Vineri, 07 Aprilie 2017 - 05:27 AM Aleg.RO: Codurile penale intra in reparatii capitale

Publicat de: ---

jurnalulnational DIANA OROS (adsbygoogle = window .adsbygoogle || []).push({});

Ministerul Justitiei va trimite in Parlament un proiect de lege privind modificarea Codului Penal si Codului de Procedura Penala, in acord cu deciziile Curtii Constitutio­nale. Tudorel Toader a anuntat ca nu va exista un prag pentru abuzul in serviciu, asa cum prevedea controversata Ordonanta de Urgenta 13 semnata de fostul ministru Florin Iordache. Proiectul ministerului va transpune in legislatie inclusiv o directiva europeana care vizeaza confis­carea extinsa a averilor dobandite prin infractiuni.

 

Mult asteptatul proiect de lege care vizeaza punerea in acord a legislatiei penale cu deciziile Curtii Constitutionale a fost finalizat de Ministerul Justitiei si urmeaza sa fie pus in dezbatere publica si trimis in procedura parlamentara, a anuntat ieri Tudorel Toader. Ministrul Justitiei a dat asigurari ca „ajustarile” propuse celor doua coduri vizeaza strict punerea lor in acord cu deciziile CCR, „nimic mai mult, nimic mai putin”. În privinta infractiunii de abuz in serviciu, Toader a precizat ca, potrivit proiectului initial, aceasta va ajunge in Parlament fara sa includa un prag care sa delimiteze raspunderea penala de cea administrativa. Tudorel sustine ca CCR nu a impus niciodata prin vreo decizie stabilirea unui prag valoric pentru abuzul in serviciu, asa cum argumentase fostul ministru Florin Iordache, autorul controversatei OUG 13. „Stiu bine continutul si ratiunile deciziei Curtii Constitutionale referitoare la abuzul in serviciu, pentru ca eram inca judecator. Stiu bine considerentele deciziei, pentru ca am participat la redactarea, corectarea si publicarea lor. Eu voi da drumul la proiectul de lege fara prag, pentru ca, in dispozitivul deciziei Curtii, nu se vorbeste de prag”, a explicat fostul judecator constitutional. Ordonanta de Urgenta 13, adoptata in noaptea de 31 ianuarie, prevedea un prag de 200.000 de lei pentru incriminarea penala a abuzului in serviciu. La acea vreme, ministrul Florin Ior-dache si liderii PSD-ALDE sustineau ca aceasta delimitare a fost solicitata expres de catre Curtea Constitutionala printr-o decizie interpretativa din iunie 2016. La acea vreme, CCR a stabilit ca definitia abuzului in serviciu (art. 297 din Codul Penal) este constitutionala in masura in care prin sintagma «indeplineste in mod defectuos» din cuprinsul acesteia se intelege «indeplineste prin incalcarea legii». Ulterior, in motivarea deciziei, Curtea a explicat ca abuzul in serviciu se refera doar la incalcarea legislatiei primare, adica a legilor, ordonantelor simple si a celor de urgenta ale Guvernului.

Alesii au liber la modificari

Chiar si asa, initiativa de modificare a Codurilor penale, in forma initiala propusa de minister, poate fi modificata oricand in Parlament. Proiectul va urma procedura specifica si va trece prin comisiile juridice ale celor doua camere. Cele doua foruri sunt dominate politic de majoritatea PSD-ALDE-UDMR, astfel ca forma finala a legii poate fi modificata radical prin amendamentele majoritatii pana la votul final din plen. „Cand va ajunge acolo unde se va intalni cu domnul ministru Iordache, dumnealui poate sa intervina, in limita competentelor constitutio­nale, asupra textului de lege, pentru ca noi suntem initiatori, iar dans i i sunt decidenti", a explicat ironic Tudorel Toader. Fostul ministru Florin Iordache este membru in Comisia juridica a Camerei Deputatilor, condusa de Eugen Nicolicea. Luna trecuta, Nicolicea sustinea ca pragul de 200.000 de lei propus prin OUG13 „e destul de jos”, iar Parlamentul va stabili „evident” un prag valoric sub care abuzul in serviciu sa nu mai fie considerat infractiune.

Pachet de legi in Justitie

Tudorel Toader a anuntat ieri ca ministerul Justitiei a finalizat un alt proiect de lege care priveste transpunerea unei directive europene privind confiscarea extinsa a averilor dobandite prin infractiuni, in conditiile in care „termenul a expirat de multa vreme si riscam sanctiuni”. Ministrul a mai spus ca urmeaza si alte proiecte care vor viza transpunerea unor directive europene, dar si un pachet complet de legi pentru justitie care va fi pus in dezbatere publica si transmis Parlamentului. Pana in luna iunie, ministerul vrea sa propuna si o noua lege a raspunderii magistratilor.

„Nu” pentru conflictul de interese

În privinta conflictului de interese, desfiintat marti in Comisia juridica a Camerei Deputatilor, printr-un amendament potrivit caruia infractiunea prevazuta de art. 301 din Codul penal se va inlocui cu „folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane”, Tudorel Toader a anuntat ca Ministerul Justitiei a dat aviz negativ proiectului de lege: „De la noi, sub semnatura mea, a plecat o avizare negativa, de nesustinere a proiectului de lege, pentru ca venim cu proiectul nostru prin care le punem in acord”. Toader a admis insa ca parlamentarii „au deplina libertate sa modifice mai mult decat limitele deciziilor CCR”. Opozitia sustine ca modificarile adoptate golesc de continut aproape intreg textul legii, iar persoanele care sunt cercetate pentru conflict de interese vor fi scoase de sub acuzatie. USR a anuntat ca va contesta proiectul la Curtea Constitutionala.

 

Eu personal nu ma astept de la acutuala conducere a Ministe­rului Justitiei la o imbunatatire a conditiilor si a legislatiei in vigoare. Am vazut o anumita pozitie a actualului ministru al Justitiei care interpreteaza de la sine putere deciziile Curtii.

Florin Iordache, fost ministru al Justitiei

Perspectiva de a privi in trecut

În legatura cu zvonurile privind o posibila remaniere, Tudorel Toader a precizat ca „nu are de ce sa-mi fie teama”, mai ales ca, „indiferent de solutie, eu sunt rectorul Universitatii (n.r. – din Iasi)”, dar „cel mai bine ar fi sa-l intrebati pe domnul Dragnea”. Despre seful PSD, fostul judecator CCR a avut o replica cel putin interpretabila: „Dansul are perspectiva de a privi in viitor, eu am perspectiva de a privi in trecutul dumnealui”. Ministrul Justitiei a provocat dezamagire printre liderii coalitiei PSD-ALDE dupa evaluarea procurorilor-sefi Laura Codruta Kovesi si Augustin Lazar. Toader a considerat ca deocamdata nu se impune demararea procedurilor de revo­care din functie a celor doi.


(258 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

Codurile penale intra in reparatii capitale | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.5745701789856 seconds.