Vineri, 07 Aprilie 2017 - 05:27 AM Aleg.RO: Alegeri locale partiale, organizate pe 11 iunie. Anuntul premierului Sorin Grindeanu

Publicat de: ---

ziarulfinanciar

Alegerile locale partiale, in localitatile in care posturile de primari sunt vacante, vor fi organizate pe data de 11 iunie, a anuntat premierul Sorin Grindeanu, joi, la Sinaia .

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" });

Premierul Sorin Grindeanu a anuntat, joi seara, la Sinaia, ca in cursul saptamanii viitoare va fi adoptata o hotarare de guvern privind organizarea de alegeri partiale in data de 11 iunie.

"Legat de alegeri, saptamana viitoare vom da hotarare de guvern. Noi o sa propunem si o sa adoptam in sedinta de guvern data de 11 iunie pentru alegerile in localitatile unde primarii au devenit parlamentari sau sunt vacante locurile", a precizat Grindeanu.

Ministerul Afacerilor Interne a transmis pentru RomaniaTV.net lista localitatilor din tara unde trebuie organizate alegeri locale partiale pentru functia de primar, ca urmare a faptului ca primarul ales pe 5 iunie 2016 nu mai este in functie.

Sunt 32 de localitati (comune si orase) aflate in aceasta situatie, insa ministerul nu a putut preciza o data la care vor fi organizate alegeri in aceste localitati. Potrivit legii alegerilor locale, „in cazul unor alegeri partiale, data desfasurarii acestora se stabileste cu cel putin 35 de zile inaintea votarii". Guvernul nu a stabilit o data pentru organizarea acestora, astfel ca localitatile sunt conduse in continuare de cei care au preluat sarcinile primarului, viceprimarii.

Cea mai mare localitate ramasa fara primar este Craiova, unde Lia Olguta Vasilescu, aleasa cu un procentaj covarsitor (peste 60%), a parasit primaria pentru un mandat de deputat obtinut in decembrie 2016 (intre timp a fost numita si ministru al Muncii in Guvernul Grindeanu).

La Targu Jiu, primarul ales Florin Carciumaru a ajuns senator, in urma alegerilor parlamentare din decembrie 2016. Aceeasi situatie si in alte localitati, inclusiv comune, unde primarii alesi in iunie au obtinut si un mandat de parlamentar in decembrie.

Sunt cazuri in care primarul ales a castigat si un loc in Consiliul Judetean si a optat pentru conducerea Consiliului Judetean (Adrian Vestea, primar ales la Rasnov, este presedintele CJ Brasov).

Nu numai cei care au optat pentru alta functie aleasa au parasit postul de primar, ci si cei care au devenit incompatibili in urma unor condamnari penale.

Unul dintre cele mai scurte mandate l-a avut primarul orasului Fierbinti Targ (jud. Ialomita). Iusein Iuksel a fost condamnat definitiv la 4 luni de inchisoare cu suspendare pe 3 iunie 2016, cu doar doua zile inainte de alegerile locale din 5 iunie. Candidatura sa insa apucase sa fie validata de Biroul Electoral, asa ca Iusein Iuskel a castigat alegerile direct din pozitia de incompatibil. Pe 29 iunie prefectul judetului Ialomita a semnat ordinul de incetare a mandatului de primar al lui Iusein Iuskel.

Cele mai tragice situatii sunt cele din localitatile unde primarul ales in iunie 2016 a decedat la putin timp dupa preluarea mandatului.

Primarul comunei Sieu (jud. Bistrita Nasaud), Olimpiu Iuga Napeu, care in iunie 2016 obtinuse al treilea mandat, a decedat la varsta de 49 de ani, in urma unui infarct, dupa nici doua luni de mandat.


(385 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Alegeri locale partiale, organizate pe 11 iunie. Anuntul premierului Sorin Grindeanu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6632399559021 seconds.