Miercuri, 27 Iulie 2005 - 08:53 AM Aleg.RO: Temele de referendum, in mainile Cotrocenilor

Publicat de: Marius Vulpe

Averea Parlamentarii Opozitiei din Comisia juridica a Senatului au pus, la initiativa PSD, in mainile lui Traian Basescu un cartof fierbinte care ar putea avea efectul unui bumerang pentru administratia prezidentiala sau ar putea transfoma Guvernul si Parlamentul in doua institutii golite de continut. Senatorii PSD au propus, ieri, eliminarea din ordonanta privind referendumul a articolului ce definea problemele de interes national pentru care presedintele poate initia consultarea populara. Ocupantul scaunului din Cotroceni capata mana libera in domeniul deciziei subiectelor de interes national, care ar necesita convocarea unui referendum pentru adoptarea sa. In aceste conditii, procedurile de referendum vor putea fi organizate si pentru probleme legate de reforma justitiei si combaterii coruptiei dorite de Basescu. Un astfel de instrument ar putea deveni foarte eficace in conditiile inaspririi relatiilor dintre Administratia prezidentiala pe de o parte, Guvern sau Parlament de cealalta parte. Presedintele tarii ar putea bloca orice initiativa legislativa sau decizie guvernamentala pe o anumita tema in cazul in care nu i-ar conveni abordarea guvernamentala sau parlamentara, apeland la opinia publica prin referendum. Mai mult, el ar putea impune celorlalte doua institutii adoptarea unor acte normative daca reuseste ca prin referendum sa castige sustinerea populatiei pentru propunerea sa.

Un caz care ar complica lucrurile in mod ireversibil ar fi acela in care, sa presupunem, am fi in situatia coabitarii. De pilda, Parlamentul ar fi dominat de o forta politica, iar presedintele tarii ar face parte din tabara adversarilor politici. Ar fi astfel posibil ca o lege votata de Parlament - sa spunem si cu o larga majoritate - ar putea fi modificata prin vointa presedintelui. Asta in cazul in care poporul ar fi de acord cu seful statului la intrebarea pe care o lanseaza prin referendum. Astfel, puterea presedintelui devine considerabil mai mare.

Propunerea a venit de la senatorul PSD Serban Nicolae care a tinut sa avertizeze asupra riscului ca respectiva chestiune supusa referendumului sa nu se bucure de interesul populatiei, inregistrarea unui absenteism prea mare putand fi interpretat ca un vot de blam venit din partea alegatorilor pentru administratia prezidentiala.

Senatorul s-a referit astfel la prevederile un articol din legea in cauza conform caruia „referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale“. In acest context a aparut si interventia unui alt senator PSD, Doru Ioan Taracila, care a propus comisiei un nou amendament prin care seful statului sa poata fi demis prin referendum cu jumatate plus unu din voturile exprimate. Senatorii coalitiei au respins insa propunerea, invocand prevederile legii, propunerea lui Taracila fiind in cele din urma respinsa cu patru voturi la patru. De remarcat ca senatorul PC, Gavrila Vasilescu, s-a abtinut de la acest vot, aducindu-l la exasperare pe liberalul Nicolae Vlad Popa, in momentul in care a votat din nou, cot la cot cu senatorii PSD si PRM, un alt amendament al lui Serban Nicolae. De data aceasta a fost vorba de intedictia desfasurarii referendumului simultan cu alegerile locale, parlamentare sau prezidentiale sau o data cu desfasurarea campaniei electorale. Si aici avem de-a face cu un joc politic. In cele mai multe tari referendumul poate fi organizat impreuna cu alegerile. In primul rand se economisesc bani. Dar, in al doilea rand, referendumul influenteaza votul politic. Avem un exemplu - la recentele alegeri prezidentiale in Statele Unite, George Bush a castigat in unele state asa-numite nehotarate pentru ca o data cu scrutinul propriu-zis lumea a fost chemata sa-si spuna parerea in legatura cu unele probleme pe care le-a considerat importante - cum ar fi acceptarea clonarii umane si a casatoriilor intre homosexuali. Astfel, un electorat conservator a fost adus in fata urnelor, iar pentru ca Bush s-a pronuntat in campanie impotriva celor doua subiecte, a si castigat in final.

Satul de jocul senatorului PC (PUR), Popa a anuntat, la finalul sedintei Comisiei, ca va cere discutarea in CNC al Coalitiei a modului in care a votat Vasilescu si chiar inlocuirea acestuia din cadrul comisiei de resort, de vreme ce omul lui Voiculescu nu este la primul gest de acest tip, el votand in repetate randuri alaturi de Opozitie.


(604 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Averea

· Alte știri de la Marius Vulpe


Azi: Cea mai citită știre din sursa Averea:

Temele de referendum, in mainile Cotrocenilor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.77310395240784 seconds.