Miercuri, 01 Martie 2017 - 05:39 AM Aleg.RO: Presedintele Societatii Romane de Radiodifuziune, audiat de deputatii din Comisia de Cultura

Publicat de: ---

Antena 3

Deputatii din Comisia de cultura l-au audiat marti pe presedintele - director general al Societatii Romane de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu, pe marginea unei sesizari ActiveWatch, care cere interventia Parlamentului in urma unei decizii a ÎCCJ din luna ianuarie privind incompatibilitatea sefului radioului public . 

"Dorim sa supunem atentiei situatia cu care se confrunta conducerea SRR, al carei presedinte - director general se afla de peste doua saptamani intr-o stare de incompatibilitate, confirmata prin decizia definitiva nr. 227 din 31.01.2017 data de ÎCCJ. Aceasta situatie este de natura a afecta grav imaginea si credibilitatea radioului public, precum si autoritatea interna a organismelor de conducere. Cum din partea domnului Ovidiu Miculescu nu observam niciun semnal ca ar intentiona sa demisioneze, consideram ca este momentul ca Parlamentul sa-si exercite rolul de control, analizand efectele juridice ale acestei situatii si adoptand masurile care se impun pentru restabilirea legalitatii", se arata in sesizarea semnata de presedintele ActiveWatch, Mircea Toma. 

Ovidiu Miculescu a afirmat ca nu are nicio miza personala in cadrul acestui mandat, "in care s-a expus salbatic", iar familia "i-a fost terfelita in cel mai murdar mod". El a explicat ca, de fapt, instanta se refera la un alt mandat. 

"Dupa sapte ani s-a pronuntat aceasta hotarare, era vorba la vremea respectiva despre un alt mandat, despre o alta functie, era vorba despre o alta legislatura care s-a terminat. (...) Eu am preluat in 2012 un mandat de la jumatate, in urma demisiei fostului presedinte - director general Andras Demeter. Pana atunci fusesem membru in Consiliul de Administratie. Functia de presedinte este votata separat. Mandatul acela s-a terminat in 2014. În 2014, a inceput un nou CA in care am fost propus, s-a votat, am fost ales si s-a votat presedintele. Deci, este cel de-al doilea mandat. (...) ANI a sesizat aceasta chestiune in 14.02.2013, deci in anul urmator, la 7 - 8 luni. Practic, orice sanctiune disciplinara - este textul legii - putea fi aplicata numai in termen de 3 ani de la incetarea cauzei de incompatibilitate, cel mai tarziu la 04.07.2015, asta pentru ca sesizarea a venit dupa incetarea starii de incompatibilitate. Practic, eu cred ca aceasta precizare sau acest paragraf din lege este clar", a sustinut Miculescu. 

El i-a rugat, pe de alta parte, pe deputati sa aiba in vedere ca functia pe care o detine va disparea in curand, in conditiile in care modificarea Legii 41 este aproape de final, aceasta modificare avand ca subiect principal desfiintarea functiei de presedinte - director general si inlocuirea ei cu doua functii. 

"Deci, practic, nu pot decat sa citesc legea si sa redau ceea ce scrie acolo. Nu este vorba de o agatare de o functie. Dupa toate asalturile si evenimentele in care radioul a fost atacat in mod salbatic in 2016 si total pe nedrept, iata ca audienta a crescut. Din punct de vedere economic si financiar stam foarte bine. Practic, misiunea publica este indeplinita. (...) Dar, pe principiul ca doar cel care face poate desface, Parlamentul este cel care trebuie sa ia o decizie, sper eu, in conformitate cu legea", a adaugat presedintele-director general al SRR. 

Presedintele Comisiei de cultura din Camera Deputatilor, Gigel Stirbu, a aratat ca audierea este una de procedura, pe marginea unei sesizari primite, pentru ca Parlamentul nu este o instanta. 

El a anuntat ca se asteapta decizia Birourilor permanente reunite, in conditiile in care a fost anuntat de omologul sau de la Senat ca a fost inregistrata o adresa a ANI prin care agentia "someaza Parlamentul pentru a pune in aplicare decizia ÎCCJ de a constata incetarea mandatului domnului presedinte Miculescu". 

"Adresa a fost trimisa spre informare Birourilor reunite. (...) Vom astepta decizia Birourilor permanente reunite ale Parlamentului sa vedem care este mersul acestei spete", a completat Stirbu. 

"Noi nu suntem instanta de judecata, nu putem sa dispunem ceva aici. În situatia in care Birourile reunite ale celor doua Camere vor lua decizia ca cele doua comisii pentru cultura din Parlament trebuie sa ia in discutie aceasta speta pe baza decizii ÎCCJ, atunci fiecare dintre colegii nostri isi va da votul. Ca atare, aceasta este pur si simplu o audiere pentru a incerca sa gasim un raspuns si sa adresam un raspuns la solicitarea celor de la ActiveWatcvh", a adaugat deputatul PNL. 

"Decizia este una si aplicarea sanctiunii este cu totul altceva", a raspuns Ovidiu Miculescu. 

Deputatul PSD Nicolae Bacalbasa a sustinut ca in Romania nu exista jurisprudenta si a calificat ANI ca fiind "o institutie terorista". 

"Fara indoiala ANI este o institutie terorista care urmareste scopuri politice, iar 'capul' ei a intrat in puscarie ca a deranjat alte interese. Si raportarea noastra morala la o asemenea institutie trebuie sa fie pe masura. Si eu sunt cercetat de ANI. (...) Este o forma de a incalca intimitatea si drepturile elementare ale omului. (...) Acest om cu o cariera, care are realizari reale in institutia pe care o conduce, acum este hingherit pe lucruri absolut discutabile, cu ajutorul unui individ de cea mai joasa speta", a spus Bacalbasa, care si-a exprimat regretul, pe de alta parte, ca Ovidiu Miculescu nu a inteles "importanta" anularii taxei radio-tv. 

Deputatul PNL Diana Tusa, vicepresedinte al comisiei, l-a intrebat pe directorul SRR daca, "din punct de vedere moral", s-a gandit sa-si dea demisia din functie. 

Miculescu a raspuns afirmativ si a anuntat ca nu va lasa situatia asa, ci se va adresa instantelor internationale. 

"Da, sigur ca da. Numai ca Parlamentul a luat-o inainte. Deci intentia mea era sa-mi depun mandatul pe care tot Parlamentul trebuie sa-l confirme - adica eu nu pot pleca atunci cand vreau, cum nu am venit atunci cand am vrut - si avem situatia fostului presedinte. (...) Am dorit sa depun raportul pe 2016, cel mai bun din istoria moderna a radioului. Este extrem de multa munca, extrem de mult neadevar in tot ce se intampla. Acea functie de manager pe care ANI o invoca nu exista. Nu exista in documentele statului roman functia de manager de departament. Dar eu merg in instantele internationale, deci acest lucru nu-l voi lasa asa, pentru ca legal nu produce niciun efect. Oricum se schimba legea si practic functia se desfiinteaza. Dar, dupa ce depuneam raportul, imi vedeam de drum, cu amarul gust al faptului ca statul amendeaza competenta, eficienta, performanta. Nu ii plac statului astfel de 'apucaturi'. Eu am venit din viata privata, probabil ca a fost o eroare ca am crezut ca se poate si la stat", a subliniat Ovidiu Miculescu. 

Sursa: Agerpres


(317 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Antena 3

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Antena 3:

Presedintele Societatii Romane de Radiodifuziune, audiat de deputatii din Comisia de Cultura | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.70314383506775 seconds.