie nu corespundea niciun fel denunturilor facute de Rusu Viorel si nici realitatii.

Reintors la locul de detentie mi-am dat seama de greseala pe care am facut-o, motiv pentru care am solicitat organelor de ancheta, prin avocat, sa particip la o confruntare cu denuntatorul Rusu Viorel. Pe 12 august aparatorul mi-a adus la cunostinta ca mi-a fost respinsa cererea formulata de realizare a confruntarii. Arat ca aceasta suma de 80 mii euro pe care mi-ar fi dat-o Rusu, am inventat-o ca sa dau acea declaratie inciminatoare pentru Berca cu speranta ca voi obtine o punere in libertate.

Si din discutiile pe care le-am avut cu aparatorul meu inainte de a da aceasta declaratie din 17 iulie, am ajuns la concluzia ca probabil se dorea sa formulez un denunt impotriva lui Berca pentru ca tinta acestui dosar era Berca, motiv pentru care am facut aceasta greseala sa declar ceva ce nu corespundea adevarului. Si avocatul a fost de aceeasi parere cu mine.

Mentionez ca am stat 30 zile in Arestul politiei, iar dupa aceea am ajuns in penitenciar. Acolo era detinut si Berca Gabriel si am purtat cu acesta o discutie in care mi-am aratat regretul pentru fapta pe care am facut-o si anume ca am declarat lucruri neadevarate in fata organelor de urmarire penala".


(284 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Kamikaze

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Kamikaze:

Martor cheie in dosarul fostului ministru Gabriel Berca, dezvaluire halucinanta in instanta. Procurorii l-au PRESAT sa faca denuntul | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.51611304283142 seconds.