Miercuri, 27 Iulie 2005 - 08:47 AM Aleg.RO: "Cărți poștale" de la Balvanyos

Publicat de: ---

azi Președintele Uniunii Civice Maghiare (UCM), Szasz Jeno, a declarat, sâmbăta trecută, că 78 la sută din populația Ținutului Secuiesc consideră mai importantă autonomia, decât integrarea în UE. "Autonomia e mai importantă decât integrarea!"
Szasz a spus, în conferința susținută alături de fostul premier al Ungariei, președintele FIDESZ, Orban Viktor, și de președintele CNMT, episcopul reformat Tokes Laszlo, că, potrivit unui sondaj de opinie comandat de UCM și efectuat în Ținutul Secuiesc, 78 la sută dintre cei chestionați au apreciat ca fiind mai importantă autonomia, decât integrarea în Uniunea Europeană.
"Este adevărat că un aspect nu îl exclude pe celălalt, fiindcă pentru noi este foarte importantă și aderarea României la UE", a spus Szasz Jeno.
"În condițiile în care lupta pentru autonomie este împiedicată în mod constant de putere, apreciez că, luând toate cele trei proiecte - cel al CNS privind autonomia Ținutului Secuiesc, cel al Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania, privind autonomia personală, și cel al UDMR privind statutul minorităților naționale - s-ar putea gândi totul într-un codex al autonomiei", a spus Szasz Jeno.
"Autonomia nu poate fi abandonată, autonomia nu poate fi mâzgălită, fără autonomie nu există viitor", a afirmat Szasz.

Tökes critică pactul "Guvern-UDMR"
Episcopul reformat Tokes Laszlo, președintele Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), a declarat că a avut loc primul dialog între CNMT și UDMR.
Episcopul Tokes a apreciat că acest dialog - când s-a așezat cu președintele UDMR, Marko Bela, la aceeași masă la tabăra de vară de la Tușnad - trebuie să continue pe teme importante pentru comunitatea maghiară din Transilvania, precum cele trei proiecte de autonomie care există în prezent, proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc al CNS, proiectul de autonomie personală al CNMT și proiectul de lege al minorităților naționale elaborat de UDMR.
Cel din urmă proiect este, în opinia lui Tokes, un fel de "pact" între Guvernul României și UDMR, iar în forma actuală nu poate fi acceptat de CNMT. "Noi luăm împreună cele trei proiecte. Așteptăm dezbaterea și adoptarea proiectului de lege privind statutul de autonomie a Ținutului Secuiesc, avem speranțe mari în legătură cu proiectul CNMT, care a fost respins anul trecut de Camera Deputaților, dar încă nu a fost dezbătut de Senat, iar în ceea ce privește proiectul de lege a minorităților naționale, nu îl putem accepta în forma actuală", a spus președintele CNMT.
Consiliul Național al Maghiarilor din Transilvania așteaptă din partea UDMR sprijin în lupta pentru autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc, iar în ceea ce privește proiectul de lege al minorităților naționale, un consens poate avea loc doar dacă va exista o înțelegere asupra tuturor celor trei proiecte.
"Trebuie să elaborăm un proiect de lege sprijinit de biserici și de organizațiile civice. Sperăm că va avea loc un dialog în problema autonomiei", a spus Tokes.

Lege privind autonomia Ținutului Secuiesc
Deputatul UDMR Garda Dezso și senatorul Sogor Csaba au depus la Biroul Permanent al Camerei, o inițiativă legislativă privind declararea autonomiei Ținutului Secuiesc, prin înființarea unei instituții proprii de autoadministrare și instituirea limbii maghiare ca limbă oficială a ținutului.
Inițiativa celor doi parlamentari UDMR trasează limitele actuale ale Ținutului Secuiesc - respectiv, județele Harghita și Covasna, cu "scaun istoric" în Mureș. Ținutul Secuiesc ar putea deveni, astfel, o regiune autonomă, cu personalitate juridică în interiorul României.
Potrivit actului normativ propus de parlamentarii Uniunii, autonomia regională se manifestă și ia ființă prin Consiliul de Administrare, instituție cu rol executiv, aleasă prin vot universal, direct și liber exprimat. Acest Consiliu ar putea fi format din consilieri aleși pe o perioadă de patru ani.
Regiunea va putea fi reprezentată de un președinte propriu, desemnat prin alegeri libere și generale. În Ținutul Secuiesc, limba maghiară are același statut ca și limba oficială a statului.
Ținutul va fi împărțit în scaune, ca unitate administrativă istorică a secuilor, ce vor fi conduse de autorități regionale și locale. Potrivit inițiatorilor, proiectul de lege nu lezează "nici integritatea teritorială a României, nici suveranitatea națională".


(602 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

"Cărți poștale" de la Balvanyos | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.0073089599609 seconds.