Miercuri, 12 Aprilie 2017 - 05:18 AM Aleg.RO: ICCJ: Infractiunile comise de Mircea Cosma si Vlad Cosma aduc atingere credibilitatii institutiilor statului

Publicat de: ---

AMOS News

Infractiunile comise de fostul presedinte al Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, de fiul sau, fostul deputat Vlad Cosma, precum si de ceilalti inculpati din dosarul privind atribuirea unor contracte de deszapezire aduc atingere unor importante valori protejate de legea penala, printre care credibilitatea institutiilor statului, impunandu-se aplicarea unor pedepse cu executare, potrivit motivarii sentintei pronuntate in cauza de Înalta Curte de Casatie si Justitie .

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" });

"Intrucat infractiunile retinute in sarcina inculpatilor aduc atingere unor importante valori protejate de legea penala, respectiv credibilitatea institutiilor statului, a serviciilor publice, precum si corectitudinea si cinstea functionarilor care isi desfasoara activitatea in cadrul acestora, indeplinind functiile incredintate, Inalta Curte considera ca se impune aplicarea unor pedepse cu executare efectiva, in cazul tuturor celor 4 inculpati", se arata in motivare.

In ceea ce priveste cuantumul efectiv al pedepselor, instanta a tinut cont de mai multe criterii de individualizare, precum imprejurarile si modul de comitere a infractiunilor, natura si gravitatea rezultatului produs, conduita manifestata de inculpati in cursul procesului penal, nivelul de educatie, varsta, starea de sanatate, situatia familiala si sociala.

"In ceea ce priveste imprejurarile si modul de comitere a infractiunilor se va tine cont, primordial, de faptul ca toate aceste fapte nu erau posibile in lipsa implicarii si a calitatii pe care a avut-o inculpatul Cosma Mircea — de presedinte al Consiliului Judetean Prahova", se mai mentioneaza in motivare.

Fostul presedinte al CJ Prahova, Mircea Cosma, a fost condamnat de magistratii Curtii Supreme, pe 1 noiembrie 2016, la opt ani de inchisoare, in timp ce fiul sau, deputatul Vlad Cosma, a primit cinci ani de inchisoare, intr-un dosar de coruptie.

In acelasi dosar au mai fost condamnati omul de afaceri Razvan Alexe si fostul director al Directiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, la 2 ani si 6 luni, respectiv, 6 ani de inchisoare.

Potrivit minutei deciziei, instanta a dispus confiscarea de la Razvan Alexe a sumei de 1.260.042,85 lei, de la Vlad Cosma — a sumei de 1.260.042,85 lei, de la Mircea Cosma — 1.890.064,27 lei, de la Daniel Alixandrescu — 130.000 lei si de la fiecare dintre inculpatii Mircea Cosma si Daniel Alixandrescu — cate 1.816.821,49 lei.

De asemenea, judecatorii au decis sa mentina sechestrul asigurator instituit de Directia Nationala Anticoruptie — Serviciul Teritorial Ploiesti asupra bunurilor imobile apartinand inculpatilor Razvan Alexe, Vlad Alexandru Cosma, Mircea Cosma si Daniel Adrian Alixandrescu.

Decizia nu este definitiva, putand fi atacata cu apel.

Pe 11 aprilie 2014, procurorii DNA i-au trimis in judecata, sub control judiciar, pe deputatul Vlad Cosma, acuzat de trafic de influenta, si pe presedintele CJ Prahova, la data faptelor, Mircea Cosma, pentru luare de mita si abuz in serviciu.

Impreuna cu cei doi, au mai fost deferiti justitiei omul de afaceri Razvan Alexe, acuzat de trafic de influenta si dare de mita, si directorul Directiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, la data faptelor, Daniel Alixandrescu, acuzat de luare de mita si abuz in serviciu.

Potrivit DNA, in perioada 2010 — 2013, presedintele CJ Prahova Mircea Cosma a derulat o activitate infractionala de natura a prejudicia bugetul public al judetului, in favoarea unor interese private, antrenand intr-un circuit ilicit, sustinut si de reprezentantii societatilor comerciale favorizate — denuntatori in cauza, mai multe persoane printre care si pe fiul sau, deputatul Vlad Cosma.

"In concret, contra unor sume de bani — reprezentand, initial — pretul unor contracte de vanzare-cumparare terenuri supraevaluate si ulterior — un procent din castigul asigurat celor 3 societati comerciale, inculpatul Cosma — uzand de prerogativele conferite de functia detinuta la nivelul autoritatii publice judetene si beneficiind de concursul cointeresat al inculpatului Alixandrescu — functionar public avand calitatea de director al unor departamente 'cheie' in CJ Prahova a facilitat castigarea de catre cele trei societati a procedurilor de achizitie publica organizate de Consiliul Judetean ca entitate achizitoare de lucrari si servicii, dar si decontarea cu prioritate a altor lucrari deja efectuate", arata DNA.

Interventia reprezentantilor societatilor la seful CJ s-a realizat fie direct (prin reprezentantul de atunci al uneia dintre cele trei firme, in prezent decedat), fie prin intermediul lui Vlad Cosma si Razvan Alexe (apropiat al familiei Cosma), care si-au traficat influenta avuta asupra lui Mircea Cosma contra unui ''comision'' impartit intre ei.


(1302 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

ICCJ: Infractiunile comise de Mircea Cosma si Vlad Cosma aduc atingere credibilitatii institutiilor statului | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.88362288475037 seconds.