Marți, 28 Martie 2017 - 05:36 AM Aleg.RO: Sindicatele din politie anunta ca vor fi depuse la Parlament amendamentele privind majorarea unor sporuri si ca decizia va fi politica

Publicat de: ---

libertatea

Sindicatele din politie spun ca marti vor fi depuse la Parlament amendamentele la OUG 9/2017 privind sporul de permanenta si majorarea la 100% a sportului pentru munca prestata in zilele de repaus saptamanal si la sarbatorile legale, iar decizia va fi politica, precizand ca daca vor fi admise in Comisia juridica, sigur in plen vor trece si ar putea fi sperante de majorare a veniturilor politistilor de la 1 aprilie .

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" });

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a avut luni o noua intalnire cu liderii sindicatelor din politie, pentru a discuta doua propuneri de amendamente la OUG 9/2017, cu privire la sporul de permanenta si acordarea unui stimulant de 100% pentru munca prestata in zilele de repaus saptamanal si la sarbatorile legale.

Presedintele Sindicatului Politistilor si Vamesilor "Pro Lex", Vasile Lincu, a declarat la finalul discutiilor ca o eventuala marire a salariului politistilor de la 1 aprilie depinde de o decizie politica.

"Astazi, la ministerul, liderii de sindicat, impreuna cu reprezentantii MAI, au convenit un text de amendamente care va fi depuse la Parlament, astfel incat politistii sa beneficieze de o majorare la salariu de 100%, in loc de 75%, pentru munca prestata sambata, duminica si pentru orele suplimentare desfasurate in repausul saptamanal, precum si o majorare de 40% pentru asigurarea continuitatii planificate de la domiciliu. Practic, de ani de zile, politistii asigura aceasta continuitate de la domiciliu, sunt chemati la nevoie, li se restrange dreptul de a desfasura orice alte activitati vor ei in timpul liber, fara sa fie platiti. Acum se va reglementa acest lucru. Nu este asumata de Guvern, va fi amendament la un proiect de act normativ, care este pe rolul Parlamentului si decizia va fi una politica", a spus Vasile Lincu, potrivit News.ro.

Liderul Sindicatului "Pro Lex" a mai spus ca exista posibilitatea ca aceste amendamente sa fie preluate la actul normativ aflat in discutie la Comisia juridica a Camerei Deputatilor.

"Practic, ultima discutie s-ar putea sa fie chiar maine (marti, n.r.) si daca exista vointa politica, acest lucru se va vedea de la 1 aprilie", a precizat Lincu.

Presedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarna, a spus ca, dupa discutiile de luni de la Ministerul de Interne, se poate vorbi de o "victorie partiala".

"Avem o victorie partiala, in sensul in care ne-am pus de acord pe cele doua amendament, respectiv permanenta sa fie platita cu un spor de 40% din salariul de functie si majorarea de 75% sa fie crescuta la 100%. Aceste doua amendamente le avem formulate, mergem la Camera Deputatilor, la Comisia juridica, am vorbit cu domnul Nicolicea sa le depunem maine, sa fie luate in discutie in Comisia juridica, care analizeaza Ordonanta 9 si le lipim de celelalte doua amendamente, care deja sunt", a spus Dumitru Coarna.

Presedintele SNPPC a precizat ca au ramas deschise discutiile pe majorarea salariala de 20%, iar saptamana aceasta s-ar putea ajunge la un acord si cu privire la acest aspect.

"Sper sa ne punem de acord, pentru ca va trebui sa privim si proiectul unitar al salarizarii, proiect pe care doamna ministru al Muncii, Olguta Vasilescu, saptamana trecuta, s-a angajat ca o sa ni-l puna la dispozitie joi, cel tarziu vineri. In acest ansamblu, o sa vedem cum si in ce o sa constea aceasta majorare salariala de 20%. Deci, practice, nu avem o solutie pentru majorarea salariala in acest moment, dar discutia ramane deschisa. Intotdeauna am fost la votul politicienilor, totul este politic", a adaugat Coarna.

Liderul sindical a mai spus ca, din cate stie, dupa discutia cu presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Eugen Nicolicea, amendamentele propuse de sindicatele din politie vor fi admise.

"Avem o speranta ca vor trece, dar mai este un pas, nu este o batalie castigata, nu e un razboi final, este doar o treapta, o batalie. Daca vor fi admise in Comisia juridica, care este comisie de raport, sigur ca in plen vor fi admise, pentru ca nu are nicio logica decat asta", a aratat Dumitru Coarna.

El a precizat ca nu exclude ca cele doua amendamente sa fie respinse, iar tot ce poate spune acum este ca ministrul de Interne, Carmen Dan, a confirmat sambata si a spus cu claritate ca acestea vor fi indeplinite prin amendamente la OUG 9, impreuna cu celelalte amendamente, care deja au fost depuse la Comisia juridica.

"Mai mult de atat nu pot sa afirm sau sa infirm. Majorarea de 20% ramane in discutie. Discutia acolo este deschisa, eu sunt foarte clar si stiu foarte bine ceea ce afirm, imi asum in tot fiecare fraza rostita", a mai spus Coarna.

Sindicalistii din politie au discutat si sambata cu ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, la Palatul Victoria, in timpul protestului la care au participat aproximativ 3.000 de politisti. La discutiile de la Palatul Victoria au mai participat ministrul Consultarii Publice si Dialogului Social, Gabriel Petrea, si secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Daniela Pescaru.

La finalul discutiilor, liderii sindicali au spus ca nu s-a ajuns la niciun rezultat, in conditiile in care cei doi ministri le-au transmis ca nu sunt bani si au cerut ingaduinta.

In cadrul intalnirii, Ministrul Afacerilor Interne a reamintit ca, in urma demersurile intreprinse, pana la acest moment de catre conducerea MAI, aproape 80.000 de oameni au beneficiat de aplicarea HG 1/2017 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Totodata, au fost initiate amendamente la OUG 9/2017, care in acest moment se afla in dezbaterea Parlamentului, prin care sporurile si majorarile salariale, stabilite proportional cu timpul efectiv lucrat, inclusiv sporul pentru politie judiciara, sa se determine prin raportare la salariul de baza, solda sau salariul de functie.

Citeste si Mitingul politistilor s-a incheiat. Liderii sindicali, nemultumiti de rezultatul negocierilor. Reactia MAI UPDATE

 


(527 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Libertatea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Libertatea:

Sindicatele din politie anunta ca vor fi depuse la Parlament amendamentele privind majorarea unor sporuri si ca decizia va fi politica | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.