Miercuri, 29 Martie 2017 - 05:31 AM Aleg.RO: Judecatorii CCR nu pot fi urmariti penal, retinuti sau arestati decat cu incuviintarea plenului CCR

Publicat de: ---

Bursa      Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dat, ieri raport favorabil unei initiative legislative potrivit careia judecatorii Curtii Constitutionale nu pot fi urmariti penal, retinuti, arestati, perchezitionati sau trimisi in judecata penala decat cu incuviintarea a doua treimi din numarul judecatorilor CCR .
     Proiectul de lege pentru modificarea legii de organizare si functionare a CCR prevede ca "judecatorii CCR nu pot fi urmariti penal, retinuti, arestati sau perchezitionati sau trimisi in judecata penala decat cu incuviintarea plenului Curtii Constitutionale, la cererea ministrului Justitiei, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie".
     Incuviintarea se da cu votul a doua treimi din numarul judecatorilor CCR, dupa ascultarea judecatorului in cauza, se mai arata in proiectul de lege initiat de deputatul minoritatilor nationale Adnagi Slavoliub (Uniunea Sarbilor din Romania), potrivit Agerpres.
     Legea prevede ca, pentru infractiuni savarsite de judecatorii CCR, urmarirea penala si trimiterea in judecata se face numai de catre Parchetul de pe langa ICCJ, iar competenta de judecata apartine ICCJ.
     "In caz de infractiune flagranta, judecatorii CCR pot fi retinuti si supusi perchezitiei, ministrul Justitiei informandu-l de indata pe presedintele CCR si solicitand, daca este cazul, incuviintarea Curtii pentru urmarirea penala si arestare. Judecatorul trimis in judecata penala poate fi suspendat prin decizia plenului CCR adoptata cu votul a doua treimi din membrii CCR. In cazul unei decizii de achitare suspendarea inceteaza, iar in cazul unei decizii definitive de condamnare mandatul de judecator al Curtii inceteaza de drept", mai spune proiectul de lege.   


(359 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Judecatorii CCR nu pot fi urmariti penal, retinuti sau arestati decat cu incuviintarea plenului CCR | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.98712801933289 seconds.