Marți, 26 Iulie 2005 - 08:31 AM Aleg.RO: Procurorii Amarie și Chiciu i-au fabricat un dosar penal lui Traian Băsescu pentru o infracțiune inexistentă

Publicat de: Gabriela ȘTEFAN

Gândul Procuratura a fost, adesea, acuzată că acționează – în special în timpul campaniilor electorale – ca o armă a celor de la putere împotriva adversarilor politici. Că este așa o demonstrează o făcătură de dosar penal pe numele președintelui Traian Băsescu, dosar născut în septembrie 2004, datorită imaginației obediente a procurorului general al PNA, Ioan Amarie. Executantul perfect al acestei combinații a fost celebrul Alexandru Chiciu, cel care – tot la comandă politică – a gestionat, într-un mod lamentabil, „dosarul Armaghedon”, ale cărui victime au fost Mugur Ciuvică și Ovidiu Iane.


Pe data de 17 septembrie 2004, în urma unei dispoziții telefonice a procurorului general Ioan Amarie, șeful Biroului de Presă al PNA a realizat o notă pentru a se aprecia dacă informațiile din unele articole „pot constitui subiecte pentru baza de date a Parchetului Național Anticorupție“. Între respectivele articole, figura și unul apărut într-o publicație obscură și în care erau ridicate anumite semne de întrebare vizavi de modul în care Traian Băsescu a cumpărat casa din Băneasa, pe care, ulterior, a donat-o fiicei sale. Pe Nota realizată de Biroul de Presă, Ioan Amarie a pus direct următoarea rezoluție: “Secția II-a, Ds. penal”. De precizat faptul că situațiile în care un simplu articol de presă devine direct dosar penal sunt extrem de rare. Din septembrie 2004 și până în ianuarie 2005, acest dosar penal al lui Traian Băsescu a fost ținut la Secția a II-a condusă de procurorul Alexandru Chiciu, fără a efectua însă nici un act, nici o audiere, pentru a vedea ce se întâmplă în timpul campaniei electorale. Dacă câștiga PSD-ul, procuratura raporta, probabil, încă un dosar politic și penal, în semn de omagiu față de partid. Dacă câștiga Alianța, procuratura arăta ce independentă este ea, negrăbindu-se să soluționeze un dosar penal al liderului acesteia.

Imediat cum Băsescu a ajuns președinte, procurorul Chiciu s-a spălat pe mâini și a produs o adresă prin care a trimis dosarul penal la Secția I de combatere a corupției: „Vă trimitem alăturat, spre competentă soluționare, dosarul penal cu numărul de mai sus, având ca obiect modalitatea de dobândire a unei proprietăți de către Traian Băsescu“. Respectiva adresă este o probă crasă de incompetență și, totodată, dovada faptului că este vorba de un dosar fabricat: nu s-a întocmit o rezoluție motivată pentru declinarea competenței, prin care să se justifice de ce Secția a II-a nu mai este competentă să soluționeze dosarul; nu se menționează pentru ce faptă penală s-a constituit dosarul și ce anume a determinat schimbarea încadrării juridice și trecerea cauzei la secția de combatere a corupției. Mai mult, în legislația penală internă și internațională nu există nici o infracțiune de genul celei precizate de procurorul Chiciu în așa-zisa adresă de declinare a competenței, respectiv „modalitatea de dobândire a unei proprietăți“. Ulterior, la Secția I, dosarul a primit soluția de neîncepere a urmăririi penale.

Biroul de Presă al PNA ne-a confirmat faptul că acest dosar s-a constituit „ca urmare a unor materiale publicate în mass-media în luna septembrie 2004“, efectuându-se „verificări cu privire la o tranzacție imobiliară a cărui obiect era un teren și la modalitatea și prețul de achiziționare a unui autoturism“.


(497 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Gabriela ȘTEFAN


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Procurorii Amarie și Chiciu i-au fabricat un dosar penal lui Traian Băsescu pentru o infracțiune inexistentă | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.54930710792542 seconds.